In de Verenigde Staten en Japan is de PlayStation Portable alweer een tijdje uit. Op het moment van schrijven moeten wij hier in Europa nog een dikke drie maanden wachten op Sony's kleine wondertje. Door dit uitstel zijn een aantal in Europa ontwikkelde games eerst in de VS uitgekomen alvorens deze in Europa hun opwachting zullen maken. Een hiervan is de game WipeOut Pure welke ontwikkeld is door Studio Liverpool, een first party ontwikkelaar van Sony. Voor deze hands-on preview is de Amerikaanse winkel versie van WipeOut Pure gebruikt, aangezien de Europese versie niet bijzonder veel zal verschillen van de Amerikaanse versie.

De basis van WipeOut Pure draait om het racen met een soort van gewichtloze hovercrafts over een reeks van futuristische banen. Je racet in Pure tegen zeven andere tegenstanders, die je in drie rondjes zo snel mogelijk moet proberen in te halen om zo de eerste plek te kunnen bemachtigen. Om de races spectaculairder te maken, is het mogelijk om tijdens het racen over power-up vakjes te racen zodat je een bepaald wapen tot je beschikking krijgt. Deze wapens bestaan uit raketten, mijnen, lasers en ander wapentuig. Omdat je tijdens het racen zelf ook wel eens wat van deze wapens op je gericht krijgt, is het noodzakelijk om je energiemeter op pijl te houden zodat je voertuig niet tijdens het racen ontploft. Dit kun je doen door de wapens die je opgepikt hebt, met een druk op de knop om te zetten in energie voor je schild.

De game is voor beginners zeer pittig, aangezien je flink moet wennen om de voertuigen een beetje fatsoenlijk door de krappe bochten te wringen. Als je eenmaal gewend bent en het buitengewone nut van de airbrake door hebt, zul je zeker meer races winnen. De races zijn onderverdeeld in vijf klassen: Vector, Venom, Flash, Rapier en Phantom. Elke klasse heeft weer snellere voertuigen en moeilijkere tegenstanders. Door bij elke race goud te behalen, kun je nieuwe banen vrijspelen. In totaal kun je in de game zo'n twaalf banen vinden, waarvan vier banen uit voorgaande delen van WipeOut.

Naast de standaard modes Single Race, Tournament en Time Trial, zit er in WipeOut Pure een gamemode genaamd Zone. In Zone is het de bedoeling om het zo lang mogelijk uit te houden in speciaal voor Zone ontwikkelde banen. Deze banen bestaan uit een aantal zones. Na elk rondje gaat je voertuig steeds sneller en is het moeilijker om je voertuig op de baan te houden. Zodra je energiemeter leeg is en je voertuig geëxplodeerd is, ben je game over. Het is dus de bedoeling om over zoveel mogelijk zones te vliegen. Je moet een bepaald aantal zones halen om brons, zilver of goud te verkrijgen.