Review

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Grootsheid uit kleine aanpassingen

Geschreven door Lars Cornelis op

Uncharted: The Nathan Drake Collection zorgt er met een hele rits aan verbeteringen voor dat de tijd nauwelijks grip krijgt op de Uncharted-trilogie. Vooral het oudere Uncharted: Drake’s Fortune heeft ontzettend veel profijt van het aangepaste schietsysteem en de opgekrikte graphics, maar ook deel 2 en 3 spelen solide. De serie kreeg al veel liefde van gamers en de remasters krijgen dat gelukkig ook van de ontwikkelaar, waardoor de collectie ondanks de originele gebreken aanvoelt als één geslaagd geheel.

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Eén schietsysteem voor alle games, grafische aanpassingen, verhaalvertelling en humor hebben niet aan glans verloren
 • Minpunten
 • Geen multiplayermodus aanwezig
Even de feiten op een rij. Uncharted: The Nathan Drake Collection bestaat uit de drie Uncharted-games op de PlayStation 3, minus de multiplayermodi; die zijn op de snijtafel blijven liggen. Zoals inmiddels wel standaard is bij dit soort remasters is er een fotomodus toegevoegd en draaien alle games op 1080p en 60 frames per seconde.

Daarnaast zijn de drie delen gestroomlijnder en maken ze gebruik van nagenoeg dezelfde besturingen, schietmechanieken en grafische effecten, waardoor de drie delen meer als één geheel aanvoelen. Als uitsmijter heeft iedere game twee nieuwe moeilijkheidsgraden: Explorer voor als je even snel de game wilt zien, Brutal voor als je juist alles al hebt gezien.

Ja. Ja. Ja.

Met al die aanpassingen is de Uncharted Collection een bovengemiddelde remaster geworden. Bluepoint Games – de studio die de Uncharted Collection voor zijn rekening nam – is niet gemakzuchtig het remaster-checklistje af gegaan met daarop op de standaardaanpassingen, maar heeft echt moeite in de games gestoken. Dat betaalt zich uit. Het gaat er immers bij een remaster niet om hoe oud een game is of hoeveel filters de fotomodus heeft, maar of de game vandaag de dag nog steeds leuk is om te spelen. Dankzij al die aanpassingen kunnen we op die vraag tot drie keer toe volmondig ‘ja’ antwoorden.

Zelfs de originele Uncharted, Drake’s Fortune, is nog steeds vermakelijk. Het deel voelt wel  het meest ‘gamey’ aan, maar die charme kunnen we waarderen. Drake’s ietwat fladderige spronganimaties en de overdreven groene oerwouden doen soms meer denken aan Jak & Daxter dan aan de serieuzere toon die ontwikkelaar Naughty Dog in zijn latere games aansloeg, maar de flauwe humor van de scherpzinnige schatzoeker is tijdloos. De actie is onderhoudend en voelt dankzij de aangepaste schietmechanieken nauwelijks verouderd aan. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk granaten te gooien terwijl je je AK-47 paraat houdt; in het originele spel moest je granaten apart selecteren. 

Ook de prachtige omgevingen zijn de verdienste van de uitvoerige oppoetsbeurt die dit deel heeft genoten. Dankzij de vlijmscherpe resolutie en kwalitatief betere textures zien we meer details in de Spaanse koloniale nederzettingen en Drake’s driedagenbaard. Het soms onduidelijke leveldesign, Drake die zo nu en dan faliekant achter het verkeerde muurtje duikt als je op de O-knop drukt en de toch wel erg karige vergezichten verraden overigens weldegelijk dat we hier met een game op leeftijd te maken hebben.

Bij de andere twee delen zijn deze ouderdomsverschijnselen minder duidelijk. Omgevingen worden per deel mooier, vergezichten imposanter, leveldesigns duidelijker en animaties realistischer. Die waanzinnige impact die de games destijds dankzij hun filmische opzet hadden, hebben ze echter niet meer.

Daarvoor zijn ze voorbijgestreefd door onder andere Naughty Dog’s eigen The Last of Us, de touwtjes achter de illusies zijn in Uncharted simpelweg net iets zichtbaarder. Het is soms wat voorspelbaarder waar vijanden vandaan komen, wanneer je omsingeld raakt en welke richeltjes afbrokkelen. Dat maakt beroemde scènes zoals de klim in het bungelende treinstel (Uncharted 2) of de zoektocht door de woestijn (Uncharted 3) er gelukkig nauwelijks minder om. 

Eén ervaring

De transitie van het frivole Drake’s Fortune naar het filmische Among Thieves en Drake’s Deception is heel geleidelijk, met name dankzij de aanpassingen aan de eerste game. Ook omdat de besturing in alle drie de delen nagenoeg hetzelfde is, voelen de drie games aan als één geheel.

Zoals de pluspunten na jaren nog steeds aanwezig zijn, zo zijn ook de minpunten nog van toepassing. Misschien dat de aanpassingen de plus- en minpunten juist versterken. De jetski-scene in deel één? Aan die besturing is niets gedaan, dus dat spelsegment is nog steeds een crime om te spelen. De bovennatuurlijke vijanden? Zij zijn nog altijd vervelende kogelsponsen. Die grote gasten in Uncharted 3 die maar niet kapot te krijgen zijn? Ja, ook die zien we terug in deze Collection. 

Dat spreekt allemaal redelijk voor zich, maar we moeten toch ook de keerzijde van Uncharted benoemen. Net als bij de oorspronkelijke uitgave van de games vormen die minpunten geen reden om deze games links te laten liggen, want onder de streep valt er opnieuw weinig af te dingen op deze games. Tijdloos zijn de Uncharted-delen niet, maar met deze collectie wordt wel bewezen dat ze met een handvol aanpassingen prima meekunnen.

Uncharted: The Nathan Drake Collection is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Sonic: Lost World op 2 november beschikbaar voor Steam Update This War of Mine voegt Steam Workshop Support toe
7

Reacties op: Uncharted: The Nathan Drake Collection

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Gjoene

  • 7 oktober 2015 11:34
  Toevallig ben ik nu met Uncharted 1 op de PS3 bezig.
  Vermakelijke game, leuk verhaal en humor.

  Maar inderdaad, het achter muurtjes verschuilen is soms een ramp, de camera bij platform sessies is zwaar ruk en de spawnplekken van de vijanden is soms te onlogisch (gewoon naast je als je net een kamer binnenloopt)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 7 oktober 2015 12:20
  Ik heb deel 1 uiteindelijk 3x uit gespeeld om de toen moeilijkste moeilijkheidsgraad vrij te krijgen en te voltooien (Crunch toch?), nu zou ik dat niet eens meer overwegen wegens gebrek aan tijd maar heb nog nachtmerries van die laatste eindbaas om te verslaan of dat stuk dat al die beesten omhoog kruipen en je ze voor een bepaalde tijd van je "af" moet houden.

  Kan me niet voorstellen dat ze het nog moeilijker gemaakt hebben (Brutal is onmogelijk?) want dan slapen de gamers die dat proberen op zeker niet meer komende maanden….

  Overigens vond ik deel 3 veruit het minst qua setting & verhaal (deel 2 is de koning imo) maar in een tijd gespeeld waar ik wat minder liefde had voor games en toen door heen gerushed, met deze collectie wil ik er weer eens goed de tijd voor nemen.

  Geen MP? Naar mijn inziens heel jammer want met deel 2 heel veel online gespeeld (waves afmaken in co-op was zo leuk & verslavend) en ik hoop dat ze dat concept in deel 4 weer terugbrengen, gewoon met 2 of 3 anderen lekker overleven tegen A.I. tegenstanders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 7 oktober 2015 13:21
  Een goede rede om in te stappen dus met Uncharted 4 in t verschiet!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 7 oktober 2015 14:43
  Kan vanavond eindelijk met deze reeks aan de slag. Nooit gespeeld, behalve deel op de Vita en die vond ik prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tektwo

  • 7 oktober 2015 17:47
  De Natan drake collection bundel met de PS4 is voor Europa aangekondigd in een 500GB CUH 1216a en 1 TB CUH 1216b versie. Tot op heden zie ik slechts de a in NL. Weten jullie hier meer vanaf?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 7 oktober 2015 17:49
  Zojuist binnen gekregen, na eten is ff mee beginnen.

  Mooie review BTW.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 7 oktober 2015 19:40
  Wow, ben op dit moment net zoals bij The last of us op de PS4 behoorlijk onder de indruk met wat ze hebben klaar gespeeld PS3 vs PS4 versies.

  Deel 1 is ineens een totaal andere ervaring en wat ziet hij er prachtig uit!
  Was er een beetje bang voor omdat ze zeiden bij de interview dat je soms nog wel kon zien dat deel 1 verouderd is, nou moet eerlijk bekennen dat ik het niet zie zo mooi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.