Special

Marvel’s Avengers: dit wil je alvast weten

Uitgesteld naar 4 september

Geschreven door Wesley Akkerman op
Door het succes van het Marvel Cinematic Universe (MCU) is het niet vreemd dat gamers en comicbookfans uitkijken naar Marvel’s Avengers. Het duurt echter nog wel even voordat we aan het superheldenavontuur kunnen beginnen. De game is onlangs uitgesteld naar 4 september, terwijl hij oorspronkelijk op 15 mei zou verschijnen. Dit is wat we al weten over het spel.

Precies drie jaar geleden werd het project officieel onthuld door Square Enix, de uitgever van Marvel’s Avengers. Het spel ging toen nog door het leven als The Avengers Project. Heel veel maakte de uitgever destijds niet bekend, behalve dat zowel Crystal Dynamics als Eidos Montreal aan het roer van de ontwikkeling staan. Deze studio’s zijn voornamelijk bekend van respectievelijk de nieuwe Tomb Raider-trilogie en de meest recente Deus Ex-spellen.

De reacties die binnenkwamen op de eerste beelden – onthuld tijdens E3 2019 – waren gemengd. Er was onduidelijkheid over wat voor soort game het zou gaan worden. Heel even leek het erop dat we met een spel te maken kregen waarin we in de huid van verschillende Avengers kruipen, zoals Iron Man en Black Widow. De getoonde levels focusten zich op gevechten waarin button-mashing centraal staat. Maar er waren ook scenario’s die echt volgens een vooraf bepaald draaiboek gingen. Daarbij waren er quick-time events te zien, en dat viel niet bij iedereen even goed in de smaak.

Bovendien hielp het ook niet dat we destijds net de trailer voor Avengers: Endgame kregen en dat gamers en fans van de personages niet te spreken waren over de designs van de superhelden. Die waren namelijk anders dan hun MCU-evenbeelden, ook qua voice-acting.

Wat is Marvel’s Avengers precies?

Pas tijdens Gamescom een paar maanden later werd duidelijk wat voor spel Marvel’s Avengers zou worden. Ondanks de titel van de game gaat de aandacht niet uit naar de Avengers, maar naar Kamala Khan. Dat bevestigt Marvel’s Avengers-schrijver Hannah MacLeod tijdens een persevenement in oktober van vorig jaar. “Zij wordt de hoofdrolspeler in deze game. Je ziet het Avengers-verhaal via haar unieke perspectief.”

Khan is de tweede iteratie van superheldin Ms. Marvel en het eerste personage in de Marvel-comics met een eigen reeks die openlijk moslim is. Heel vreemd is de keuze voor de superheld niet: naast het feit dat ze tweede stripboekenreeks kreeg (geschreven door een andere schrijver), is ze te zien in verschillende animatieseries en videogames én krijgt ze een eigen serie op Disney+. Daarmee doet ze straks officieel haar intrede bij het MCU.

De Inhumans spelen een grote rol in het verhaal van Marvel’s Avengers. Verschillende mensen van over heel de wereld ontdekken dat ze ineens krachten en vaardigheden hebben die ze eerst niet hadden en Khan is daar eentje van. Zo ontdekt ze dat ze in staat is haar lichaam en ledematen te laten groeien en krimpen. En als ze zo’n grote vuist maakt, dan kan ze ook behoorlijk hard slaan. Verder ontdekt Khan een geheim plan van de slechte organisatie H.I.V.E. en neemt ze de taak op zich de Avengers weer bij elkaar te brengen – want op dit punt in het verhaal is de groep uit elkaar, vanwege het niet kunnen voorkomen van een terroristische aanval. Tussen dat moment en het moment waarop Khan actie neemt, zit ongeveer vijf jaar.

Gameplay en personages

In Marvel’s Avengers moet je verschillende missies voltooien als diverse superhelden. Je speelt voornamelijk met Khan, maar krijgt op een gegeven moment ook de controle over Captain America, Iron Man, Black Widow, Hulk, Thor en Ant-Man. Alle personage hebben hun eigen vaardigheden, waardoor de gameplay potentieel heel uitgebreid is (mits het niet constant aankomt op gedachteloos knoppenrammen). Je kunt bijvoorbeeld vliegmissies met Iron Man verwachten, terwijl Black Widow juist heel lenig en soepel allerlei rotzakken in elkaar slaat. In veel gevallen bepaalt het spel voor je met welk personage je speelt, maar voor sommige missies geldt dat je zelf bepaalt wie je uitkiest.

Je krijgt straks de mogelijkheid de personages zelf vorm te geven door kostuums uit te kiezen en vaardigheden te ontgrendelen. Middels een skill tree bepaal je welke moves de superheld tot zijn beschikking heeft. Daarmee heeft deze action-adventure-game lichte rpg-elementen. Hoe diep die elementen gaan, moeten we nog bezien.

Ondertussen wachten we nog op de bevestiging van andere slechteriken, maar inmiddels weten we dat zowel Taskmaster als The Abomination van de partij zijn. Omdat Marvel’s Avengers ontwikkeld is als ‘games-as-a-service’, kunnen we in de toekomst meer personages, missies en cosmetische spullen verwachten. Naast een uitgebreide singleplayer is er ook een multiplayer, die je zowel online als offline spelen kunt. In de multiplayer kun je met drie vrienden missies aannemen om de wereld te beschermen. Michel heeft in zijn preview geschreven dat de coöperatieve stand naadloos in de singleplayer verweven is, dus check ook zeker zijn uitgebreide preview.

Daarin vertelt hij meer over de twee soorten missies: Warzone en Hero. Daar waar de Hero-missies het verhaal vooruit duwen en je laat spelen met specifieke helden, kun je in de Warzone-missies terecht voor pure actie. Ook mag je hier zelf kiezen met wie je speelt. Ze zijn niet verplicht, maar bieden wel de nodige karakterontwikkeling. Uiteindelijk moeten de verschillende missies voor meer variatie in de gameplay zorgen.

Marvel’s Game Universe

Doordat Marvel nu meer met games doet, leeft het idee dat er een heuse Marvel’s Game Universe gelanceerd wordt. Zo lijken Insomniacs Spider-Man voor de PlayStation 4 en deze Avengers-game aan elkaar gekoppeld te zijn door (tot nu toe) kleine dialogen. Ondertussen is er ook het gerucht dat Eidos Montreal werkt aan een Guardians of the Galaxy-game, maar daar is tot op heden nog niets over bekendgemaakt. Nogmaals: dit zijn alleen nog maar geruchten; zowel Square Enix als Marvel hebben hierover niets aangekondigd. Maar het is wel leuk om erover te fantaseren.

Marvel’s Avengers is vanaf 4 september beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4, Google Stadia en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Telltale Walking Dead-games komen terug naar Steam Met een microfoon het vliegtuig in voor Microsoft Flight Simulator
4

Reacties op: Marvel’s Avengers: dit wil je alvast weten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 22 januari 2020 11:01
  Ik had er tijdens de aankondiging niet veel van verwacht maar na het lezen van dit artikel ben ik wel benieuwd. Het zou stiekem best cool kunnen worden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tonne

  • 22 januari 2020 12:26
  Het ziet eruit als een Ultimate alliance waar de fun uit is gezogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RedBiohazzerd87

  • 22 januari 2020 13:36
  kan zeker interessant worden…. zolang ze het maar niet verkloten door de game tot de nok toe te vullen met microtransactions…. in het game overview filmpje zie ik wel een zorgwekkend puntje wat daar op kan duiden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 22 januari 2020 23:26
  Het ziet er nog steeds vreemd uit. Helemaal gemaakt in de stijl van de films, alleen dan zien ze er totaal niet uit als de acteurs, en de kostuums wijken ook af. Ik kan er maar niet aan wennen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.