Special

Hoe Ubisoft Assassin’s Creed nieuw leven kan inblazen

Niet enkel met kamelen berijden

Geschreven door Jacco Peek op
Assassin’s Creed blijft een van de meest iconische series in de turbulente gamingindustrie. Na Assassin’s Creed Syndicate besloot Ubisoft dat een remaster en een film wel genoeg waren, waardoor er een extra jaar ontwikkeltijd beschikbaar kwam. Dit jaar kunnen we volgens de geruchten aan de slag met Assassin’s Creed Origins in het oude Egypte.

Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven dat niet alle fans van de eerste delen tevreden zijn met de meer recente Assassin’s Creed-games. In dit artikel zetten we op een rijtje wat Ubisoft moet doen om de serie opnieuw te voorzien van een klassieker.

Charismatische hoofdpersonages

De Assassin’s Creed-serie had zijn ups en downs wat hoofdpersonages betreft. Iedereen herinnert zich het verhaal van de wraaktocht van Ezio Auditore Da Firenze nog wel, maar relatief suffe personages als Altaïr en Arno hebben toch een vieze nasmaak achtergelaten. Origins moet wat ons betreft goed kijken naar de meest succesvolle protagonisten uit de serie om een charismatische en wellicht hilarische sluipmoordenaar neer te zetten. Humor is immers niet uitgevonden ná het oude Egypte.

Ubisoft scoorde ook punten met het gebruik van twee personages. De rivaliteit tussen Evie en Jacob Frye uit Assassin’s Creed Syndicate kwam de dialogen ten goede. Origins kan hier makkelijk gebruik van maken. Het zou lonen om de personages nog uiteenlopender te maken, zodat spelers nog strategischer moeten nadenken over welk personage ze inzetten op basis van hun vaardigheden. Hoewel we graag zouden zien dat de hoofdpersonages een eigen smoel hebben, wordt het eigenlijk ook wel tijd om een eigen assassin te maken om mee rond te rijden op kamelen.

Meer controle over het avontuur

Dit jaar gaf The Legend of Zelda: Breath of the Wild les in het openwereldgenre, en we hopen dat Ubisoft tijdens de ontwikkeling op een aantal vergelijkbare ideeën is gekomen. Geef spelers de controle over het verhaal, schrap de helft van de iconen op het scherm en leg de spelers keuzes voor. De games van Ubisoft draaien tegenwoordig vooral om een online beleving met andere spelers, maar de serie zou er wellicht goed aan doen om juist een soloavontuur te leveren waarin je kunt gaan en staan waar je wilt. Dia betekent: geen coöp, Team Deathmatch of andere spelers die je imperium kunnen binnendringen om zongedroogde vis te stelen.

Origins heeft vanwege de setting de potentie om afscheid te nemen van achtervolgingsmissies, maar juist verhalen te vertellen die we nog niet kennen over het oude Egypte. De Sfinx van Gizeh en de Vallei der Koningen komen ongetwijfeld voorbij, maar op een toeristische attractie zit niemand te wachten. Introduceer spelers aan minder bekende invloedrijke personen uit de geschiedenis en toon het harde leven van de slaven die werkten tot de dood. Het verhaal hoeft niet lang te duren, als het de Egyptische setting maar maximaal benut.

Retestrak freerunnen

De Assassin’s Creed-games begonnen met een zeer innovatief freerunningsysteem, waarbij het gevoel van over obstakels springen nog ontzettend fris was. De Ezio Collection die vorig jaar verscheen doet ons echter herinneren dat het zeker niet altijd koek en ei was. Zelfs in Syndicate doet Evie of Jacob zo nu en dan niet wat er verwacht wordt. In Origins hopen we daarom op controls die het freerunnen vloeiender dan ooit maken. Een toffe accessoire, zoals een lange zweep of wederom een vlieger, zou alles een stuk eenvoudiger maken.

Het spreekt daarnaast voor zich dat de game na een jaar extra ontwikkeltijd zo gepolijst mogelijk moet zijn bij lancering. Assassin’s Creed Unity heeft een paar geweldige, geweldig knullige video’s opgeleverd, maar dat heeft het imago van de serie behoorlijk beschadigd. Gelukkig was er weinig mis met Syndicate, dus hebben we er vertrouwen in dat Origins geen moeite heeft om de gezichten van Egyptenaren te renderen.

Innovatie in gameplay

Waarschijnlijk het meest belangrijke aspect waaraan gesleuteld moet worden is de gameplay van Assassin’s Creed. Vele vervolgen hebben geprobeerd om de achtervolgingsmissies, de eagle vision-zoekmissies en de zwaardgevechten te vernieuwen, maar ze blijven bekende kost. Origins moet een risico nemen door drastische innovaties door te voeren, zoals daadwerkelijke stealth waarin je niet te zien bent in de schaduw (vergelijkbaar met Splinter Cell). Of survivalelementen die spelers rekening laten houden met de brandende zon of potentieel eetbare krokodillen.

Een aantal elementen zouden prima terug kunnen keren, maar dan wel op grotere schaal. In Assassin’s Creed Brotherhood was het bijvoorbeeld mogelijk om een stad in ere te herstellen door te investeren in basisvoorzieningen en andere architectuur. Het zou fantastisch zijn als de aankomende game dat idee neemt en het uitvoert op de schaal van het Egyptische rijk en spelers een eigen imperium laat bouwen. Of wat als sommige piramides vanbinnen immense kerkers zijn? Dergelijke platformpuzzels zouden een prima excuus zijn om de wallrun uit Prince of Persia weer terug te brengen.

Maffe dlc

Ook de dlc in Assassin’s Creed begint een lichte sleur te worden. De meeste uitbreidingen vertellen een zijverhaal en voegen wat content toe aan een al vrij omvangrijke game. In plaats daarvan moet Ubisoft kijken naar eigen dlc-uitbreidingen als Far Cry 3 Blood Dragon, een totaal krankzinnige game. In Origins zou Ubisoft de speler de krachten van een god kunnen geven en de elementen laten beheersen als een echte Avatar. Of laat spelers sprinkhanenplagen oproepen om vijanden de stuipen op het lijf te jagen. Andere wilde ideeën zijn een Mummy Horde Mode, het kunnen berijden van levende sfinxen, geweldige fata morgana’s en natuurlijk kattenvrienden die aan je zijde blijven.

Dit artikel delen:

Lees meer

Zo kun je oude games spelen op moderne pc’s Far Cry 5 verschijnt 27 februari 2018
12

Reacties op: Hoe Ubisoft Assassin’s Creed nieuw leven kan inblazen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 27 mei 2017 09:39
  De basis van Assassin's Creed moet het zelfde blijven, maar er zijn inderdaad wel een paar dingen die ze moeten tweaken. Gelukkig heeft Ubisoft al gezegd dat ze voor veel dingen naar The witcher 3 hebben gekeken en met de recente ubisoft games heb ik er vertrouwen in dat ubisoft er in gaat slagen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aurulion

  • 27 mei 2017 09:57
  @coola
  Ik hoop juist niet dat de basis het zelfde blijft. Als de basis hetzelfde blijft, dan heb je weinig innovatie over. Gooi alles overboord van de oude AC games, ga met een nieuwe frisse blik kijken hoe het wél beter kan! Zo zou ik het doen.

  Ik denk dat "Origins" echt voor een frisse wind kan zorgen als UBI het goed weet aan te pakken. Ben mega benieuwd naar de E3!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 mei 2017 10:19
  @aurulion

  Story wise moeten ze in ieder geval niks overboord gooien de lore is goed zoals hij is. En de kern van de gameplay moet ook het zelfde blijven, het moet een freerunning en climbing game blijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 28 mei 2017 17:09
  @coola Bioware zei bij MEA ook dat ze veel naar TW3 hadden gekeken, maar daar is bijzonder weinig van te merken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 28 mei 2017 19:48
  @coola tweaken? Als ze nu alleen gaan tweaken wat heeft dan voor zin gehad dat ze extra de tijd hebben genomen? Ubisoft moet nu laten zien dat ze een game durven maken die niet volgens het vaste stramien van AC, en de andere games, verloopt. Betere combat, betere ai, betere/foutloze klimmen en klauteren, veel minder bugs en nieuwe gameplay elementen. En vooral dat laatste is wat mij betreft het allerbelangrijkst, doen ze dat niet dan had ik hem net zo goed vorig jaar niet willen kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 28 mei 2017 21:16
  @haastnooit

  Ja dat noem gewoon tweaken. En daarbij de basis van AC moet het zelfde blijven anders verneuk je het voor veel fans. AC moet AC Blijven en niet iets anders gaan worden.

  Als de kern te veel wordt aangepast is de kans groot dat het kut word.

  Mass effect andromeda vind ik juist zo goed omdat de basis nog steeds mass effect is, hadden ze die basis totaal veranderd dan had ik het als mass effect zijnde extreem kut gevonden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 28 mei 2017 22:41
  @coola het is pas kut als Ubisoft ons voor de gek probeert te houden door te doen alsof ze een jaar extra nemen om A-C goed aan te pakken en dan alleen beetje te tweaken. Misschien hebben ze een jaar nodig gehad om te beslissen welke map ze nu zouden gaan kopiëren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 28 mei 2017 23:11
  @haastnooit

  Op Far Cry Primal na hebben ze eigenlijk amper gekopieerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 27 mei 2017 10:45
  De Egyptische setting kan wel heel tof worden. Exhumed bijvoorbeeld had echt een geweldige sfeer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 27 mei 2017 14:07
  Leuk al die verbeteringen en zelfs als ze ze zouden toevoegen dan zijn er nog altijd dezelfde azijnzeikerds die wel weer wat anders verzinnen, mensen moeten tegenwoordig wat te zeiken hebben in plaats van te genieten van games.

  Heb me vermaakt met alle AC games de 1 wat meer dan de ander maar ze hebben me tot nu toe allemaal leedvermaak gebracht.

  Ubisoft mag van mij sowieso volgend jaar met een Assassins Creed Black Flag 2 komen.

  Ik kijk enorm uit om met de nieuwe AC aan de slag te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 mei 2017 00:02
  @matrix-3 Precies.

  Bij FIFA loopt men nooit te zeiken dat je 60 Euro betaalt voor essentieel een patch of iets dat minder nieuws brengt als een GTA Online update.

  Ik was tevreden met de serie zoals die was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 mei 2017 00:29
  @bigds9fan

  En daarbij heeft AC altijd vernieuwing met zich mee gebracht, en of dat nou in de vorm van je eigen manschappen orders geven , of een hook blade, of aangepaste free Running controls, of met schepen varen, of voor een Templar spelen inplaats van een Assassin, of wederom aangepaste en verbeterde free Running controls, of een rope dart is. Het blijft vernieuwing en de mensen die dat niet in zien heb een bord waar op haat staat voor hun kop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.