Special
Top 100 2023

De Top 100 van 2023: Deel 4: 25 t/m 11

Potentiële parels uit allerlei genres

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het jaar is bijna afgelopen. Traditiegetrouw blikt Gamer.nl vooruit naar de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2023 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Maar voordat het zover is behandelen we vandaag de nummers 25 tot en met 11.

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2023 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

25. Octopath Traveler 2

Ontwikkelaar: Acquire
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch
Releasedatum: 24 februari 2023

In 2018 werden liefhebbers van klassieke jrpg’s op hun wenken bediend door Octopath Traveler. De charmante visuele stijl die ook wel 2D-HD wordt genoemd heeft een speciaal plekje gekregen in ons hart. We zijn dan ook blij om te zien dat deze stijl gewoon weer terugkeert in het vervolg dat begin volgend jaar verschijnt. Niet alleen de visuele stijl, maar ook het typerende narratief – waarbij we de verhalen van acht verschillende personages volgen – maakt opnieuw zijn opwachting.

Vernieuwende elementen zijn bijvoorbeeld de setting, die niet langer middeleeuws is, maar dit keer eerder lijkt op de negentiende eeuw. De afzonderlijke verhalen van de acht hoofdpersonages zijn ook nauwer met elkaar verbonden. Dat is fijn om te horen, want in het voorgaande deel leverde het gebrek aan samenhang soms wel enige teleurstelling op. Ook de gameplay blijft natuurlijk niet achter en bevat dit keer een dag- en nachtcyclus die elk personage andere spelopties bieden, de zogeheten Path Actions. Zo kan Hikari de krijger overdag mensen uitdagen voor een duel om geld en ervaring te verdienen, en heeft hij ‘s nachts de mogelijkheid mensen om te kopen voor informatie. Omdat deze Path Actions voor elk van de hoofdpersonages anders zijn, is er enorm veel variatie in gameplay. Met deze combinatie van nieuwe en vertrouwde elementen maakt Octopath Traveler 2 goede kans om boven zijn toch al geslaagde voorganger uit te stijgen.

Octopath Traveler 2
Octopath Traveler 2

24. Forza Motorsport 

Ontwikkelaar: Turn 10 Studios
Platforms: pc, Xbox Series X/S
Releasedatum: Lente 2023

De nieuwste telg in de befaamde Forza Motorsport-reeks is alweer het achtste deel, maar zal dit keer geen nummer in de titel hebben. Natuurlijk borduurt het wel voort op de technische hoogstandjes van zijn voorgangers. Als we de eerste beelden mogen geloven, liegt de vooruitgang op dit vlak er niet om. Grafisch ziet het er fenomenaal uit en het oog voor detail is ongekend. Schade en vuil is gedetailleerd op de auto’s terug te zien, en het spel maakt gebruik van realtime ray tracing, wat bij voorgaande Forza-games nog in de kinderschoenen stond.

Forza Motorsport is niet alleen op visueel vlak veelbelovend, maar laat ook op gebied van gameplay niets te wensen over. Zo houdt het spel op dynamische wijze bij hoe een dag verloopt, wat verschillen in lichtval en weersomstandigheden met zich meebrengt. Die veranderingen hebben op hun beurt een eigen effect op de besturing van je voertuig en bepalen bijvoorbeeld hoeveel grip je op de weg hebt. Daarnaast kan iedereen die graag zelf een wagen samenstelt hun hart ophalen: het spel bevat vele opties om als het gaat om brandstofkeuze, type banden en nog veel meer. Raceliefhebbers kunnen dus alvast uitkijken naar de lente, want rond die tijd moet Forza Motorsport uitkomen.

Forza Motorsport

23. Company of Heroes 3 

Ontwikkelaar: Relic Entertainment
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 23 februari 2023 (pc), 2023 (PS5, Xbox Series X/S)

Oorlog is chaos: piepende rupsbanden, de inslag van granaten en de kreten van soldaten die strak staan van de adrenaline weerklinken om je heen terwijl je je uiterste best doet om in dit onoverzichtelijke slagveld de juist tactische beslissingen te maken. Met die aanpak staat de Company of Heroes-reeks al jaren garant voor intense en realistische strategiespellen. Daar lijkt met het langverwachte derde deel geen verandering in te komen. De game zou eigenlijk dit jaar al verschijnen (en stond zodoende vorig jaar ook in onze Top 100), maar is naar het begin van 2023 verschoven om nog net iets meer gelikt uit de verf te komen.

In Company of Heroes 3 kunnen we aan de slag met een tweetal spectaculaire campagnes gebaseerd op minder bekende strijdtonelen uit de Tweede Wereldoorlog. De eerste richt zich voornamelijk op de invasie van Italië, waarbij je als geallieerde commandant met hulp van Italiaanse partizanen de Duitsers uit het land moet verdrijven. Deze campagne combineert turn-based gameplay op een strategische kaart met real-time tactische veldslagen. Daarnaast is er een meer lineaire campagne aan het Noord-Afrikaanse front die meer aanvoelt als een vertrouwde rts-game. Een fijne nieuwe toevoeging is de mogelijkheid om het spel tijdens veldslagen te pauzeren en meerdere bevelen vooraf in te plannen, zodat het overzicht in de chaotische strijd behouden blijft. Daardoor wordt Company of Heroes 3 genieten geblazen voor zowel de doorgewinterde strategen als voor een meer casual publiek. Later in het jaar mogen consolegamers trouwens voor het eerst kennismaken met de franchise.

Company of Heroes 3
Company of Heroes 3

22. Redfall 

Ontwikkelaar: Arkane Studios
Platforms: pc, Xbox Series X/S
Releasedatum: Eerste helft 2023

Net als de voorgaande game in deze lijst laat ook de coöperatieve shooter-rpg Redfall iets langer op zich wachten dan gehoopt, maar dat zorgt er niet voor dat we er minder naar uitkijken. Waar we voorheen nog niet veel van de game wisten, weten we dankzij nieuwe beelden inmiddels waar we aan toe zijn. En het mag gezegd worden: Redfall ziet er absoluut veelbelovend uit. Door de juiste mix van luchtige humor, de combinatie van sci-fi en bovennatuurlijke krachten en natuurlijk hier en daar een griezelig momentje, zit het met de sfeer van het spel wel goed. Voeg daar de snelle, stijlvolle actie aan toe en het feit dat de game ontwikkeld wordt door Arkane Studios – bekend van games als Deathloop en Prey - en je hebt ons vertrouwen wel gewonnen.

In Redfall moeten spelers zien te overleven in het gelijknamige fictieve stadje dat volledig is overgenomen door een sekte vampiers en hun aanbidders. Die overlevingstocht gaat als vanzelfsprekend gepaard met heel veel bloed en rondvliegende kogels, maar ook met het verkennen van een sfeervolle open wereld en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. In tegenstelling tot eerdere spellen van Arkane Studios kun je dit avontuur volledig samen doorlopen, met maximaal vier andere spelers. Hoewel deze coöperatieve gameplay een duidelijke trekpleister is, hoeven spelers die liever in hun eentje door dit avontuur worden opgeslokt zich geen zorgen te maken. De hele game is tevens solo te doorlopen en dat zelfs zonder computergestuurde bondgenoten aan je zijde.

Redfall

21. Lies of P 

Ontwikkelaar: Round 8 Studios / Neowiz Games
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2023

Al sinds we voor het eerst hoorden over Lies of P wordt onze aandacht door deze bizarre game getrokken. Een duidelijk door Bloodborne geïnspireerde actie-rpg met Pinoccio: we hadden het zelf nooit kunnen bedenken! Maar hoe krankzinnig het ook klinkt, alles van wat we tot nu toe van de game gezien hebben wijst erop dat Lies of P een hele toffe game wordt. De prachtige visuele stijl zit vol met karakter en de actie ziet er strak en spectaculair uit. De ontwerpen van de vijanden, veelal geïnspireerd door het steampunkgenre, gooien eveneens hoge ogen.

Net als de FromSoftware-spellen waar het zijn inspiratie uit put, wordt Lies of P een onverbiddelijke game die je niet bij je handje vasthoudt. Herhaaldelijk het onderspit delven zal ook hier aan de orde van de dag zijn. Daarnaast heeft de game een uniek gameplayelement dat volledig inspeelt op het meest kenmerkende aspect van zijn hoofdpersonage: het vertellen van leugens. Het verloop van het spel wordt namelijk beïnvloed door of je de waarheid vertelt of juist liegt, en zelfs door wélke leugens je precies vertelt. We weten nog niet precies hoe dit in de praktijk zal uitpakken, maar het lijkt erop dat het zorgt voor een non-lineair verloop van het verhaal. Het klinkt in ieder geval erg veelbelovend!

Lies of P
Lies of P

20. Kerbal Space Program 2 

Ontwikkelaar: Intercept Games
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 24 februari 2023

Kerbal Space Program 2 is het vervolg op het sterk ontvangen eerste deel uit 2011. Net zoals bij zijn voorganger gaat het in deze ruimtevaartsimulator om het succesvol ontwikkelen van je eigen ruimtevaartprogramma. Waar dat voorheen voornamelijk draaide om het lanceren van raketten binnen het lokale ruimtestelsel rondom de planeet Kerbin, is dat in dit vervolg veel uitgebreider. Nu kunnen we ook interstellaire verkenningstochten ondernemen, wat spelers letterlijk en figuurlijk meer ruimte geeft om hun koloniale plannen te ontwikkelen.

Om buiten je eigen sterrenstelsel te kunnen treden is raketten lanceren vanaf gekoloniseerde planeten niet langer voldoende, dus kun je in dit vervolg ruimtestations bouwen die als tussenbasis dienen. Uiteraard kun je vanaf deze stations ook shuttles lanceren, maar dat vereist andere berekeningen dan een lancering vanaf een planeet. De eerste Kerbal Space Program stond erom bekend op realistische wijze gebruik te maken van de natuurwetten om ruimtevluchten te simuleren – het tweede deel doet daar dus nog een schepje bovenop. Ook dit keer kan dat weer gruwelijk mis gaan, dus we kunnen ons beter voorbereiden op het herhaaldelijk zien neerstorten van onze (net iets te gehaast gelanceerde) raketten. Misschien nog wel de leukste toevoeging aan het spel is een multiplayermodus, die je in staat stelt samen met vrienden de ruimte te koloniseren. Daarmee kan Kerbal Space Program 2 zomaar eens een groter succes worden dan zijn voorganger.

Kerbal Space Program 2
Kerbal Space Program 2

19. Dead Island 2 

Ontwikkelaar: Dambuster Studios
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 28 april 2023

Met elk nieuw jaar is er weer een Top 100 waar Dead Island 2 ergens zijn opwachting maakt. Hoewel er veel meer spellen op deze lijst staan die al wat langer op zich hebben laten wachten, is Dead Island 2 wel een opvallende uitschieter. De eerste trailer (weet je nog, met die joggende gozer die gaandeweg in een zombie verandert?) stamt alweer uit 2014! De ontwikkeling van de game heeft dan ook zo zijn moeilijkheden gekend, maar in 2023 is het dan hopelijk eindelijk zo ver.

Het lange wachten gaat het waard zijn als het uiteindelijke resultaat dezelfde sfeer weet neer te zetten als de oorspronkelijke beelden. Totale chaos, overal zombies, maar alles met een dikke vette knipoog. Zonnig Los Angeles lijkt helemaal niet de logische setting voor een spel over een zombie-uitbraak, maar dat maakt het juist zo tof. Zombies in plezierjachten, zombies in het zwembad van een luxe achtertuin, zombies rennend langs de palmbomen, zombies rondom de Hollywood Sign… de mogelijkheden zijn eindeloos. Zolang we die hersenloze mormels maar bij bosjes omver mogen maaien met genoeg variatie aan wapentuig, komt het met Dead Island 2 wel goed.

DeadIsland22
DeadIsland23
DeadIsland2

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 18 tot en met 11

Dit artikel delen:

Lees meer

De Xbox Live Gold-games van januari zijn bekend Deathloop-stemacteur lijkt wederom naar dlc of vervolg te hinten
19

Reacties op: De Top 100 van 2023: Deel 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Snoop213

  • 30 december 2022 08:13
  Was de redactie dronken van de kerstborrel toen het deze lijst in elkaar zetten haha? Ik heb de Forspoken demo gespeeld en die overtuigde allerminst. Een onbekende indie zo hoog zetten omdat het concept leuk bedacht is en er aandoenlijk uitziet? En een VR game die er qua gameplay erg saai uitzag boven een Suicide squad, en Harry Potter, Forza Motorsport en van de laatste 2 genoemde boven een Final Fantasy plaatsen. Volgend jaar zonder een borreltje teveel deze lijst maken redactie haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jorn6810

  • 30 december 2022 08:52
  @Snoop213 ik zou het ook anders hebben gedaan, maar je kan niet verwachten dat alle lijstjes er hetzelfde uit zouden zien he ;-)

  Blijft een subjectieve mening..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 30 december 2022 10:17
  @Jorn6810 Daarom zei ik er ook haha bij

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 31 december 2022 02:20
  @Snoop213 Was ook niet onder de indruk van Forspoken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xevulutionx

  • 30 december 2022 09:32
  Die Schim heb ik nooit van gehoord en dat gebeurd niet vaak, speelt t wellicht mee dat van NL bodem komt om dit zo hoog te plaatsen? Ben benieuwd naar de top 10. Heb al veel favorieten van mezelf langs zien komen. Forza M, Atomic Heart en stalker bijvoorbeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 30 december 2022 09:42
  Ik vind het ook een vreemde lijst haha. De demo van Forspoken was echt dramatisch slecht, hele matige game. En dat dan boven Hogwarts zetten. Maargoed het zijn maar meningen he! Baldurs Gate 3 en Hogwarts zijn de games waar ik het meest naar uitkijk komend jaar. Gevolgd door CoH3 en Diablo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 30 december 2022 09:42
  Waarom een titel als schim in dit lijstje komt en ook nog eens zo hoog snap ik ook niet. Lijkt op schaamteloze plugging. Voor de rest kijk ik uit naar harry potter en hoop dat horizon vr ook ooit naar pcvr komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 31 december 2022 07:20
  @gamerlezer we hebben gewoon gestemd hoor, daar is deze lijst uitgekomen. Wellicht dat de game bij ons wat meer op de radar staat omdat de makers te gast waren in Bonuslevel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 31 december 2022 10:22
  @JaccoPeek ah dat laatste verklaart het denk ik wel! Dan is het bij jullie blijven hangen. Wat iets zegt over de game natuurlijk. Het had wellicht beter op een andere manier verdiende aandacht kunnen krijgen. Om het gelijk mee te nemen (en zo hoog) tussen de Meest veelbelovende games van 2023 vind ik (persoonlijk) niet echt terecht. Maargoed, jullie redactie, jullie keus! Ik geniet sowieso altijd van deze lijst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 30 december 2022 10:56
  De top 10 zal oa bestaan uit.
  Hollow Knight silksong
  Spiderman 2
  Resident Evil 4 remake
  Dead Space remake
  Zelda tears of the Kingdom
  Starfield
  Star Wars Jedi Fallen survivor

  Dus is mijn smaak toch nog zo gek niet als ik er over nadenken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 december 2022 11:01
  Kijk nu komen we bij de titels waar ik veel interesse in heb

  Octopath Traveler 2

  Company of Heroes 3

  Dead Island 2

  Hogwarts Legacy

  Forspoken

  Final Fantasy 16

  Baldurs Gate 3

  Met vooral FF16, BG3 en forspoken ( die demo smaakt naar heel wat meer) als top 10 materiaal.

  Dat we nu bij de top 10 zijn aan beland zie ik het hoopvol in dat game waar ik het meest naar uitkijk in die top 10 gaat voorkomen.( Wat natuurlijk meer dan terecht is met de status van die franchise)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 30 december 2022 11:16
  @coola Vondt jij bij Forspoken de gevechten echt lekker in elkaar zitten? Ik vond dat echt wat tegenvallen. Verder de framerate vondt ik echt belabberd en ook de camera ging alle kanten op . Plus het stukje van de demo was echt een slecht gekozen stuk. Waar ik eerst er erg naar uitkeek twijfel ik nu behoorlijk. Maar de previews van de eerste uren zijn dan wel weer positief. Dus ik denk dat ze een verkeerde demo stukje hebben gebruikt.

  Verder Ac Mirrage inderdaad dan heb ik er al 8 van de 10 . Ik denk niet dat hij op
  1 Tears of the Kingdom
  2 Starfield ,
  3 Hollow Knight silksong gezien het vorige deel.
  4 Spiderman 2,
  5 Resident Evil 4 remake,
  6 Dead Space remake,
  7 Ac Mirrage en dan
  8 Star Wars Jedi Fallen survivor
  9 Street fighter 6
  10 Alan Wake 2 of zijn die al voorbij gekomen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 december 2022 11:23
  @Snoop213

  De combat vond ik heerlijk. De framerate en camera waren wat minder, maar Square enix heeft nog genoeg tijd omdat te tweaken en daar maak ik mij dus niet echt zorgen


  Ik gok zelf dat AC Mirage de top 5 gaat afsluiten. Maar ik ben er sowieso al tevreden mee dat hij (zeer waarschijnlijk)in de top 10 van gamer.nl voor gaat komen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 30 december 2022 11:25
  @coola Oke dat kan. Maar zoveel tijd is er niet meer want hij komt 24 januari uit dus hij moet eigenlijk al gold zijn.

  Of hij de top 5 gaat afsluiten wie weet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 30 december 2022 11:37
  @Snoop213 The Plucky Squire verwacht ik ook in de top 10.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 30 december 2022 11:43
  @obi-twan kenobi Ja dat zou ook terrecht zijn zag er super uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 30 december 2022 12:51
  Groot FF fan, maar na 12 vond ik alles achteruit gaan, ben ook niet zeker of ik 16 een leuke ga vinden, dan wacht ik toch liever op deel 2 van FF7 Remake

  Hogwarts heeft ook mijn aandacht, verder geen interesse in de overige games in het lijstje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 30 december 2022 13:13
  Ik heb Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes niet in de lijst zien staan. Kan me nauwelijks voorstellen dat dit top 10 materiaal is maar vindt m niet terug in de lijst. Is deze verlaat?(alweer?)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 31 december 2022 02:21
  Zitten paar titels bij die ik zeker gaat halen, om het jaar te beginnen wordt dat Octopath Traveler 2

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.