In de nabije toekomst zal Nintendo met WiiWare komen, de Wii-versie van Xbox Live Arcade. Allerlei kleine spelletjes zullen dan voor een zacht prijsje te downloaden zijn. Blijkbaar duurt de launch van WiiWare voor Nintendo te lang, want nu ligt Wii Chess in de winkel. Een spel dat schreeuwt om dat zachte prijsje.

Wii Chess is een potje schaken op de Nintendo Wii. In je eentje, met z'n tweeën, tegen de CPU, in verschillende moeilijkheidsgraden, of online tegen een vriend. Je kunt het schaakbord in een aantal verschillende thema's opvrolijken, maar daar houdt het feest al op. Wat krijg je dus? Een spelletje dat je op een willekeurig spelletjeswebsite gratis kunt spelen, maar nu betaal je er dertig euro voor.

Je kunt tegenwoordig wel verwachten de makers er in ieder geval iets leuks van maken. Bijvoorbeeld mooie 3D-schaakstukken die je met de Wii-afstandsbediening kunt oppakken en verzetten. Blijkbaar is dat al te veel gevraagd, want we moeten het doen met platte beelden en een bediening via knopjes. En de breinen achter Wii Chess hebben het zelfs voor elkaar gekregen om een rustig pianomuziekje op de achtergrond verschrikkelijk irritant te maken.

Maar eerlijk is eerlijk: Een potje schaak is een potje schaak. Je kunt er nog zoveel heisa omheen bouwen met leuke kleurtjes, muziekjes en andere uiterlijkheden, de speler speelt nog steeds een potje schaak. Dit praat de hoge prijs echter niet goed. Had het spel gebundeld met een verzameling aan spelletjes als dammen, backgammon en ganzenborden, combineer het met de online speelmogelijkheden en je hebt een alleraardigst ouderwetse bordspelverzameling voor uren plezier.