Special
Top 100 2023

De Top 100 van 2023: Deel 3: 40 t/m 26

(Middel)grote games die je écht op je rader moet zetten

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2023 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag behandelen we de nummers 40 tot en met 26!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2023 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

40. Park Beyond

Ontwikkelaar: Limbic Entertainment
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2023

We trappen dit deel af met de veelbelovende pretparksim van de makers van Tropico. Park Beyond belooft zich te onderscheiden van andere sims door de toevoeging van ‘Impossification’, oftewel het volledig mogen negeren van alle natuurwetten en veiligheidsvoorschriften. Denk aan het letterlijke lanceren van een achtbaankar naar de andere kant van het park met behulp van een kanon, of het hooghouden van karretjes door een gigantische mechanische octopus. Je kunt het zo bont maken, dat het niet meer uitmaakt of je je handen en benen binnenboord houdt.

Hoewel al die knotsgekke mogelijkheden goed in de oren klinken, moet Park Beyond zich op managementvlak nog zien te bewijzen. Om een succesvol park te bouwen, heb je namelijk niet alleen een creatief visionair nodig, maar ook schoonmakers, duidelijke wandelpaden en genoeg toiletvoorzieningen. Aangezien dit niet Limbic Entertainments eerste achtbaanritje door het simgenre is, maken we ons nog niet al te veel zorgen.

Park Beyond

39. Oxenfree 2: Lost Signals

Ontwikkelaar: Night School Studio
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch
Releasedatum: 2023

Oxenfree was een ijzersterk avonturenspel dankzij scherp geschreven dialogen en het bovennatuurlijke verhaal dat steeds onheilspellender werd. Het vervolg is al een aantal jaar in ontwikkeling en belooft verder te bouwen op diezelfde kwaliteiten, maar dan met een geheel nieuwe cast, op een ander eiland en met een nieuw mysterie om te ontrafelen. Daardoor zou Oxenfree 2 te spelen zijn zonder kennis van het voorgaande deel, hoewel de twee verhalen wel op elkaar inspelen.

Je bestuurt ditmaal Riley Poverly, een jongvolwassen vrouw die naar Camena gaat om elektronische storingen op het eiland te onderzoeken. Wederom gebruik je een radio om mysterieuze signalen te ontvangen en de wereld te manipuleren, maar nieuw is de walkietalkie waarmee Riley via spraakbubbels kan communiceren. Veel is nog niet bekend over het verhaal, maar dat is niet erg. We kunnen namelijk niet wachten tot we het mysterie van Camena zelf mogen ontrafelen.

Oxenfree 2: Lost Signals
Oxenfree 2

38. Alone in the Dark

Ontwikkelaar: Pieces Interactive
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2023

In deze liefdesbrief aan de klassieke horrorgame uit de jaren 90 keren we terug naar Derceto Manor. Het is niet de eerste keer en mogelijk ook niet de laatste, want Alone in the Dark is al de derde game in de franchise met exact dezelfde titel. Driemaal is scheepsrecht, toch?

Dat is althans wel de hoop van Pieces Interactive. Van wat we gezien en gespeeld hebben, maken ze goede kans om die belofte in te lossen. Alone in the Dark weet in zijn spookhuis een onbehaaglijke sfeer neer te zetten dankzij een vaal kleurenpalet en opmerkelijke ‘doom jazz’, terwijl de optie om het verhaal met twee verschillende personages te doorlopen ons weer doet denken aan Resident Evil. Ironisch, aangezien het oorspronkelijke Alone in the Dark juist de grondlegger was van de moderne horrorgame. Hopelijk ziet deze reboot nog het licht in 2023 en kunnen we zelf ondervinden of de serie een derde resurrectie waard is. 

Alone in the Dark

37. The Lords of the Fallen

Ontwikkelaar: Hexworks
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2023

Mocht je denken: ‘Huh, deze game is toch al uit?’, dan zit je er niet helemaal naast. The Lords of the Fallen is namelijk een actie-rpg uit 2014, maar om een of andere reden heeft ontwikkelaar Hexworks besloten het spel te rebooten met haast exact dezelfde titel – alleen het woordje ‘the’ is er aan toegevoegd. Het origineel scoorde niet al te hoog onder critici, maar werd door de community een stuk warmer ontvangen. Een reboot is mogelijk het juiste middel om deze soulslike uit het as te laten herrijzen.

Hexworks heeft ook niet bij de pakken neergezeten: de nieuwe The Lords of the Fallen ziet er een stuk indrukwekkender uit. Deze dark fantasy-rpg haalt het onderste uit het genre naar boven, met lugubere, vleesachtige monsters die zo uit een horrorgame lijken te komen. Je kan wederom lekker tekeer gaan tegen die misbaksels middels een breed arsenaal aan wapens en magie, met een gevechtssysteem dat dicht tegen het soulsbornegenre aanleunt. Met de toevoeging van co-op en het welbekende invasiesysteem weet The Lords of the Fallen bijna alles van onze soulslike-wenslijst af te vinken. 

The lords of the fallen
The lords of the fallen

36. Deliver Us Mars

Ontwikkelaar: KeokeN Interactive
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2 februari 2023

Films als Interstellar, Passengers, The Martian, Ad Astra en Gravity hebben allemaal een ding gemeen: ze gaan over menselijke drama’s binnen een sci-fi-setting. Gek genoeg zijn er niet zoveel games die dit thema verkennen, hoewel er natuurlijk sci-fi-games in overvloed zijn. De actie-avonturengame Deliver Us Mars, en tot zekere hoogte diens voorganger Deliver Us The Moon, zijn daar een uitzondering op.

De nadruk ligt in Deliver Us Mars nog veel meer op het vertellen van een meeslepend verhaal, waarbij hoofdrolspeelster Kathy fysiek en mentaal op de proef wordt gesteld. De jonge astronaut is toevertrouwd om bepaalde technologie op Mars te bergen die cruciaal is voor het overleven van de mensheid. Uiteraard gaat dat niet van een leien dakje en zal Kathy alles op alles moeten zetten om haar missie te voltooien. Net zoals de stap van maan naar Mars aanzienlijk is, verwachten we ook een grote stap voorwaarts van ontwikkelaar KeokeN Interactive.

Deliver Us Mars

35. Arc Raiders

Ontwikkelaar: Embark Studios
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2023

Sla de handen ineen met andere spelers en ga samen reusachtige mechanische robots te lijf in deze bijzonder ogende free-to-play shooter van Embark Studios. De robots van Arc, de gemeenschappelijke vijand, zijn alleen neer te halen door effectief teamwork en een goed uitgedachte strategie. Plaats bijvoorbeeld springplanken om je teamgenoten te lanceren en de robots vanuit de lucht te belagen, of installeer een gigantische turret die met twee tot drie spelers bediend kan worden.

Arc Raiders wordt ontwikkeld door voormalige medewerkers van Dice en het Battlefield-dna komt dan ook duidelijk naar voren. De beelden waarin voetsoldaten op The War of the Worlds-achtige wangedrochten afstormen zien er spectaculair uit en we kunnen niet wachten om ons tussen die actie te begeven. Door de game gratis te maken zijn de makers alvast gegarandeerd van een spelersbasis, maar hopelijk is Arc Raiders ook leuk genoeg om ons op de lange termijn geboeid te houden.

Arc Raiders
Arc Raiders

34. Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp

Ontwikkelaar: WayForward
Platforms: Switch
Releasedatum: Onbekend

De hergeboorte van Advance Wars was zo dichtbij, maar de aanval van Rusland op Oekraïne gooide roet in het eten. Nintendo vond het niet meer gepast om de remake uit te brengen en stopte het in de spreekwoordelijke koelkast. Het is nog steeds niet zeker dat Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp het levenslicht gaat zien in 2023, en helemaal niet zolang de oorlog in Oekraïne blijft woeden.

Daarmee houdt Advance Wars een vreemde, maar nare traditie in stand, aangezien het oorspronkelijke deel ook werd uitgesteld door de aanvallen op 11 september 2001. We hopen dat 1+2 Re-Boot Camp de cyclus weet te doorbreken, want ondanks de grimmige omstandigheden en parallellen met de echte wereld, kijken we wel heel erg uit naar deze remake van twee GBA-klassiekers. We weten zeker dat de strategische actie van Advance Wars tijdloos is, ongeacht het moment dat Nintendo besluit het spel uit te brengen.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 33 tot en met 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Zelda: Tears of the Kingdom heeft onlinefunctionaliteiten MSI bevestigt miniled-paneel voor Titan GT77-laptop
9

Reacties op: De Top 100 van 2023: Deel 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Snoop213

  • 29 december 2022 09:16
  Vindt gezien hun eerdere games die van hoge kwaliteit zijn. Suicide squad Kill the justice league wel erg laag staan. Verder A Case of Benedict Fox, en Atomic heart proberen via gamepass

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Buzzard

  • 29 december 2022 10:51
  Ben benieuwd hoe hoog Diablo 4 komt te staan.
  Ik zet hem op 1, maar jullie zetten hem denk ik op plek 3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 december 2022 12:12
  Park Beyond , Alone in the Dark, Like a Dragon: Ishin! en Dune: Spice Wars heb ik erg veel interesse in.

  Suicide Squad: Kill the Justice League totaal geen vetrouwen in eerlijk gezegd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 29 december 2022 12:21
  @coola Geniaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 29 december 2022 12:31
  @worms_master Vindt het vooral geniaal hoe iemand blijft ontkennen een trol te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 29 december 2022 12:37
  @coola Hahaha ouwe trol blijf het vooral ontkennen. Fijne jaarwisseling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Iconic

  • 29 december 2022 13:28
  @Snoop213

  Hij is een ultra troll!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr.Jeen

  • 29 december 2022 16:44
  Atomic Heart had ik tot nu toe helemaal gemist, maar wat ziet dat er dik uit zeg!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ivo001

  • 29 december 2022 17:24
  Arc Raiders, Wo-Long en Atomic Heart spreken mij aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.