Special
Gamer.nl leeslijst

De Gamer.nl-leeslijst: artikelen waar we trots op zijn

Om nog eens goed voor te gaan zitten

Geschreven door Jacco Peek op
Op Gamer.nl schrijven we het hele jaar door recensies, achtergrondstukken en columns. Tijd om eens op een rijtje te zetten waar we met z'n allen (en met name ondergetekende) trots op zijn.

Microsofts ActiBlizzard-aankoop is een aardverschuiving van epische proporties - Harry Hol

Waar was jij toen je het nieuws hoorde? Microsofts overname deed de industrie op z'n grondvesten schudden. Wat betekent dat voor exclusives? Wordt die deal wel goedgekeurd? Hoewel we nog steeds geen antwoord hebben op al die vragen, legt Harry overzichtelijk uit wat de overname kan betekenen. Daarnaast is het een herinnering aan hoe absurd het gamejaar begon: 'als je kaak niet op de vloer ligt, dan snap je het nieuws niet'.

Lees hier het hele artikel

Waarom spelen we nog steeds Grand Theft Auto 5? - Lars Cornelis

Ja, waarom spelen we nog eigenlijk GTA 5? Waarom gaat die game al generaties consoles mee en blijven we toch naar de winkel gaan? Lars gaat niet alleen in op wat de game zo tijdloos maakt, maar ook waarom het in een totaal andere tijd verscheen.

Lees hier het hele artikel

GTA 5

Autisme en mijn obsessie met Elden Ring- Marcel Vroegrijk 

We schreven dit jaar een hoop over Elden Ring, maar geen stuk maakte zo'n indruk op ons als zijn column over autisme en Elden Ring. Het is een kwetsbaar inkijkje in zijn leven - en aan de reacties te zien wellicht ook in dat van anderen. Op Gamer.nl bieden we graag een uniek perspectief, en een betere ontvangst hadden we ons niet durven wensen.

Lees hier het hele artikel

Waarom de vonk bij Elden Ring wel overslaat - Marcel Vroegrijk 

Nog maar een stuk over Elden Ring dan, ditmaal over het onwaarschijnlijke succes van de soulslike. Marcel begint dan ook met een kleine mea culpa, waarna hij uitlegt waarom zoveel mensen voor het eerst in aanraking kwamen met het genre en vervolgens werden opgeslokt door dit meesterwerk.

Lees hier het hele artikel

Gran Turismo 7 rijdt permanente schade - Arthur van Vliet 

Veel games waren in 2022 kapot. Je zou daarom bijna vergeten dat ook Gran Turismo 7 begin dit jaar ook een valse start had. Arthur legt uit waarom een anders heerlijke racegame werd verpest door microtransacties, en hoe de community zich in allerlei bochten wrong om dat op te vangen. Een interessante case op het gebied van game-pr.

Lees hier het hele artikel

Elden Ring

De Beste Game Ooit - Simon Zijlemans

Simon zegt wel vaker dat iets de beste game ooit is, maar in het geval van Chrono Cross geloven we hem honderd procent. In zijn stuk benoemt hij vooral de angst die zo'n nostalgische titel oplevert, en of de dit jaar verschenen remake datzelfde gevoel wel weet op te brengen. Die plotselinge sneeuw in april was in ieder geval een goed teken.

Lees hier het hele artikel

Pc-gamen was vroeger veel spannender - Michel Musters 

We zien hem al zitten, een jonge Michel. Knallend in Wolfenstein 3D na een lange dag helpen op de boerderij van z'n ouders. Michels stuk laat zien hoe kinderlijk enthousiasme gamen tot iets magisch kan verheffen, en hoe dat met name in het geval van pc-game is veranderd.

Lees hier het hele artikel

Wolfenstein 3D

Over tien jaar spelen we Starfield op een robotstofzuiger - Lars Cornelis 

Ook over Starfield is afgelopen jaar al een hoop gezegd. Zo waren de meningen behoorlijk verdeeld over de eerste gameplaybeelden en zit het sommigen nog steeds dwars dat de game niet op PlayStation-platformen verschijnt. Eigenlijk zijn al die zorgen helemaal niet nodig, want in zijn stuk voorspelt Lars al precies hoe de launch - en de jaren daarna - gaan verlopen.

Lees hier het hele artikel

Een ode aan de katten van Gamer.nl - Redactie 

Zeker niet alle reviews waren dit jaar op tijd. Vaak komen we dan niet verder dan een redactiepost of een review in progress, maar voor Stray hadden we een veel beter idee: de katten van Gamer.nl in het zonnetje zetten. Van Poki tot Tekken 3: van dit artikel word je blij.

Lees hier het hele artikel

Skatecultuur in games - Sander Hölsgens

Sander Hölsgens is skate-antropoloog en docent aan de Universiteit Leiden - gaver wordt het niet. Dit jaar deelde hij zijn visie op skategames, in het speciaal hoe de skatecultuur en videogames altijd met elkaar verbonden zijn geweest. Smaakt dat naar meer? Lees dan ook zijn geschiedenis van de moderne skategame en waarom skategames zo revolutionair zijn.

Lees hier het hele artikel

Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off

The Last of Us Part 1 en Remastered vergeleken - Lars Cornelis

Je vertellen dat een remake er goed uitziet is één ding, het kunnen laten zien is een tweede. Lars nam de nobele taak op zich om screenshots op exact dezelfde momenten in zowel The Last of Us Part 1 en Remastered te maken. Het resultaat is een genot om doorheen te scrollen.

The Last of Us is te duur, maar dat lees je niet in de review 

De prijs van games wordt een steeds heter hangijzer. Zeker in het geval van The Last of Us Part 1, een tamelijk vroege remake van 80 euro, laaide die discussie weer op. In zijn column legde Erik eerder dit jaar kraakhelder uit waarom de game te duur is, maar waarom we dat op Gamer.nl niet meewegen in reviews.

Ik koop games die ik ook via Game Pass kan spelen - Harry Hol

Op Gamer.nl zijn we doorgaans groot fan van Game Pass, maar soms voelt het 'gratis' downloaden van een game toch anders dan deze aanschaffen. Harry legt dit gevoel in zijn column uitstekend uit: waarom we alsnog games kopen waar we eigenlijk al voor hebben betaald.

Lees hier het hele artikel

The Last of Us Part 1

Neon White is de verrassing van het jaar - Ron Vorstermans

Eens in de zoveel tijd komt Ron met een game die we nog niet kennen, om vervolgens te vertellen waarom het Game of the Year-materiaal is. In zijn review van Neon White doet hij dat dan ook als de beste - lees hem vooral als je de game nog geen kans hebt gegeven. 

Xenoblade Chronicles 3 - Alicia Tai

Soms zit er meer achter een review dan je denkt - los van het gebruikelijke proces van spelen, schrijven, eindredactie en opmaak. We zijn dan ook ontzettend trots dat Alicia eerder dit jaar deze prachtige review van Xenoblade Chronicles 3 schreef terwijl ze een hele moeilijke tijd beleefde.

Lees hier het hele artikel

Xenoblade Chronicles 3

Meer lezen?

Smaakt dat naar meer? Dan hebben we goed nieuws: vanaf morgen verschijnt de Top 25 beste games van 2022 op Gamer.nl! Ook zijn de Favorieten van de Redactie inmiddels afgetrapt en gaat op 27 december de Top 100 van 2023 van start.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon Legends: Arceus is vooral mooi van binnen Core i9-13900KS verhoogt TDP tot 150 watt
4

Reacties op: De Gamer.nl-leeslijst: artikelen waar we trots op zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  N0rthstar

  • 24 december 2022 10:00
  Haha grappig. Ik dacht dat het een artikel over leesboek aanraders zou zijn voor boeken met een game thema, haha. LitRPG boeken, minecraft, assassins creed boeken etc.

  Zou wel eens een leuk idee kunnen zijn. Zeker in het Engels zijn er veel leuke LitRPG boeken te lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 24 december 2022 11:37
  @N0rthstar

  Dat dacht ik dus ook na het lezen van de titel. Toch wel een beetje teleurgesteld dat het uiteindelijk een ander soort artikel is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 24 december 2022 12:04
  @N0rthstar Fair, heb het aangepast

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N0rthstar

  • 24 december 2022 23:52
  @JaccoPeek beter! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.