Crime Scene Investigation, NCIS, Numb3rs. Zomaar wat populaire series waarin het draait het om het oplossen van misdaden. Als je altijd al het idee hebt gehad dat jij dat veel beter kunt, dan lonkt nu je kans. In de Nintendo DS game Unsolved Crimes ga je namelijk aan de slag als rechercheur bij de afdeling moordzaken.

Je wordt als beginnend rechercheur gekoppeld aan Marcy, een collega die de klappen van de zweep al kent. Het spel begint met een introductielevel waarin uitgelegd wordt hoe de besturing werkt en hoe je met bewijsmateriaal om moet gaan. Hierna begint het echte werk: de eerste moordzaak.

De eerste zaak begint met de briefing op het politiebureau. Van de inspecteur krijgen we allerlei details te horen over de moordzaak. Er wordt duidelijk uitgelegd wie er vermoord is en waar de moord heeft plaatsgevonden. Ook wordt er een viertal verdachten genoemd, inclusief hun verklaringen van wat er gebeurd is. Al deze informatie komt in het dossier terecht. Het raadplegen van dit dossier werkt goed. De informatie die erin staat is overzichtelijk gegroepeerd en je kunt makkelijk wisselen tussen alle informatie die in het dossier staat vermeld. Na de briefing mogen we op stap en betreden we het plaats delict.

Op het plaats delict mag je rondlopen en alles onderzoeken. Het lopen doe je door je stylus te gebruiken. Je klikt met je stylus op te onderzoeken voorwerpen  in de hoop aanwijzingen te vinden. De plekken die je mag onderzoeken zijn 3D opgebouwd. Je staat echt in de kamer en kunt rondlopen en achter allerlei voorwerpen kijken. Een leuk kenmerk van dit spel is dat je ook kunt bukken.. Dit is nodig omdat sommige aanwijzingen onder bijvoorbeeld banken of bedden liggen. Hierdoor krijg je echt het gevoel dat je op zoek bent naar aanwijzingen.

Als je genoeg aanwijzingen hebt verzameld, krijg je de gelegenheid om een theorie op te stellen van wat er gebeurd is. Marcy stelt je hiervoor een aantal vragen die je dan moet beantwoorden. Daarbij dien je het bewijsmateriaal te leveren dat je uitspraak bevestigt. Geef je een fout antwoord, dan verlies je geloofwaardigheid. Heb je drie foute antwoorden gegeven, dan ben je al je geloofwaardigheid kwijt. Je ben dan af en het spel is dan voorbij. Je kunt daarna echter een nieuwe poging wagen. Hierdoor kom je snel in de verleiding om te gokken en lukraak antwoorden aan te klikken terwijl je beter nog wat langer kunt nadenken. Door bewijsmateriaal te verzamelen en verbanden te leggen tussen het bewijsmateriaal en het plaats delict, kom je er namelijk uiteindelijk vanzelf wel achter wie de moordenaar is. Elke zaak eindigt met het schrijven van een rapport aan de inspecteur waarin je uitlegt wie de moord heeft gepleegd en met welk motief.

De eerste paar moordzaken zijn redelijk simpel en daar zul je niet erg lang mee bezig zijn. De latere levels zijn pittig en je zult goed na moeten denken over de zaak en alle aanwijzingen die je vindt. De makkelijkere zaken zul je ongeveer in een half uurtje hebben opgelost, terwijl de moeilijkere minstens het dubbele zullen duren. Dit geldt helaas alleen maar voor de eerste keer dat je het spel speelt. Want als je het spel nog een keer speelt, dan zul je zien dat de zaken identiek zijn aan de eerste keer. Je vindt dus exact dezelfde aanwijzingen op dezelfde plek, de sloten van kluizen hebben altijd dezelfde combinatie en de verdachten zeggen altijd hetzelfde. De herspeelbaarheid is daardoor nihil, maar met de in totaal dertien levels ben je wel even zoet.

Unsolved Crimes speelt zich af in 1976. Die sfeer komt sterk naar voren als je de introfilmpjes tussen de moordzaken door bekijkt. Je ziet dan witte lijnen lopen, alsof je naar een oude bioscoopfilm kijkt die al wat slijtage vertoont. De levels zelf zien er niet fantastisch uit, maar kloppen wel met het beeld uit die tijd. Zo zie je in huiskamers bijvoorbeeld het kenmerkende behang dat in die tijd populair was. Dit alles zorgt ervoor dat het spel een sfeer uitademt die authentiek overkomt. Helaas zijn niet alle graphics zo charmant, sommige achtergronden leken alsof ze echt in 1976 gemaakt waren.

Het spel speelt lekker vlot, er zitten maar weinig stukken in waarin erg veel gepraat wordt. Je krijgt als speler alle tijd om op onderzoek uit te gaan en de moord vanuit allerlei hoeken te analyseren. Wat wel erg jammer is, is dat je bijzonder beperkt wordt in je onderzoek. Vaak onderzoek je slechts de kamer waarin het slachtoffer vermoord is en maar heel soms is er een aangrenzend vertrek waar je ook in moet rondsnuffelen. Het gebeurt vaak dat er deuren in de kamer zitten, maar daar mag je dan van Marcy niet doorheen om op onderzoek uit te gaan terwijl het niet ondenkbaar is dat er daar ook belangrijke aanwijzingen zitten. Dit zorgt ervoor dat je van te voren weet dat alle aanwijzingen die je nodig hebt, in het vertrek te vinden zijn waar het slachtoffer ligt.