Special
top 100 tienen

De 100 beste games van het decennium – nummers 100 t/m 76

De beste games van de afgelopen tien jaar volgens Gamer.nl

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Wat waren de beste games van de afgelopen tien jaar? Met het jaar 2020 in zicht maakt Gamer.nl de balans op. In deze aflevering tellen we af van nummers 100 naar 76.

Als de klok op 31 december 12 uur slaat, zwaaien we niet alleen 2019 uit, maar nemen we ook afscheid van de jaren tien, het tweede decennium van de 21ste eeuw. Met nog een paar weken te gaan – en met ook nog de top 25 van 2019 én de top 100 van 2020 voor de boeg op Gamer.nl – is het hoog tijd om terug te kijken: wat waren de beste games van de afgelopen tien jaar?

Om antwoord op die vraag te geven stelde de meer dan dertigkoppige redactie van Gamer.nl een lijst met bijna 350 toptitels samen. Vervolgens werd er gestemd, gediscussieerd en hielden we honderd games over, in deze volgorde.

De regels? Simpel: elke game moet ergens in de jaren 2010 tot en met 2019 zijn verschenen. Remaster en remakes tellen niet, reboots uiteraard wel. Meerdere delen uit één serie mogen, als ze maar geweldig zijn.

Het gaat behalve kwaliteit ook om de impact die een game heeft gehad. Games gaan er technisch ieder jaar op vooruit, maar dat betekent niet per se dat nieuwe spellen ook daadwerkelijk beter worden – en een game die de wereld op zijn kop zette in 2012 kan veel relevanter zijn dan een soortgelijke game die zes jaar later precies hetzelfde trucje doet, maar dan net iets beter.

100. Asgard’s Wrath (2019)

Asgard’s Wrath is een toffe actie-rpg die niet onder doet voor de groten binnen het genre, maar wat de game nóg indrukwekkender maakt is dat hij volledig is ontworpen voor virtual reality. Als we ooit vreesden dat vr slechts een gimmick zou blijven, is met Asgard’s Wrath definitief het tegendeel bewezen. De goed uitgedachte gameplay en besturing zorgen ervoor dat er maar weinig spellen zijn die je zo overtuigend in een spelwereld weten te plaatsen als deze game dat doet. Vergeet Skyrim VR; Asgard’s Wrath is op alle fronten de betere game en een toonaangevend voorbeeld voor toekomstige vr-titels.

Lees hier de review.b

asgards wrath

99. Rainbow Six Siege (2015)

De meeste moderne first-person shooters proberen spelers te overtuigen met een overdaad aan mogelijkheden, maar dat is aan Rainbow Six Siege niet besteed. In plaats daarvan legt het spel volledig de focus op gameplay en dat blijkt een schot in de roos. De multiplayerervaring is waar deze game op draait. De tactiek en spanning waarmee een potje gepaard gaan zijn van ongekend niveau en maken het spel eindeloos voor herhaling vatbaar. Bovendien worden trouwe fans op hun wenken bediend door de haast onbeperkte ondersteuning van Ubisoft. Daardoor is Rainbow Six Siege in de vier jaar sinds de release alleen nog maar beter geworden.

Lees hier de review.

98. Counter-Strike: Global Offensive (2012)

Met de overweldigende populariteit van de eerste Counter-Strike in het achterhoofd was het te verwachten dat Valve op dit succes zou voortborduren. Met CS:GO wordt de bekende formule in een modern jasje gestopt, zonder daarbij af te doen aan de hoge kwaliteit van de oorspronkelijke game. Wie via Steam een simpele blik op de gebruikersaantallen voor de game werpt, ziet meteen hoeveel mensen het ook nu nog met grote regelmaat spelen. De populariteit die het spel kent is in al die jaren niet afgenomen. Counter-Strike was een monumentale game op het gebied van competitieve shooters; CS:GO is hier de logische evolutie van. De impact van deze succesformule negeren is simpelweg ondenkbaar.

Lees hier de review.

Counter-Strike

97. Guild Wars 2 (2012)

Guild Wars 2 laat op indrukwekkende wijze zien dat Blizzard niet het alleenrecht heeft op de mmo-rpg formule. De adembenemende spelwereld zit vol interessante queesten en verhaallijnen die worden gevormd door de acties van de speler, waardoor je keuzes in Guild Wars 2 meer impact hebben dan bij de meeste genregenoten. Het spel is ook nog eens bijzonder toegankelijk: er zijn geen abonnementskosten en spelers zijn te allen tijde vrij om met vrienden te spelen, ongeacht hun level of keuzes in personage. Dat maakt van Guild Wars 2 een game die de kernwaarden van zijn genre volledig omarmt en sociale interactie tussen spelers vooropstelt.

Lees hier de review.

Guild Wars 2

96. Far Cry 3 (2012)

Dat meeslepende verhalen en open werelden een prima combinatie zijn voor een actiespel, wordt door Far Cry 3 vakkundig bewezen. Het tropische Rook Island is een prachtige en uitdagende speeltuin waar spelers de vrije hand hebben hun avontuur vorm te geven, zonder dat daarbij de personages op de achtergrond verdwijnen. Sterker nog: Vaas Montenegro is absoluut een van de meest memorabele schurken die we in tijden hebben gezien en weet feilloos onder de huid van zowel protagonist Jason als de speler te kruipen. Het is niet verwonderlijk dat het ontwerp van deze goedgeschreven en ontzettend vermakelijke game sindsdien als uitgangspunt voor alle delen in de Far Cry-serie geldt.

Lees hier de review.

Far Cry 3

95. Planet Coaster (2016)

Als het ontwerpen van je eigen themapark de ultieme droom is, dan is Planet Coaster de manier waarop die in vervulling gaat. Doorpakkend op het succes van grote voorbeeld Rollercoaster Tycoon maakt Planet Coaster het ontwerpen van achtbanen makkelijker, overzichtelijker, uitgebreider en sensationeler dan in soortgelijke spellen. Niet eerder kregen spelers de kans parken te maken die zo fraai waren als de creaties die deze moderne pretparksim mogelijk maakt. Uren vliegen voorbij terwijl elk aspect van jouw eigen ultieme wonderland tot in de puntjes wordt afgesteld. Ieder decennium verdient een toonaangevende achtbaanbouwer – Planet Coaster is die van de jaren tien.

Lees hier de review.

Planet Coaster

94. No Man’s Sky (2016)

Bij de aankondiging van No Man’s Sky werden grootse beloften gedaan die niet helemaal konden worden waargemaakt toen de game uiteindelijk verscheen. Aanvankelijk ontbrak het deze ambitieuze ruimtereis aan invulling en duidelijke doelen. Door die kritiek ter harte te nemen en het spel keer op keer te verbeteren heeft ontwikkelaar Hello Games van No Man’s Sky een prachtige ervaring gemaakt die met gemak voldoet aan de oorspronkelijke verwachtingen. Het universum van het spel is nu een plek die de moeite waard is om te ontdekken, vol met waanzinnige omgevingen, wezens en bezienswaardigheden die onophoudelijk om je aandacht vragen. Door die aanlokkelijke premisse én de knappe manier waarop de game zich heeft weten te revancheren, is een plekje op deze lijst dubbel en dwars verdiend.

Lees hier de review.

no mans sky beyond

93. Resident Evil 7: Biohazard (2017)

Even leek het erop dat Resident Evil de weg kwijt was: benauwende horror moest steeds meer plaatsmaken voor haast Call of Duty-achtige actie. Toen was daar Resident Evil 7, die doodenge landhuizen wederom een begrip maakte. Door terug te keren naar de essentie van het survivalhorrorgenre wist Capcom een van de betere delen uit de serie af te leveren. Wapens en munitie zijn weer schaars, vijanden zijn levensgevaarlijk en door het first-person camerastandpunt is de sfeer continu beklemmend. En dan ondersteunt het spel ook nog eens de Playstation VR! Om die ervaring te doorstaan moet je sterk in je schoenen staan, maar daarna kun je nooit meer terug. Resident Evil 7 met een virtualrealitybril op spelen is zenuwslopend, maar oh zo indrukwekkend.

Lees hier de review.

Resident Evil 7

92. Marvel’s Spider-Man (2018)

Als het met Batman lukte een ijzersterke spellenreeks op te zetten, waarom dan niet met iedereens favoriete webslingeraar? Met een bewezen blauwdruk op zak maakte Insomniac een geweldige Spider-Man-game die op geen enkel vlak onderdoet voor zijn concurrenten en uitstekend gebruikmaakt van het bronmateriaal. De liefde voor het personage maakt van dit superheldenavontuur een feest van herkenning, waarbij je keer op keer verwikkeld raakt in spectaculaire duels met Spider-Mans bekendste aartsvijanden. Maar een Spider-Man-game is natuurlijk zijn naam niet waardig als je niet vrij als de roodblauwe spinnenmans kunt rondslingeren – dat element geeft in dit spel het ultieme gevoel van vrijheid.

Lees hier de review.

Spider-man

91. BioShock Infinite (2013)

BioShock Infinite is een regelrechte hoogvlieger. Verhaalgedreven first-person shooters die zo memorabel zijn als deze game zien we immers maar zelden. Het derde deel in de reeks verruilt de mysterieuze onderwaterwereld van zijn voorgangers voor een waanzinnige achtbaanrit door de zwevende stad Columbia. BioShock Infinite is namelijk onophoudelijk spannend, actievol en intrigerend. Het meeslepende verhaal wordt naadloos aan elkaar geregen door voortreffelijke shootersegmenten en een uitmuntend visueel design. De game heeft misschien niet de duistere toon van het de eerste twee delen, maar wel dezelfde hoge kwaliteit. De verrassende en fantastische ontknoping blijft ons nog lang bij.

Lees hier de review.

BioShock

90. Kerbal Space Program (2011)

Iedereen die zich ooit heeft afgevraagd hoe het is om een ruimteshuttle te lanceren wordt aangeraden Kerbal Space Program eens te proberen. Ondanks de vele luchtige elementen en koddige Kerbals wordt het spel namelijk geprezen om zijn onverwacht correct gebruik van natuurkundewetten en weergave van de ruimtevaart. Het even zo uitdagende als charmante spel laat je stapje voor stapje het lanceringsproces perfectioneren, maar dat gaat wel gepaard met ontelbare onvermijdelijke catastrofale vluchten. Het gevoel van euforie wanneer een lancering vlekkeloos verloopt is onbeschrijflijk en enorm belonend. Dat maakt Kerbal Space Program een van de leukste en verslavende simulatiegames die we in tijden hebben gespeeld.

Lees hier de review.

Kerbal

89. StarCraft 2: Wings of Liberty (2010)

We hebben er behoorlijk lang op moeten wachten, maar toen StarCraft 2 eindelijk het licht zag werden we beloond met een briljant staaltje science-fiction strategie. De singleplayercampagne is een meeslepend en grotendeels vrij in te vullen ruimte-epos; de multiplayer een nagenoeg perfecte strategische ervaring die het e-sportslandschap voor enkele jaren tekende. Weinig strategiespellen kennen zo'n goede balans tussen drie facties die zó veel van elkaar verschillen. StarCraft is dé game waar liefhebbers van het rts-genre van droomden en dat alles met het fantastische visuele design en oog voor detail zoals alleen Blizzard dat kan.

Lees hier de review.

Starcraft 2

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummers 88 tot en met 76

Dit artikel delen:

Lees meer

Naoki Yoshida van Final Fantasy 14 over volgende generatie consoles De eerste beelden van Twin Peaks VR
34

Reacties op: De 100 beste games van het decennium – nummers 100 t/m 76

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 10 december 2019 10:30
  Lijstjes blijven lijstjes, maar was Marvel’s Spider-Man niet een van de beste exclusives op de PS4? Ik heb geen PS4.. maar kan mij toch herinneren dat iedereen hier mega lovend over was. Nu begrijp ik heus wel dat als je over een periode van 10 jaar een top 100 maakt er eigenlijk alleen maar toppers in staan. Had deze echter veel hoger verwacht. Mijn interesse in de rest van de lijst is in ieder geval gewekt. .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 10 december 2019 18:10
  @kleinekoosjer Die had ook veel hoger moeten staab

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 10 december 2019 18:11
  @kleinekoosjer Die had ook veel hoger moeten staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 10 december 2019 10:36
  Bij dit soort lijsten heeft iedereen een mening en denk niet dat er iemand is die er helemaal mee eens gaat zijn. Ik vind nu al sommige games bijzonder geplaatst. Maar dat blijf je toch houden bij dit soort dingen. Ben benieuwd naar de rest van de lijst!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 10 december 2019 10:39
  Nummer 94 No Man's Sky: "is een plekje op deze lijst dubbel en dwars verdient."
  Moet dat niet 'verdiend' zijn?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 10 december 2019 11:02
  @fonsrutte Yes, hebben we aangepast. Dank voor het spotten!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 10 december 2019 11:32
  @fonsrutte ik las het eerst als "die het dubbel en dwars verdient"
  Dan zou het wel goed zijn :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 10 december 2019 10:40
  Er zijn een hoop goede games uitgekomen dit decennium en ik heb er ook een hoop gespeeld op alle systemen, maar voor mij persoonlijk steekt The Witcher 3 met kop en schouders boven alle andere games uit.
  Ik heb nog nooit een game gespeeld waarin alle quests en side-quests, en het managen van Geralt en de rest wat er bij kwam kijken leuk en interessant was om te doen, van begin van de game tot en met alle dlc`s aan toe.
  Breath of the Wild en Dragon Quest 11 waren ook geweldige games though.
  Dit vind ik altijd wel handige en leuke lijstjes, zo kom je nog wel is een game tegen die je volledig over het hoofd hebt gezien!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 12 december 2019 00:07
  Plus 1 van mij@Undefused

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 december 2019 11:03
  Hoe kan je een digitale versie van scrabble hoger ranken dan bijvoorbeeld CSGO, Star Craft 2, Spiderman en Rainbow Six : Siege? Blows my mind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 10 december 2019 11:08
  @MelvinChowder Dat deze lijst fanatieke reacties op gaat leveren dat staat in elk geval vast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 10 december 2019 11:10
  @bigds9fan Eens, en we zijn nog maar net begonnen haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 10 december 2019 11:10
  @MelvinChowder Ik heb Wordfeud waarschijnlijk meer gespeeld dan welke andere game in deze lijst ook!

  Bovendien is de impact ook behoorlijk groot. Het is de enige game die m'n moeder speelt, bijvoorbeeld…

  En meningen verschillen natuurlijk altijd :) Maar we hebben eerlijk gestemd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 december 2019 11:22
  @ErikNus Haha dat geloof ik ook best, was voor mij een verassing in deze top 100 :) Maar dat maakt een lijst als deze alsmaar interessanter. Ben benieuwd naar de top 10!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 10 december 2019 11:21
  @MelvinChowder Wat mij betreft had Wordfeud veel hoger gestaan. Dé game die generaties samenbracht. Maar ja, democratie he :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 december 2019 11:25
  @arthurvv Daar heb je inderdaad een punt, het is wel een game die ieder zo kan oppakken, ongeacht leeftijd en technische kennis :) Denk niet dat ik mijn ouders zo snel een potje CSGO zie doen hahah

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 10 december 2019 14:22
  @MelvinChowder dan zou de Game boy versie van Tetris ook HEEL hoog moeten staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 10 december 2019 14:43
  @bigds9fan Sowieso, maar die is niet van dit decennium :)
  Verder ben ik het met je eens dat Tetris een welhaast perfecte game is!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 december 2019 14:54
  @bigds9fan Nooit gespeeld dus kan hier niet over oordelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 10 december 2019 11:29
  Gamer.nl, waarom niet zo'n lijst laten samenstellen door jullie bezoekers? Net als op de radio waar luisteraars kunnen stemmen bij een top 500 van het foute uur of top 4000 aller tijden? Dan krijg je een lijst die jullie bezoekers interessant vinden. Eventueel kan je zo'n lijst altijd naast die van jullie zelf zetten. Wij vonden vs jullie vonden… (nieuwe rubriek misschien)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.