Special

De beste pc-games van 2020: de uitslag!

Wat is de beste pc-game volgens de Gamer.nl-bezoeker?

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
2020 loopt op z’n eind, dus maakt ook Gamer.nl de balans op. Dit jaar doen we – naast natuurlijk de Favorieten van de Redactie en de Top 100 van 2021 - in samenwerking met Asus ROG iets extra’s: de beste pc-games van 2020.

Na twee weken stemmen zijn we eindelijk aangekomen bij het grote moment: de uitslag! De paar honderd top drie's zijn gestemd en omgegoten tot een top tien. Ten opzichte van de tussenstand zijn nog een aantal dingen veranderd, dus lees gauw verder.

Nog geen game-pc?

De beste pc-games van 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door ROG Zephyrus Duo 15, een zeer krachtige gaming-laptop met een uniek opklappend tweede scherm met touchpad. De Duo 15 is te verkrijgen in uitvoeringen met een Intel i9- of i7-processor en een Nvidia videokaart uit de 20-serie. Dit beest is uitgerust met een 4K paneel en 2 TB aan SSD-ruimte. Lees meer over de ROG Zephyrus Duo 15 in dit artikel op Gamer.nl.

10: Factorio

De tiende plaats is gereserveerd voor een bijzondere pc-game: Factorio. Na maar liefst vier jaar vroegtijdige toegang was ontwikkelaar Wube Software eindelijk klaar voor een volledige release, die niet genoeg lof kan krijgen. In feite bouwen spelers in Factorio een raket om van een gevaarlijke planeet te vertrekken, waarvoor een hoop onderdelen benodigd zijn. De game draait daarom om één ding: automatisering. Het aanleggen van productielijnen, logistieke beslissingen nemen en alles beschermen tegen hongerige insect-aliens wordt langzaam één organisch geheel dat tientallen bevredigende uren in beslag neemt. Uitzoomen en alles in ogenschouw nemen na al dat harde werk is dan ook een prettig gevoel.

9: Ori and the Will of the Wisps

Begin dit jaar verscheen Ori and the Will of the Wisps, een prachtig vervolg op een al prachtige titels van Moon Studios. De game is nog steeds meer platformer dan metroidvania en geeft spelers al naar gelang meer middelen om de gebieden in het bos, dat steeds weer puzzels op zichzelf zijn, te doorkruisen. Daarbij komen een volwaardig vechtsysteem en nieuwe modificaties kijken, die op sierlijke wijze springen en knokken met vijanden toenemend interessanter maken. Onder al deze pracht en strakke gameplay zit daarnaast een verbazingwekkend aangrijpend verhaal verscholen en laat Ori and the Will of the Wisps spelers achter met een brok in de keel.

Ori and the Will of the Wisps

8: Among Us

Hoewel Among Us eigenlijk al twee jaar oud is, werd het dit jaar opvallend genoeg pas een fenomeen. Wellicht vanwege de omstandigheden, want Among Us is een zeer sociale game waarin vriendschappen kunnen en zullen falen. Het simplistische ‘weerwolven in de ruimte’ kan worden verheven tot een waar moordmysterie met vrienden dat een avondje hangen op afstand een stuk plezieriger maakt. Dat de game technisch gezien zeer laagdrempelig is, maar het alleen maar aantrekkelijker om met minder fanatieke gamers een potje te spelen.

Among Us

7: Crusader Kings 3

Crusader Kings 3 is feitelijk de overtreffende trap van het klassieke strategiegenre. Dat vind je terug in de schaal en de diepgang van de game, maar ook hoe verrassend persoonlijke de vele verhalen zijn. Hoe je omgaat met familieleden, echtgenoten en geestelijken zijn allemaal van invloed op het succes en de expansie van het rijk. Dat rijk wordt weer bestuurd op een bijna duizelingwekkend complexe wijze, dat door de fijne interface na een paar uur klikt en eigenlijk verder gaat dan elke andere game in het genre. Dat maakt Crusader Kings 3 dé strategiegame van 2020.

Crusader Kings 3

6: Call of Duty: Warzone

Je zou haast vergeten dat Call of Duty Warzone pas in maart dit jaar verscheen en vervolgens record na record brak. De omstandigheden waren uiteraard gunstig, met een succesvolle Modern Warfare en een free-to-play-model, maar dat doet niets af aan de uitstekende uitvoering van Infinity Ward en Raven Software. Zo behoudt Warzone knap de klassieke Call of Duty-gameplay op een zeer grote schaal en zijn de vele manieren om terug te keren in de strijd een prettige innovatie. Denk aan nét genoeg geld verdienen om een teamgenoot terug te kopen of natuurlijk een bloedstollend potje in de Gulag winnen. Warzone is een van de weinige Call of Duty-games die die langer dan een jaar actief wordt ondersteund met nieuwe content, en wat ons betreft geheel terecht.

Warzone.jpg

5: Microsoft Flight Simulator

Een lijst met de beste pc-games van het jaar is niet compleet zonder deze zeer indrukwekkende pc-exclusive: Microsoft Flight Simulator. Dankzij Microsofts eigen cloudtechnieken en samenwerkingen met weerstations is het Asobo Studio gelukt om de gehele wereld op een prachtige manier te simuleren. Dat doet wonderen voor de vliegbeleving: een vlucht van Schiphol Airport naar LAX of London City was nog nooit zo realistisch en prachtig in beeld gebracht als in deze simulator. Ook de zee aan systemen, opties en uitdagingen maken het een droom voor de vliegliefhebber, maar de absolute leek kan er dankzij een flexibele moeilijkheidsgraad en goede tutorials net zoveel lol aan beleven.

microsoft flight simulator

4: Hades

Supergiant Games maakt vrijwel altijd indruk met hun unieke games en scoorde in 2020 wederom een hit met Hades. Het combineert de actie van Bastion met de verhalende elementen van Pyre en giet dat in een Grieks-mythologisch roguelike-jasje. Dat klinkt niet eens zo bijzonder, totdat je de extreem vloeiende en bevredigde gameplay van Hades ervaart. De game biedt talloze builds – een gunst van de Griekse goden die het goed met je voor hebben – die elke speelsessie vrijwel uniek maken en in elke kamer is weer een lastige keuze te maken. Het houdt Hades fris, en wie tussen de rondes door even wil uitpuffen kan een gesprek aanknopen met de verrassend goed ingesproken goden in het boeiende verhaal. Hades is hét pareltje van het jaar.

hades

3: Assassin's Creed Valhalla

Ubisoft nam een welverdiend jaartje pauze met de Assassin’s Creed-franchise en kwam terug met Valhalla, een game die duidelijk voortbouwt op het succes van Origins en Odyssey maar tegelijkertijd ook de bezem door de formule haalt. Zo is het aantal icoontjes op de kaart teruggeschroefd en prikkelen subtiele stippen in het uitgestrekte Noorwegen en Engeland de nieuwsgierigheid van spelers. Dat kunnen korte, opvallend maffe verhaaltjes zijn, of een stad die je geheel in Vikingstijl tot het laatste zilverstuk kunt plunderen. Verder is Valhalla vooral verfijnder, zoals een flexibeler vechtsysteem en een prettiger progressiesysteem. Dat maakt de tientallen uren die de game biedt volmaken een fluitje van een cent.

Assassin's Creed Valhalla

2: Doom Eternal

Dit jaar noemden we Doom Eternal een ‘moderne klassieker’ en ‘een van de beste singeplayershooters van deze generatie’. Terechte aanduidingen voor Id Software’s spetterende vervolg uit Doom uit 2016. Waar het vooral in slaagt is de regels die het opstelt geleidelijk uitbreiden en verheffen tot een bloederig puzzelspel op hoge snelheid. Zwakke punten van demonen herkennen, weten waar health en munitie te vinden is en gewoonweg erop los knallen zorgen voor een unieke flow die je in maar weinig shooters vindt. En ja, dat alles is nog vele malen fijner in 120 frames per seconde op pc.

Doom Eternal

1: Half-Life: Alyx

De terugkeer van Valve betekende ook de comeback van een bijzondere franchise: Half-Life. En na jaren Half-Life 3-memes te moeten doorstaan is Half-Life: Alyx wellicht beter dan we ons ooit voor hadden kunnen stellen. Valve heeft namelijk bijzonder goed nagedacht over wat er mogelijk met een medium als virtual reality en excelleert op vrijwel alle vlakken. De ingenieuze toepassing van de Gravity Gloves, bijbehorende puzzels, de survival-horrormechanieken en de fantastische details: Half-Life Alyx legt de lat voor het medium op vele manieren hoger. Het is een overwinning voor vr en met recht de beste pc game van 2020 volgens de bezoekers van Gamer.nl. Gefeliciteerd!

Half-Life: Alyx

Tot slot

Tot slot willen we iedereen uiteraard hartelijk bedanken voor het stemmen. Houd Gamer.nl de komende tijd in de gaten voor meer eindejaarscontent, zoals de Favorieten van de Redactie, de top 100 van 2021 en natuurlijk de de beste games van 2020.

Dit artikel delen:

Lees meer

Beginnerstips voor Cyberpunk 2077 De eeuwige backlog en Cyberpunk 2077 - Bonuslevel #23
5

Reacties op: De beste pc-games van 2020: de uitslag!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  velocityx

  • 11 december 2020 13:47
  Ik heb geen van de top 10 spellen gespeeld. Ik heb wel Doom Eternal op mijn verlanglijst staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • liamthecat15

  • 12 december 2020 11:17
  @velocityx same lol

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 12 december 2020 19:10
  @liamthecat15 Hij is nu in de aanbieding op steam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 13 december 2020 11:53
  @3djester En hij zit in de game pass for pc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 13 december 2020 19:57
  bedankt voor dit artikel. Ik heb er weer een mooie game bij :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.