Review
Yakuza Kiwami

Yakuza Kiwami

Japanse boef met hart van goud

Geschreven door Harry Hol op

Conclusie

Yakuza Kiwami poetst een klassieke misdaadgame voor de PlayStation 2 heel mooi op, tot hij letterlijk glanst. Dankzij een heel boeiend verhaal, dat zich nu eens in een hedendaagse setting afspeelt, is het moeilijk je uit deze wereld los te maken. Combineer dat met een lekker vechtsysteem en heel veel goed uitgewerkte zij-activiteiten en je hebt een spel dat op alle fronten modern aanvoelt. Absurde elementen kunnen soms voelen als stijlbreuk, maar het geheel is van het begin tot het einde de moeite waard.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verhaal en setting zijn geweldig, veel te doen, veel te ontdekken
 • Minpunten
 • Oneven moeilijkheidsgraad, grafisch misschien iets te glad
Jij bent Kiryu, gedoodverfde leider van een nieuwe Yakuza-familie. Maar als zijn huidige baas wordt vermoord, neemt Kiryu de schuld op zich en belandt hij in de gevangenis. Eenmaal vrij moet hij vanaf helemaal niets zijn leven als eervolle misdadiger opnieuw opbouwen.

Voor ons brave burgers heeft de georganiseerde misdaad soms wel wat romantisch: een gesloten gemeenschap die misschien wel crimineel is, maar ook vol met te behalen eer en avontuur. In fictie dan. Zoals de maffia in The Godfather, of de Japanse criminele syndicaten die bekend staan als de Yakuza.

Wie de reeks niet volgt kan de indruk krijgen dat Yakuza Sega’s antwoord is op Grand Theft Auto. Een indruk die niet correct is. Yakuza’s wortels zijn complexer. De spelwereld is redelijk open, maar niet zo groot als bijvoorbeeld Grand Theft Auto 5. In plaats van omvang, concentreert Yakuza zich op de details. Het resultaat is een enorm rijke omgeving, met talloze visuele uitspattingen, alsook een heleboel activiteiten om uit te proberen. De serie is eerder verwant aan Shenmue.

Yakuza Kiwami

Dodende blikken

Er is veel aandacht voor het verhaal. Yakuza neemt hier uitgebreid de tijd voor, met lange tussenfilmpjes, vol met betekenisvolle blikken, lang zwijgen en stoere Japanse misdadigerspraat. Niet alle personages zijn echter even geloofwaardig. Kiryu is een interessante, zwijgzame held die zich met veel waardigheid en ingehouden emotie door de scenes beweegt. Maar Yumi, de ‘love interest’ van Kiryu, is dan weer een apathisch popje met als enige rol ‘slachtoffer zijn’. De cast is gevarieerd genoeg, met zowel realistische als absurde figuren. Dat laatste zorgt voor de broodnodige komische noot. Want hoewel het merendeel van het spel een serieus misdaadrama is dat we eigenlijk best als Netflix-serie zouden willen bingen, zitten er voldoende vreemde twists in de game die het spel zowel verluchtigen als onmiskenbaar Japans maken.

Een van die absurde elementen is een vijand die je keer op keer kunt bevechten, maar die steeds een andere vermomming heeft. Het is hierdoor steeds een verrassing wanneer hij verschijnt, en de gevechten zijn een soort mini-baasgevechten waarmee je nieuwe vechttechnieken vrijspeelt. Het is allemaal best bizar, en de motivaties voor de gevechten zijn nogal lachwekkend. Tocht werkt het allemaal heel goed binnen het gestileerde realisme van het spel.

Gestileerd is ook het uiterlijk. Hoewel de personages normale menselijke proporties hebben, zijn alle figuren nogal gladjes vormgegeven. Het is net nog geen ‘uncanny valley’, misschien juist omdat de gezichten en gezichtsanimaties wat gedateerd overkomen. De hele spelwereld is bovendien voorzien van een soort waslaagje, die alles doet glanzen en schitteren. Zelfs vuilnis in de straten ziet er uit alsof het nieuw vuilnis is. Dit, gecombineerd met de hoge resolutie en de constante framerate van 60 fps, zorgt voor een haast dromerig en aantrekkelijk geheel. Vooral ook omdat er zoveel details in de omgevingen zitten.

Yakuza Kiwami

Vechten

Naast het verkennen van de wereld en het volgen van de (goed aangegeven) missies, is vechten de belangrijkste activiteit die je uitvoert. Kiryu is een meester in diverse vechtstijlen, die je selecteert met de vierpuntsdruktoets. Elke vechtstijl heeft zijn voor- en nadelen. Kies je voor snelheid, brute kracht of bewegelijkheid? Vervolgens is het een kwestie van de juiste combo’s maken en op tijd ontwijken of blokken om de vele knokpartijen te overleven. Knokpartijen die wel wat doen denken aan de random gevechten in een jrpg. Je kunt op straat op elk moment uitgedaagd worden en ook bestaan belangrijke plotpunten uit gevechtsscenes.

De gevechten zelf hebben soms wat weg van ouderwets button bashen. Zeker in het begin is het vooral een kwestie van zwakke klap, zwakke klap, zwakke klap, harde klap. Maar gaandeweg leer je nieuwe bewegingen en nieuwe technieken. Daarbij komt dat je gebruik kunt maken van voorwerpen in de omgeving om extra schade aan te richten. En dan zijn er nog de finishing moves die je op bepaalde momenten in kunt zetten.

Yakuza Kiwami is een remake van de eerste Yakuza-game, waarbij het spel gebruikmaakt van een moderne engine. Behalve een grafische opfrisbeurt is de game ook qua gameplay opgepoetst. Wie ooit de PS2-versie speelde weet hoe frustrerend en beperkt de straatgevechten soms waren. Al die kleine problemen zijn opgelost, met meer diepgang, een betere camera en natuurlijk betere besturing.Gevechten zijn op de normale moeilijkheidsgraad best pittig. Zo pittig zelfs dat het voor de voortgang van het verhaal misschien best verstandig is om af en toe naar ‘easy’ over te schakelen. En dat kan gelukkig, zodat je niet tegen een betonnen muur loopt wanneer je een bepaalde baas niet aankan.

Yakuza Kiwami

Meer

Toch is het een vergissing om te denken dat Yakuza Kiwami enkel een ‘brawler’ is. Er is namelijk ontzettend veel te doen en ontdekken, met tal van zijmissies en minigames. Zo is er een collectible cardgame, een verborgen casino, een vreemdsoortige arcade worstelgame en nog veel meer. Al deze zij-activiteiten tonen hoe sterk de verwantschap is tussen Yakuza en Shenmue. De makers willen dat je in deze wereld woont en dat lukt heel goed. Het is heel moeilijk om je te vervelen met al die optionele bezigheden.

Toch is het uiteindelijk het verhaal dat de game tot het einde toe zijn grootste stuwende kracht geeft. Nee, het is niet allemaal supergoed geschreven, maar dat geeft niet. Yakuza Kiwami pretendeert ook geen hoge kunst te zijn. Het is een thriller en een melodrama dat optimaal gebruikmaakt van zijn setting. Het voelt als een reis naar Japan met een gids die je meevoert naar een wereld onder de oppervlakte, waar toeristen nooit komen. En dat is voor een game een enorme prestatie.

Yakuza Kiwami is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt PlayerUnknown's Battlegrounds - deel 11 The Elder Scrolls 5: Skyrim VR (hands-on)
6

Reacties op: Yakuza Kiwami

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 10 september 2017 11:52
  Geweldige serie, als ik klaar ben met Zero komt deze direct in de collectie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bokahara

  • 10 september 2017 13:26
  is dit gewoon een re-release op de ps4? want volgens de wiki, was het in 2016 al uitgekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 10 september 2017 15:16
  @bokahara volgens mij is het een remaster van de ps2 versie en is deze in 2016 uit gekomen in japan. Heb de review niet gelezen nog ga nu even snel doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  fragfreak

  • 10 september 2017 18:16
  @hulstpower Een wat?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 10 september 2017 21:10
  @fragfreak remaster en moest zijn is deze in japan in 2016 uitgekomen. typo😂😂😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 10 september 2017 14:16
  Gta kan een voorbeeld nemen aan yakuza. Zoveel gebouwen maar je kan bijna nergens in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.