Special
Mafia Definitive Edition

Mafia: Definitive Edition vergeleken met het origineel

Achttien jaar aan progressie in beeld

Geschreven door Lars Cornelis op
Mafia: Definitive Edition werd weliswaar door ontwikkelaar Hangar 13 helemaal vanaf de grond opnieuw gemaakt, maar de game is zo trouw aan het bronmateriaal als een Consigliere aan een Don. Voor fans is de remake een aaneenschakeling van warme herinneringen, maar voor iedereen is het leuk om de twee games naast elkaar te zien. Zo ziet achttien jaar progressie eruit!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door 2K Games. Lees hier wat dat betekent.

De nieuwe versie van Mafia draait op dezelfde engine als Mafia 3. Dat is misschien niet de allermooiste game van deze generatie, maar wel eentje met een heel uitgesproken grafische stijl. Dramatische belichting en oog voor details, zoals materialen en stoffen, zijn sfeerbepalend. Bovendien zijn er voor Mafia: Definitive Edition echte acteurs de motion capture-studio ingedoken. Het verschil met het origineel is in de allereerste scène dan ook al gelijk levensgroot.

Mafia Definitive Edition
Mafia Definitive Edition

Het zonlicht buiten steekt fel af bij het donkere interieur van dit bruin café, en in plaats van een emotieloze pasfoto-op-een-houten-klaas zit daar een echt persoon. Maar misschien nog wel belangrijker voor de sfeer is de half losgetrokken stropdas om Tommy’s nek. Meteen is duidelijk: deze man heeft iets te vertellen.

Eenmaal op de straten van Lost Heaven aanbeland, blijft het verschil imposant. Het mag natuurlijk geen verrassing heten dat Mafia: Definitive Edition mooier is, met een grotere kijkafstand en simpelweg meer details. Ook hier zorgt de belichting weer voor een fraai plaatje. Kleuren spatten van het scherm af, zonder oververzadigd te zijn.

Mafia Definitive Edition
Mafia Definitive Edition

Maar let ook eens op de andere details. De weg is breder en er is op deze plek nu een stoep, waardoor de straat levendiger oogt en het makkelijker is om te navigeren nu er meer verkeer op de weg is. Het zijn kleine, maar slimme aanpassingen om de game modern aan te laten voelen.

Ach, de race. Wat moeten we hier nu over zeggen? Nou ja, wederom springt de belichting in het oog, alsook de schitteringen in de glimmende rode sportwagen, maar interessanter is dat je nu maar drie rondjes hoeft te rijden in plaats van vijf. Drie rondjes volbrengen zonder al te grote ongelukken is al uitdagend genoeg!

Mafia Definitive Edition
Mafia Definitive Edition

Valse herinneringen tot leven wekken

Mafia: Definitive Edition balanceert heel knap tussen nieuw en oud. Hoewel alles opnieuw is gemaakt en opgenomen, zijn sommige shots toch bijna exact hetzelfde gebleven. De game speelt met je herinneringen: herinneringen zijn bijna altijd mooier dan de realiteit destijds was, dus Mafia: Definitive Edition is ongeveer zo mooi als Mafia in je herinneringen. Snap je het nog? Nee? Kijk dan eens naar het volgende voorbeeld.

Mafia Definitive Edition
Mafia Definitive Edition

Dit is geen ander shot in dezelfde scène, nee, het is exact hetzelfde moment. Het camerastandpunt is filmischer en de houding van Tommy natuurlijker. Zijn pose in de oorspronkelijke game oogt eerlijk gezegd oncomfortabel, maar met die gekruiste benen staat hij sowieso niet paraat, nog even los van de clipping van z’n benen. In de Definitive Edition oogt hij óók ontspannen en rookt hij relaxt een sigaretje, maar staat hij meer klaar voor als het fout gaat – wat het natuurlijk ook gaat, welgeteld drie seconden na het nemen van de screenshot.

De volgende scène is hier ook een mooi voorbeeld van. Let op hoe de vier bad guys in het origineel exact dezelfde lichaamshouding hebben terwijl ze expressieloos hun wapens leegschieten. Het is gewoon vier keer hetzelfde poppetje met een ander gezicht. Dan de vier maffiosi in de Definitive Edition: allemaal anders gekleed, allemaal een andere houding en allemaal een eigen smug face.

Mafia Definitive Edition
Mafia Definitive Edition

Mafia: Definitive Edition is als herinterpretatie zeker geslaagd. De klassieke versie en de nieuwe editie zijn zichtbaar uit hetzelfde hout gesneden, maar Hangar 13 doet op het gebied van belichting, gezichtsanimaties en details in lichaamshoudingen en materialen dingen die Illusion Softworks achttien jaar geleden simpelweg niet kon. Mafia: Definitive Edition is als totaalproduct heus niet perfect, maar voor wie warme herinneringen aan het origineel koestert is dit eigenlijk wel een aanbod dat je niet kan weigeren.

De screenshots van Mafia: Definitive Edition zijn gemaakt op een PS4 Pro met HDR ingeschakeld.

Dit artikel delen:

Lees meer

Koei Tecmo onthult Dynasty Warriors 9: Empires Pc-versie Spelunky 2 lanceert zonder online co-op
9

Reacties op: Mafia: Definitive Edition vergeleken met het origineel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Razgriz

  • 27 september 2020 09:34
  Ik krijg een 'This image could not be loaded' als ik de ps4 screenshots aanklik zowel in firefox als chrome.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RuanMoleman

  • 28 september 2020 10:53
  @Razgriz Het is opgelost!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VirtualJr

  • 27 september 2020 10:57
  Net als Razgriz, krijg ik alle screenshots van de nieuwe versie niet te zien in Chrome of Edge. Zo heeft dit artikel natuurlijk weinig zin. "The image could not be loaded", en als je op "The image" link klikt, een nieuwe tab met "403 Forbidden".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RuanMoleman

  • 28 september 2020 10:53
  @VirtualJr Het moet nu naar behoren werken als het goed is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VirtualJr

  • 30 september 2020 17:34
  @RuanMoleman Bedankt, de PS4 screenshots doen het nu inderdaad. Maar het screenshot boven het artikel geeft nog steeds dezelfde error. Ik heb dit probleem vaker met schijnbaar willekeurige artikelen en plaatjes. Is dit iets wat permanent is op te lossen in de achtergrond, of moet het steeds per plaatje gemeld worden als het gebeurt?
  Edit: Bijvoorbeeld, op het artikel vandaag met meerdere PS5 screenshots, doen ze het allemaal prima behalve de laatste twee van Returnal, die deze error geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RuanMoleman

  • 2 oktober 2020 11:03
  @VirtualJr @VirtualJr De precieze reden durf ik niet te zeggen. Ik gok dat het aan .jpg en .png ligt maar dat ga ik nog wat uitvoeriger in de gaten houden. Gek genoeg waren beide screenshots (classic en remake) .png. Ik heb de remake-screenshots even door een converter gegooid en de resolutie naar 720p gebracht. Dat leek te werken. Maar zoals je merkt is het niet erg duidelijk waar het werkelijke probleem ligt en kan het soms vrij random zijn. Ik heb het balletje opgegooid bij IT.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 27 september 2020 11:57
  Toch blijft de originele game mijn favoriet en niet deze remake.

  De stemmen in de originele game waren beter, onder andere door acteurs die ook in The Sopranos speelden. Vooral Paulie klinkt nu voor geen beter, en ze maken grappen over gebeurtenissen die pas jaren later plaats vonden dan de tijdlijn in de game.

  Daarnaast was de AI in het origineel beter. Ik heb de game gisteren in acht uur kunnen uitspelen op Classic dus de moeilijkste stand zonder auto-aim en met driving op simulatie, omdat de vijanden soms totaal niet reageren. En ik ze dood kan schieten terwijl ik rustig kom aanlopen. Het origineel speelde ik uit in vijftien uur dus bijna het dubbele qua tijd.

  Daarnaast is de bekende race missie nu echt veel te makkelijk. In het origineel moest je opletten in de bochten en gas los laten, nu kan ik tegen andere wagens opbotsen zonder consequenties en daardoor al snel de leiding nemen en de race makkelijk uitrijden.

  In het origineel kon je mee rijden met de trams over de straat en met de treinen boven je zodat je een prachtig overzicht had over de stad, helaas is dit niet mogelijk in de remake.

  Dan nog de soundtrack.
  Helaas zijn de liedjes uit het origineel niet meer terug te vinden, elk wijk in het origineel had zijn eigen lied.
  Nu moeten we het doen met liedjes op de radio die niet dezelfde sfeer geven zoals het origineel.

  Het is duidelijk te zien dat de game is gemaakt door Hangar 13 die ook verantwoordelijk is voor het fiasco dat Mafia 3 heet.
  Hopelijk komt de IP Mafia bij een studio die weet hoe ze videogames moeten ontwikkelen. Want van de moeilijke serieuze game die Mafia was, is het een game geworden waarbij het vooral draait om je makkelijk door de levels heen te schieten.

  Over deze remake kan ik alleen maar zeggen: Look how they massacred my boy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Djerique

  • 28 september 2020 07:50
  @Corelone
  Voor het overgrote gedeelte kan ik het helemaal met je vinden. Zelf hier ook een groot fan van het origineel. En ook ik had erg veel moeite met het gemis van de OST en begrijp hierin o.a. niet waarom 2K niet alles van Django Reinhardt heeft gelicenseerd i.p.v. nieuwe tracks van hem…

  Echter maken de goede graphics en de extra’s het voor mij nog wel voor een groot gedeelte goed. Ze hebben my boy niet massacred.

  Het niet mee kunnen rijden met trams en metro begrijp ik ook niet waarom ze dat hebben weggehaald…

  Ik hoop dat 2K op het internet goed luistert naar de reacties, want de game mechanics tijdens het schieten, het arrogant maken van Tommy en het verwijderen van gave elementen zoals de OST en meerijden met openbaar vervoer is echt een groot gemis.

  Voor mij krijgt de game nog wel een voldoende. Met de hoop dat er voor de PC veel mods komen 😁

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 29 september 2020 12:00
  @Djerique Ik hoop ook op veel mods.
  Ik ben blij weer op de pc te gamen, op de console heb ik de mods toch te veel gemist.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.