Special
PUBG

Getest: PUBG Mobile en Fortnite: Battle Royale op smartphones

Zo passen grote games op een klein schermpje

Geschreven door Erwin Vogelaar op
De grootste Battle Royale-games Fortnite en PlayerUnknown's Battlegrounds komen naar de smartphone. Fortnite is sinds vorige week speelbaar als een bèta op iOS waar je een uitnodiging voor nodig hebt, waarna Tencent zijn PUBG Mobile, die eerst enkel in China speelbaar was, wereldwijd heeft uitgerold. We zijn met beide games aan de slag gegaan.

Het kan snel gaan. De grootste gamesensaties van het afgelopen jaar zijn nu plots speelbaar in de trein of op de wc via je Android- of iOS-toestel. En het werkt nog goed ook. De makers van beide titels hebben verschillende aanpassingen gedaan om hun games speelbaar te maken op een klein schermpje. Daarin hebben ze veel dezelfde, maar ook enkele verschillende keuzes gemaakt.

PUBG

Virtuele knoppen

Zowel Fortnite als PUBG zijn redelijk complexe games. Je hebt een volledige 3d-wereld, allerlei verschillende items, een inventory, de mogelijkheid om te zoomen, te kruipen, enzovoort. Dat moet allemaal op een klein touchscreen werken. Daarom staan er in beide games een reeks virtuele knoppen in beeld.

Je loopt door een vinger op de linkerhelft van het scherm te plaatsen en stuurt door de rechterkant van het scherm te gebruiken. De virtuele knoppen worden gebruikt om bijvoorbeeld te kruipen, herladen en rond te kijken. Dat gaat nog wel eens mis. Zeker wanneer je een klein schermpje hebt, is het priegelen geblazen. In Fortnite drukten we regelmatig per ongeluk de springknop in, of schoten we terwijl we eigenlijk alleen wilde herladen. Dat komt omdat je in Fortnite op de hele rechterhelft van het scherm kunt tappen om te schieten. Voor PUBG Mobile is er gekozen voor een speciale schietknop, die we overigens ook regelmatig per ongeluk hebben ingedrukt.

PUBG

Wennen

Gelukkig heb je niet voor alle acties knoppen nodig. In Fortnite gaan de deuren automatisch open wanneer je er tegenaan loopt en in beide games wordt loot in de smartphoneversies vanzelf opgepakt. Nieuwe wapens, betere helmen of rugzakken raap je automatisch op en equip je. Scopes en andere upgrades worden op je wapens geplaatst. Wil je van wapens ruilen of andere attachments gebruiken, dan is dat goed handmatig te wisselen.

Het meest lastige aan spelen op smartphones is richten, omdat je vinger op het scherm een stuk minder precies is dan richten met een muis. Met de hulp van aim-assist zijn de games gelukkig best vergeeflijk en maak je headshots voordat je er erg in hebt.

We hebben PUBG Mobile gespeeld op een 4,7 inch-scherm (iPhone 7) en een 5,3 inch-scherm (Nokia 8) en die extra grootte scheelt een hoop. Op een groter scherm drukten we al snel niet meer op verkeerde knoppen. Daarnaast is het ook een kwestie van wennen, zeker als je niet regelmatig smartphoneshooters speelt. Je leert vanzelf bepaalde vlakken van het scherm te ontwijken om niet per ongeluk te schieten of te springen waardoor je jouw positie verraad.

PUBG

Positie

Over positie gesproken: Epic Games heeft voor Fortnite een belangrijke verandering doorgevoerd om je te helpen anderen te spotten. In Battle Royale-games is audio van groot belang. Door geluid weet je waar je vijand zit, waar geschoten wordt en waar voertuigen vandaan komen. Speel je op je smartphone dan heb je niet altijd de ideale geluidsomstandigheden.

Daarom verschijnt er een cirkel om je personage zodra er iets te horen is. Door die cirkel weet je vanuit welke richting er geschoten wordt of waar voetstappen te horen zijn. In PUBG Mobile kunnen de kogels je om de oren vliegen terwijl je geen idee hebt waar ze vandaan komen

PUBG

Samen spelen

Vooral knap aan Fortnite is dat de volledige Battle Royale-modus op je smartphone te spelen is. Je kunt zelfs samen spelen met gamers op andere systemen. Daar moet je wel voor kiezen. Het is niet zo dat je altijd met die spelers speelt, want dat zou niet eerlijk zijn. Je kiest er voor om een server te joinen waar ook spelers op andere systemen rondlopen. In die zin is Fortnite een stukje indrukwekkender dan PUBG Mobile.

PUBG Mobile speelt hetzelfde als de grote versie, maar heeft niet alle functies. Zo is er op dit moment bijvoorbeeld maar een enkele map speelbaar, zijn de omgevingen en gebouwen iets leger en zit er geen glas in de ramen. Ook vragen veel spelers zich af hoeveel bots er nu in de game zitten. Gingen onze potjes nou zo lekker omdat men nog moet wennen aan de besturing, of omdat we tegen domme bots speelden?

PUBG

Wie doet het beter?

PUBG en Fortnite zijn beiden uitstekende games die genoeg dingen anders doen om een ander publiek aan te spreken. Fortnite past duidelijk beter op smartphones. Dat komt doordat PUBG-potjes twee keer zo lang kunnen duren, maar ook omdat er beter rekening wordt gehouden met mensen die zonder audio spelen.

Dat neemt niet weg dat PUBG Mobile een uitstekende game is voor spelers die meer spanning zoeken. We hebben bijna net zoveel plezier met PUBG Mobile als PUBG op de pc en dat komt doordat de game in de basis gewoonweg fantastisch in elkaar zit. Probeer beide games dus eens uit en kijk wat je het beste bevalt. Wat je ook kiest: neem wat eten mee als je naar de wc gaat, want je gaat daar sowieso veel meer tijd doorbrengen.

Dit artikel delen:

Lees meer

World of Tanks-ontwikkelaars willen nog twintig of dertig jaar door Xbox-baas keurt gebruik van Banjo in Super Smash Bros. voor Switch goed
14

Reacties op: Getest: PUBG Mobile en Fortnite: Battle Royale op smartphones

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Mutsaers78

  • 21 maart 2018 14:01
  "In PUBG Mobile kunnen de kogels je om de oren vliegen terwijl je geen idee hebt waar ze vandaan komen"

  Dat geldt niet alleen voor mobile. Ook de 'normale' versie is het lastig om te bepalen waar het schot vandaan komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 21 maart 2018 20:37
  @Mutsaers78
  Moet je eens dolby surround op je hoofd zetten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mutsaers78

  • 21 maart 2018 23:43
  @Battlestar28 En dan? PUBG maakt daar geen gebruik van, stereo only.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 21 maart 2018 14:23
  Ik had gisteren pubg op deze oude Sony Z3c geprobeerd. Werkte nog vrij aardig. Stond ervan te kijken dat ik meteen als laatste overbleef. Het voelde spannend. Maar verder speelt het absoluut niet fijn vind ik op zo'n klein scherm. Het mikken schiet niet op in mijn ogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  enz007

  • 21 maart 2018 14:53
  @BertThaBest De eerste games zitten vol met bots. Dat je meteen als laatste overbleef moet je niet zwaar aan tillen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 21 maart 2018 15:05
  @enz007 lol

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 21 maart 2018 16:09
  @enz007 ja dat las ik al in het artikel. Ik vond het al onwaarschijnlijk, maar het gevoel dat je de rest ownt voelde wel goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 21 maart 2018 14:25
  Ik heb beide ook geprobeerd, PUBG op een Samsung S7 Edge en Fortnite op een iPhone SE.

  De S7E is kwa performance niet het beste meer maar het viel mij tegen dat PUBG automatisch medium graphics selecteerde. Performance viel mij erg tegen; veel stutter en lage framerate.

  Fortnite is grafisch minder veeleisend, maar op een iPhone SE speeld Fortnite prima, aanzienlijk beter dan PUBG

  Ik heb het idee dat PUBG te gehaast is uitgebracht vanwege de release van Fortnite, Fortnite is op het moment nog in beta, hopelijk worden deze problemen nog met patches opgelost.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 21 maart 2018 15:15
  @El Ninjo Ik speel geen van beide, maar PUBG lijkt op elk platform te gehaast te zijn uitgebracht.

  Op PC en Xbox One X draait de game nog steeds niet 100% stabiel. Zelfs mensen met dikke PC setup zijn niet gegarandeerd.

  Toegegeven, de performance verbeterd wel, maar het blijft kwalijk dat ene game na 2 jaar early access nog steeds kampt met issues.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sanderth

  • 21 maart 2018 15:36
  @Krytuun Heb je het over PUBG in die laatste zin? PUBG is namelijk pas sinds vorig jaar in Early Access, niet sinds 2016 ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 22 maart 2018 11:34
  @sanderth Mijn fout idd, ik had mij laten vertellen dat Pubg sinds Okt 2016 in early access was, niet goed onderzocht vanuit mijn kant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 21 maart 2018 15:56
  Beide zien er echt TOP uit voor een smartphone game, eigenlijk moet je daar ook niet meer van op kijken als je naar de specs kijkt in de recente flag-ship smartphones, dit heeft ook eigenlijk niet veel meer met een phone te maken…ja je kan er ook mee bellen.

  Maar goed, beide uitstekend. Alleen valt mij op dat Fortnite echt heerlijk speelt tov PUBG…op een of andere manier is de besturing veel lastiger (het mikken dan) Wat helemaal frapant is, is dat PUBG Mobile op een iPhone X of Galaxy S9 Plus soepeler draait en nog mooier is dan de Xbox one X versie. Ja de spellen zijn licht uitgekleed, maar dat levert wel goede gameplay op tov die half bakken versie op de Xbox en PC.

  Nu hopen dat deze titels snel naar de Switch komen, dat zou echt geweldig zijn !

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 22 maart 2018 06:56
  @Ries
  Dat zou echt goud zijn inderdaad. Het 'kleine' scherm van de Switch leent zich, denk ik, een stuk beter voor Fortnite en PUBG dan je smartphone. Bij games op de smartphone mis ik eigenlijk altijd de fysieke knoppen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 22 maart 2018 08:51
  Kan mij nog steeds niet voorstellen dat dit soort games echt lekker spelen op een scherm waar al je controls staan.

  Dan nog is het wel knap/indrukwekkend dat ze dit op een telefoon weten te draaien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.