Review

WipEout Omega Collection review

Snel, vet maar vooral erg bekend

Geschreven door Lars Cornelis op

WipEout: Omega Collection

WipEout Omega Collection zit barstensvol vette content – maar wel content die we inmiddels wel een beetje kennen. Sommige circuits maken voor de vierde keer hun opwachting in een WipEout-game. WipEout Omega is daardoor een klap in het gezicht van juist de grootste fans, maar wel een klap die stiekem fijn natintelt. Technisch valt er bovendien weinig tot niets af te dingen op deze game.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Spectaculaire races, zinderende snelheid, zeer diverse circuits
 • Minpunten
 • Content is vaker herkauwd dan een koeienmaaltijd
Het is geen geheim dat de anti-zwaartekrachtracers van weleer nog maar weinig populariteit genieten. In ieder geval zo weinig dat het al jaren geleden is dat Nintendo bijvoorbeeld een nieuwe F-Zero uitbracht. Sony bedient hun schare fans nog wel zo nu en dan met een nieuwe WipEout, maar maakt zich daar ook wel een beetje gemakkelijk van af door regelmatig content te hergebruiken. Dit is ook het geval bij WipEout: Omega Collection voor de PlayStation 4, waarin alle content van WipEout HD, HD Fury en 2048 is gebundeld.

Maar wacht even, tel even mee. Het in 2009 verschenen WipEout HD was in essentie al een ‘het beste van’ twee eerdere WipEout-games, namelijk de PSP-games WipEout Pure en Pulse uit 2005 en 2006. Bovendien was de content van WipEout HD en Fury óók al beschikbaar als downloadbare content voor Vita-titel WipEout 2048 uit 2012. Het selecte groepje hardcore fans van de serie – juist die laatste der Mohikanen waar deze game voor bedoeld is – heeft sommige circuits uit WipEout: Omega Collection in de afgelopen twaalf jaar al vier (!) keer voorbij zien komen in HD, 3D en op verschillende handhelds. Het is een bizarre realisatie.

Intens potje racen

Voor 2017 is al die content wel – we zouden haast zeggen vanzelfsprekend – voorzien van een update. 4K (op PlayStation 4 Pro), HDR, 60 frames per seconden; er is alles aan gedaan om die tracks, die weliswaar soms al twaalf jaar oud zijn, er opperstebest uit te laten zien. En met succes, want WipEout: Omega Collection is ook best indrukwekkend om te zien. Juist bij een game die zo om snelheid draait is een soepele, stabiele framerate een must en op dat vlak stelt WipEout: Omega Collection geen moment teleur. Vooral opvallend is hoe intens het is als de raketten om je oren vliegen of kogels op de achterkant van je schip ranselen. Subtiele grafische effecten en imponerend geluid maken dat je dan echt even ineen duikt.

In het heetst van de strijd is het dan ook makkelijk om te vergeten of je een track voor de eerste keer of de honderdste keer beteugelt. Zonder op welk vlak dan ook – zelfs op gebied van tracks – te vernieuwen, zet WipEout: Omega Collection wel neer waar de serie zo befaamd om is: intense, bloedsnelle raceactie onder begeleiding van een pompende soundtrack. En hoewel er onder de tracks dus niks nieuws zit, is het wél indrukwekkend om te zien hoeveel verschillende circuits in de game beschikbaar zijn. In feite bevat deze collectie namelijk de content van drie verschillende games, die ook nog eens qua stijl behoorlijk van elkaar verschillen. Terwijl de campagne van WipEout HD meer traditionele, haast ietwat brave circuits biedt, zijn de circuits van WipEout 2048 door een futuristische interpretatie van New York vooral esthetisch interessant. Onze favoriet is de campagne van WipEout Fury HD, waarin magneettracks ervoor zorgen dat ‘boven’ en ‘onder’ slechts relatieve begrippen zijn, hetgeen voor nog net wat meer sensatie zorgt.

Al met al is WipEout: Omega Collection verre van een straf om te spelen. Het is al heel wat dat Sony nog iets doet met deze legendarische franchise, en met WipEout HD, Fury en 2048 biedt deze collectie ook wel verdraaid veel content en variatie. Maar het is onderhand wel tijd voor een echt nieuw deel in de serie.

WipEout: Omega Collection is sinds 7 juni verkrijgbaar voor de PS4. Wij hebben de game getetst op een PS4 Pro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt Endless Space 2 Amazon plaatst 'Wolfenstein 2: The New Colossus' op website
11

Reacties op: WipEout Omega Collection review

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Agent4125

  • 10 juni 2017 12:46
  Voor de fans lijkt me dit juist een mooie bundeling van het allerbeste dat deze franchise te bieden had / heeft. En voor de nieuwkomers doet deze game precies hetzelfde. Een 'collection' afrekenen op het feit dat het in feite een verzameling games is, lijkt me niet eerlijk. En nu niet zeggen dat een 7,5 een goed cijfer is, want je noemt het een 'klap in het gezicht van de fans'. Hallo: het is een collection… Beoordeel die dan ook alleen daarop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 10 juni 2017 13:11
  Hoewel ik het redelijk vaak eens ben met de gamer.nl reviews moet ik dit keer toch echt @agent4125 gelijk geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 10 juni 2017 15:11
  @coola Ik vond die van Horizon Zero Dawn en Mass Effect Andromeda ook al niet best, die waren nog een stuk slechter dan deze. De cijfers / eindbeoordelingen maken me niet uit, bij die twee ontbrak gewoon essentiële informatie. En dit is ook al zo'n lui artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 10 juni 2017 16:03
  @agent4125 Bij een collection is voor mij altijd het belangrijkste of het bestaansrecht heeft. Heeft een heruitgave zin, zitten we erop te wachten, etc. Het probleem met deze game is, is dat het een zoveelste herkauwing van dezelfde content is. De tracks uit WipEout HD zie ik voor de vierde keer voorbij komen, die uit Fury voor de derde keer, en die van 2048 voor de tweede keer. Dat is ook voor een collectie nogal bont. Als er nou inderdaad langvergeten content uit 2097 of Wip3out bij zat, zoals Nuage hieronder voorstelt, had deze Omega Collectie meer bestaansrecht en zou meer overkomen als een hommage aan de serie en de fans. Nu is het helaas een vrij lui samenraapsel van content en zodoende een klap in het gezicht van de fans van het genre die al zo straal genegeerd worden. Vandaar de 7,5 wat inderdaad nog steeds een goed cijfer is want als stuk software presteert Omega Collection gewoon uitstekend.

  Ik ben trouwens benieuwd welke essentiele info je mist, misschien kan ik daar nog dieper op in gaan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 10 juni 2017 16:35
  @kingofthehill Je herkauwt nu de tekst van je eigen review ;-) Je punt is me echt wel duidelijk. Herkauw ik nog ff het mijne: volgens mij was vooraf bekend wat er in deze Collection zou zitten. Beoordeel dat dan en niet wat er niet is. Voor mensen die deze franchise niet kennen, lijkt een 7,5 me echt te laag. Beschrijf dan nog eens goed waarom dit uiteindelijk toch een waanzinnige race-game is, dat komt nu te weinig naar voren, vind ik.

  Ik bedoelde overigens dat bij de reviews van H:ZD en ME:A essentiële info ontbreekt ('bij die twee…'). Bij deze niet zozeer.

  En met 'lui' artikel, bedoel ik in feite wat @Casualkiller en @Tarm hieronder uitleggen. Deze review is een wel heel karig stukje tekst, vanuit een verkeerd vertrekpunt. Dat verdient WipeOut niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 10 juni 2017 17:47
  @kingofthehill Om even in te haken op je argumenten. Hoe sta jij dan tegenover games als Mario Kart? Deze game verandert in essentie niet en laat ook veel tracks telkens weer terugkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 10 juni 2017 13:29
  @agent4125 Het allerbeste ontbreekt juist; Wipeout 2097 en Wip3out. Die spellen hadden echt overtuigende physics qua besturing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 10 juni 2017 13:13
  Op de Ps3 HD en Fury Al redelijk grijsgespeeld, maar ga deze sowieso uit de budgetbak vissen voor 2048 want die is nieuw voor mij!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SimonZijlemans

  • 10 juni 2017 13:36
  Ik zeg eerlijk, ik ga letterlijk en figuurlijk ontzettend hard op deze game. Net als alle WipEouts hiervoor, dus wat dat betreft geen verrassing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 10 juni 2017 16:08
  Laten we vooral vergeten dat de game voor nog geen 40 euro in de winkels ligt,geen rubber-banding heeft in de ai., splitscreen offline bevat, en hem vooral in deze review afrekenen op het feit dat het geen nieuwe game is, deze *remaster*, en alleen maar de focus te leggen op het feit dat het geen nieuwe game (ik heb het serieus wel 4 keer door de review heen gelezen?)

  en als fan van Wipeout van het eerste uur is dit geen klap in mijn gezicht deze collectie, maar een godsgeschenk dat ik uberhaupt nog een Wipeout kan spelen op mijn machine in 2017, ik wacht al 14 jaar op een nieuwe F-zero. Het is een niche markt dit soort racers (en games als neo fast racing doen het gewoon niet voor mij) , en ik bedank Sony op mijn knieën dat ze überhaupt nog aandacht schenken aan deze game. Deze review is een klap in mijn gezicht, niet de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tarm

  • 10 juni 2017 17:42
  In deze geweldige review van een half A4'tje, staat met geen woord gerept over splitscreen, online multiplayer, gameplay, de verlaagde prijs, grafische mogelijkheden zonder een ps4 PRO, … Zelfs zonder een half uur te spelen had een leek er een duidelijker beeld van kunnen scheppen, zonder zichzelf te blijven herhalen.
  Je moet een kat een kat noemen, maar dit noem ik geen review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.