Om een jong publiek naar de Xbox 360 te trekken heeft Rare vorig jaar Viva Piñata gemaakt. Het spel bleek een succes, en niet alleen onder de jongere gamers. Jong, oud, man en vrouw liep met het spel weg, en dat niet in de minste plaats door de extreem aandoenlijke personages. Toch was ook de gameplay redelijk fris en nieuw zodat het vele fans achter zich wist te scharen. Naast een game en kinderserie wil Microsoft de franchise nu graag uitbreiden met onder andere Viva Piñata: Party Animals.

Terwijl Rare werkt aan andere titels, heeft Microsoft Krome Studios erop gezet om de Viva Piñata-franchise door te zetten met een bonte verzameling aan minigames. Het woord 'bont' is nog zacht uitgedrukt, want net als Viva Piñata is ook Party Animals weer een overdonderende verzameling aan kleuren, snoepjes en andere zoetigheid. Deze keer richt het spel zich overigens wel echt op kinderen, want volwassenen zullen er al snel op uit gekeken zijn.

Party Animals biedt niet veel modes. Je kunt een spel starten met veel of weinig spelletjes, maar daar houdt het feest wel op. Het idee is dat je met tot vier spelers, on- of offline, een serie aan minigames speelt waardoor er op het eind een winnaar uitkomt. Deze minigames bestaan uit races en zo'n 50 andere spelletjes in allerlei soorten. Tenminste, zo lijkt het. Elke  ronde speel je omstebeurt een race en een minigame totdat het einde is bereikt.

Na een tijdje spelen lijkt die vele variatie in minigames echter erg tegen te vallen. Zo is er maar een klein aantal parkoersen beschikbaar voor de races en lijken de minigames verdacht veel op elkaar. Moet je bij de ene game drinken en boeren laten om een bootje vooruit te blazen, moet je bij de andere game weer drinken en boeren om een ballon op te blazen. Moet je bij de ene game in een lichtstraal blijven lopen, is de andere game weer exact hetzelfde maar dan met een verspringende lichtstraal. Al met al zijn er dus maar een aantal games met daar veel variaties op.

Het meest vervelende is nog wel dat je bij wedstrijden niet kunt kiezen welke spelletjes je wilt spelen. Het resultaat is daardoor gek genoeg dat je vaak dezelfde spelletjes moet spelen. Ook is het typisch dat Krome er voor gekozen heeft om maar vier personages uit het originele spel te gebruiken voor de games, terwijl er zo'n rijk aantal aan leuke piñatas te vinden is. Er is van elk van de vier piñatas wel opeens nog een vrouwelijke versie beschikbaar, maar die hebben enkel iets ander haar en eventueel nog een accessoire.

Het is niet alleen maar ellende, want er zijn wel degelijk spelletjes die best leuk zijn. Vooral de races zijn best vermakelijk, omdat ze in een rap tempo doorgaan en je veel verschillende power-ups kunt gebruiken. Denk hierbij aan vleugels om te vliegen, honing om de baan glad te maken of een raket om een stuk vooruit te vliegen. Kinderen die fan zijn van de serie zullen met het spel weglopen.