Review
Undertale

Undertale

Overgewaardeerde underdog

Geschreven door Thijs Barnhard op
Undertale als vreemd beschrijven zou de game tekort doen. Naast de bizarre verhaallijn, eigenzinnige personages en grappige scènes is dit een rpg die verrassend gevoelig uit de hoek kan komen. Een knappe prestatie voor een spel die er in het begin vooral op uit is om je op het verkeerde been te zetten. Undertale’s grootste probleem is niet zozeer de hoeveelheid opties die je krijgt om het verhaal te beïnvloeden, maar de eentonige en langdradige gevechten die je moet doorstaan om alles dat de game te bieden heeft te zien te krijgen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Bijzonder grappig geschreven, fantastische soundtrack, verhaal vol bizarre wendingen
 • Minpunten
 • - Eentonige en langdradige gevechten, valt soms wat in herhaling

Menig eenmansontwikkelaar zal met jaloezie gekeken hebben naar de cultstatus die de indie Undertale binnen korte tijd wist te bereiken. Personages uit de game zijn in fan-art en fanfictie hun eigen leven gaan leiden en ieder onderdeel van het verhaal is onderworpen aan hevige discussie en analyse. Hoe een ietwat knullig ogend spel gemaakt in GameMaker zoveel emoties en liefhebberij kan oproepen valt voor de buienstaander misschien niet meteen te plaatsen.

Geïnspireerd door games zoals EarthBound is Undertale een komisch getinte role-playing game waarin je als mensenkind belandt in de ondergrondse wereld van de monsters. De wezens zijn naar deze plek verbannen na een heftige oorlog met de mensheid en een magische barrière maakt het onmogelijk om te ontsnappen. Undertale lijkt aanvankelijk om de reis terug naar boven te draaien, maar verandert al vrij snel in een verhaal waarin er veel meer op het spel staat. 

Undertale

Met een lach en een traan

Dat is opvallend, want Undertale lijkt in het begin vooral een game die je met de ene na de andere melige grap aan het lachen probeert te krijgen. De kleurrijke cast van personages met wie je samenwerkt of waar je het tegen opneemt zijn daar een groot onderdeel van. Een duo van skeletten, een irritant hondje en een zelfingenomen robot zijn maar een paar van de geestige en bizarre figuren die de revue passeren. Niet iedere grap komt even goed aan en Undertale’s drang om absurde wending op absurde wending te blijven stapelen wordt af en toe zelfs best vermoeiend. Het valt echter niet te ontkennen dat door de humor de momenten waarop het verhaal serieus, tragisch of emotioneel wordt des te harder aankomen.

Undertale’s wereld is bizar en voelt soms los van iedere vorm van logica, maar regels zijn er wel degelijk. Zo zijn er de gevechten waarin je niet gewoon vijandelijke aanvallen ondergaat, maar ze in een WarioWare-achtige minigames probeert te ontwijken. Je ziel, als mens je kostbaarste bezit, wordt in deze strijd weergegeven als een klein hartje dat zoveel mogelijk van de obstakels die zijn kant opvliegen moet ontwijken om in leven te blijven. Deze manier van spelen wordt soms zo hectisch dat Undertale met name tijdens de eindbazen een hel van kogels en gevaar wordt waarin je panisch probeert zoveel mogelijk te missen.

Undertale
Undertale

Het idee hierachter is interessant, want het zorgt ervoor dat je altijd alert moet blijven tijdens de strijd. Minder leuk wordt het wanneer het zo onoverzichtelijk wordt dat de minigames nauwelijks nog bij te houden zijn. Dat sommige gevechten wel heel erg lang doorgaan zorgt ervoor dat dit hele systeem uiteindelijk vooral gaat frustreren. Undertale geeft je rond het einde van het spel allerlei redenen om het allemaal nog eens opnieuw te doorlopen, maar de langdradige gevechten zijn tegen die tijd iets waar je in alle waarschijnlijkheid niets meer mee te maken wil hebben.

Vrede of genocide

Undertale maakt het misschien niet altijd even goed duidelijk, maar er is in ieder gevecht altijd een keuze om de tegenstander het leven te sparen. Die laatste optie wijst zich niet vanzelf en vraagt soms wat gokwerk. Via een speciaal menu zijn er andere acties uit te voeren dan enkel aanvallen. Gewoon het gesprek aangaan met een monster of een beetje flirten heeft soms verrassende resultaten waardoor er niemand hoeft te sneuvelen om het gevecht te winnen. 

Undertale

Hoe je als verdwaald mensenkind de game ook gaat spelen, je acties hebben in veel gevallen vaak meer gevolgen dan je zou denken. De manier waarop delen van het verhaal veranderen maken bovendien meerdere speelbeurten mogelijk – iets dat alleen in de weg wordt gezeten door de langdradige gevechten. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om geen enkele vijand af te maken stijg je niet in level, waardoor je ook minder HP opspaart. Dat de soms al overdonderende hoeveelheid aanvallen daardoor nog moeilijker te overleven is, maakt het geheel vooral irritant.

Dat Undertale toch het spelen waard is heeft het vooral te danken aan het verhaal, de grappige dialogen en de muziek die geheid in je hoofd blijven zitten en wat kwaliteit betreft ver boven de meeste andere games van dit jaar weet uit te stijgen. Deze game heeft het hart op de juiste plaats, iets dat enorm veel gamers al heeft aangesproken, maar door de soms wat onhandige opzet niet voor iedereen even toegankelijk is. 

Undertale is beschikbaar voor pc en Mac via Steam.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer speelt Fallout 4 uit zonder vijanden te doden Nieuws van het jaar: Het falen van Batman: Arkham Knight
8

Reacties op: Undertale

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Deltasgaming

  • 29 december 2015 20:19
  Hoewel ik zelf geen superfan ben van de game, vond ik de gevechten niet heel erg langdradig en zeker niet eentonig. Meeste gevechten waren zo klaar en eindbazen duurde hoogstens een aantal minuutjes. Verder werd er juist steeds iets veranderd aan de gevechten, waardoor het steeds net iets anders was. Niet heel eentonig dus.

  Vind dit absoluut een van de betere games van 2015 en hoewel ik het ook geen 10 vind, is een 7 met de aangegeven minpunten misschien een beetje overdreven laag…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 29 december 2015 23:59
  Gameboy graphics kunnen echt niet meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 30 december 2015 13:49
  @TheRussian
  Grappig dat je dit zegt.
  In het fallout artikel zij je nog het volgende:

  "Veel te veel gezeur over graphics. Als de gameplay en de beleving top is ( wat het is ) hoor je je daar helemaal niet druk over te maken"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 30 december 2015 15:37
  @incarnatus

  Iets minder scherpe 3D wereld en Gameboy graphics zijn een wereld van verschil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dielicious

  • 30 december 2015 21:30
  @TheRussian De beleving en de gameplay zijn top in deze game? Dus waar maak je je druk om?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RdeFuijk

  • 2 januari 2016 14:29
  @TheRussian Savage

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 30 december 2015 08:59
  Vreemde minpunten, die naar mijn mening weinig basis in de realiteit hebben, maar meningen blijven meningen. /shrug

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 3 januari 2016 02:09
  @Dielicious
  Dat ie Russisch is en dat z'n leven wordt bepaald door putin. (irony)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.