Special
Tomb Raider

De oorsprong van bijzondere Tomb Raider-schatten

Lara’s meest bijzondere vondsten door de jaren heen

Geschreven door Jacco Peek op
Gedurende de Tomb Raider-games verzamelt Lara Croft een flink aantal bijzondere artefacten, vaak van onschatbare waarde. Niet zelden spelen schatten een belangrijke rol in het verhaal en bezitten ze magische krachten die niet in verkeerde handen mogen vallen. De meeste objecten vinden hun oorsprong in mythologieën, religieuze verhalen of zijn geworteld in onze geschiedenis. Dit zijn vijf bijzondere schatten uit die Lara door de jaren heen heeft ontdekt en hun achtergrond.

Ark van het Verbond

Vrij nonchalant heeft Lara de Ark van het Verbond in Croft Manor gezet. In het tutoriallevel genaamd Lara’s Home in de eerste Tomb Raider-game is het artefact te vinden in de grote zaal van de villa. Hoewel de game niet onthult hoe of waar Lara de massief gouden kist heeft gevonden, is het een leuke knipoog naar Raiders of the Lost Ark, de eerste Indiana Jones-film. Blijkbaar was de Tomb Raider haar grootste inspiratiebron te slim af. In fictie wordt de Ark van het Verbond vaak neergezet als een object dat de bezitter almachtige krachten schenkt, maar in feite was het een opslagplaats voor onder andere de tien geboden in het Christelijke geloof.

De Ark was bedoeld als verblijfplaats voor God onder de mensen en de Bijbel spreekt meerdere malen over goddelijke krachten die het object beschermen. Zo zijn er passages over mensen die plotseling sterven na het aanraken van de Ark en over plagen die de Palestijnen te verduren krijgen als ze de heilige kist stelen. Na de vernietiging van de Babyloniërs, ongeveer 2600 jaar geleden, is de Ark nooit meer gezien en is het tot op de dag van vandaag een raadsel waar het zich bevindt. Nou ja, niet voor gamers, want Lara gebruikt de Ark van het Verbond als salontafel in haar gigantische huis.

Tomb Raider

Mjӧlnir

Mjӧlnir, oftwel de hamer van de Noordse god Thor, is een van de belangrijkste artefacten in de Tomb Raider-games. De bliksemhamer staat centraal in Tomb Raider: Underworld en geeft toegang tot de dimensie Avalon, dat zich later blijkt te bevinden in Noordse versie van de hel, Helheim. Lara vindt het wapen op een eiland in de Atlantische Oceaan, maar moet in lijn met de Noordse mythologie eerst Thors handschoenen en riem zien te vinden om het object überhaupt te kunnen hanteren. Helaas voor ons hebben we nooit zelf met de hamer mogen zwaaien in de game, maar Underworld toont het wapen wel in actie tijdens tussenfilmpjes tegen het einde van de game.

In tegenstelling tot wat de Marvel-stripboeken ons doen geloven, is Mjӧlnir niet gecreëerd door oppergod Odin. De hamer is een product van een van Loki’s vele weddenschappen, namelijk een waarin hij stelt dat Sindri en zijn broer Brokkr niet kunnen tippen aan de Zonen van Ivaldi, dwergen die wapens voor de hoogste goden maken. Door een valstrik van Loki valt het handvat van de hamer vele malen korter uit dan gepland, maar dondergod Thor weet hier wel raad mee. Gedurende de Noords mythologische verhalen verslaat hij vele obscure wezens, waaronder wereldslang Jӧrmundgandr tijdens Ragnarӧk, het einde van de goden. Achteraf gezien is het dus maar goed dat de hamer verdwijnt aan het einde van de game.

Tomb Raider

Excalibur

Het zwaard van koning Arthur, ook wel bekend als Excalibur, is de sleutel tot het vinden van Lara’s verdwenen moeder in Tomb Raider: Legend. Ze komt er al gauw achter dat het zwaard in vier verschillende delen is verspreid over de wereld en dat anderen zoals gebruikelijk ook achter het object aanzitten. Lara reist onder andere af naar Japan, Ghana, Kazachstan en haar eigen Engeland om de vier stukken met elkaar te verbinden en het portaal naar haar moeder te openen. Onderweg vindt ze een antwoord op de vraag of het Hof van Camelot echt heeft bestaan wanneer ze de tombe van Koning Arthur ontdekt. Helaas voor de dappere Tomb Raider explodeert Excalibur aan het einde van de game en kan Lara het zwaard niet buitmaken.

Crystal Dynamics heeft duidelijk wat vrijheden genomen bij het implementeren van het legendarische zwaard, want de Keltische mythen spreken niet van verschillende fragmenten. De Franse poëet Robert de Boron noemt Excalibur voor het eerst in zijn boek Merlin, die door de jonge Arthur uit een steen wordt getrokken en zo de rechtmatige koning van Engeland wordt. Andere verhalen spreken echter over de Lady of the Lake, die het zwaard later aan Arthur schenkt. De oorsprong van Excalibur is niet eenduidig, want sommige verhalen stellen zelfs dat het bekende zwaard in de steen een ander wapen betreft en dat het zwaard magische krachten bevatte. Lara had ongetwijfeld de magische versie van het zwaard in handen, aangezien ze tientallen zwaarbewapende vijanden met gemak in mootjes hakt tijdens het slotstuk van Legend.

Excalibur

Divine Source

Sinds de dood van Amelia Croft is Richard Croft geobsedeerd door onsterfelijkheid. Omdat hij zijn zoektocht nooit tot een succesvol einde heeft weten te brengen, gaat Lara in Rise of the Tomb Raider op zoek naar de Divine Source. In het Tomb Raider-universum bevat de bron een fragment van Gods ziel die onsterfelijkheid schenkt aan de profeet Jacob, een personage die Lara ontmoet in de game. Hoewel Jacob haar naar de bron leidt, blijken de krachten van de bron misleidend en is Lara gedwongen de Divine Source achter zich te laten. Helaas heeft ook zij niet het eeuwige leven.

De Divine Source uit Rise of the Tomb Raider is een variatie op de fontein van de eeuwige jeugd, een bron die in talloze verhalen terugkeert. ‘Vader van de geschiedenis’ Herodotus scheef als eerste over de bewoners van Macrobië, die volgens hem jong bleven door een bepaald soort water in het oosten van Afrika. Het bekendste verhaal blijft echter dat van Ponce de Léon. De ontdekkingsreiziger voer in 1493 met Christoffel Columbus naar de Nieuwe Wereld, waar zich volgens de geruchten op het eiland Bimini een fontein bevond die eeuwige verjonging schenkt. De Léon zou hebben gezocht naar de bron en zijn geland op Sint-Augustinus, maar wie zijn documentatie bekijkt vindt geen hints naar een dergelijke zoektocht. Hoogstwaarschijnlijk is de Fontein van de Eeuwige Jeugd onderdeel van Indianenverhalen, maar het is vandaag de dag nog wel een succesvolle toeristenattractie op Sint-Augustinus.

Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider verschijnt op 14 september voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Het heetste (en koudste) nieuws van de Gamescom - Gamer.nl Podcast 189 Total War: Three Kingdoms vertelt een Game of Thrones-achtig verhaal
1

Reacties op: De oorsprong van bijzondere Tomb Raider-schatten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hubertje

  • 26 augustus 2018 22:11
  Die ark is me eigenlijk nog nooit opgevallen.
  Ik krijg steeds meer zin in de nieuwe Tomb Raider game door die Tomb Raider artikelen:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.