Review
Uncharted

Uncharted: The Lost Legacy

Meer van hetzelfde

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Uncharted: The Lost Legacy is geen must play, zoals The Last of Us: Left Behind dat wel was. Deze opzichzelfstaande uitbreiding is een herhaling van wat we al hebben gespeeld, maar dan met twee andere toffe personages in de hoofdrol. De game ziet er prachtig uit en speelt weer lekker weg, maar laat geen blijvende indruk achter.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Prachtige locaties, toffe hoofdpersonages, speelt lekker weg
  • Minpunten
  • Herhaaloefening, verhaal mist kracht, open stuk mist spanning
Sinds Left Behind, de waanzinnige uitbreiding van The Last of Us, zijn we direct alert als Naughty Dog spreekt over singleplayer dlc. Zo ook met The Lost Legacy, de uitbreiding van Uncharted 4: A Thief's End. Want wat doen deze talentvolle ontwikkelaars met de wereld van Uncharted als ze de kans krijgen om verrassend uit de hoek te komen met andere personages en een nieuwe setting?

Het verhaal van Nathan Drake is met Uncharted 4 afgerond, maar gelukkig is hij niet de enige avonturier die kostbare verloren steden in een hoopje as achterlaat. Dief Chloe Frazer en soldaat Nadine Ross, zijpersonages uit de Uncharted-reeks, gaan in The Lost Legacy samen op pad. Ze zijn op jacht naar de kostbare slagtand van de god Ganesh, maar hierin zijn ze niet de enige. Een slechterik met een flink leger en een hoop explosieven heeft namelijk exact hetzelfde doel voor ogen.

Uncharted

Het is een doorsnee opzet voor een Uncharted-game, maar dat is niet erg. In deze context kan Naughty Dog namelijk in theorie een hoop leuke dingen doen met gedenkwaardige achtbaanstukken, humor en een goed verhaal dat draait om de relatie tussen de personages. In de praktijk valt dat echter tegen.

Herhalingsoefening

Lost Legacy voelt namelijk in alles een herhaling van Uncharted 4. Dat is fijn voor als je meer van hetzelfde wilt, maar het voelt ook lui. Dat wil niet zeggen dat de makers het gemakkelijk hadden. De game ziet er namelijk weer waanzinnig mooi uit met enkele beeldschone nieuwe locaties. The Lost Legacy speelt ook weer lekker soepel door, met een goede afwisseling van schieten, rijden, klimmen en puzzelen. Maar we hebben het allemaal al eens gedaan.

Uncharted

The Lost Legacy geeft in vergelijking met de andere Uncharted-games wel iets meer vrijheid. In de eerste helft rij je namelijk vrij met een jeep door de jungle heen, terwijl je bij verschillende locaties een hendel moet overhalen, of optioneel muntjes kunt verzamelen. Deze vrijheid voegt echter weinig toe. Het haalt zelfs de spanning weg, omdat je weet dat je nog een aantal locaties moet afgaan voordat je verder mag met het verhaal en de achtbaanrit waar je Uncharted voor speelt.

Luchtigheid

Een belangrijk onderdeel van de charme van de Uncharted-games is tevens de humor. Chloe, die je in de game bestuurt, is echter een stuk serieuzer dan Drake. Je kompaan Nadine maakt al helemaal zelden een grapje. Hierdoor mist de game een bepaalde luchtigheid. Het is daarnaast jammer dat Naughty Dog niet meer met deze toffe personages heeft gedaan. Door het verhaal heen groeit het tweetal wel dichter naar elkaar toe en laat Chloe ook een gevoelige kant van haarzelf zien, maar het blijft oppervlakkig.

Wat goed werkt in The Lost Legacy zijn de mechanics. Het slingeren aan touwen gaat nooit vervelen. De gevechten, waarin je de vrijheid krijgt om ze aan te pakken zoals je wilt, zijn weer uitstekend. Maar dit werkte in Uncharted 4 al goed en The Lost Legacy heeft daar niets aan veranderd. Er is geen nieuwe twist in de gameplay, geen enkele vernieuwing. Toen de inspiratie uit Uncharted 4 op was, is zelfs het treinlevel van Uncharted 2 nog eens opgegraven om met veel bombarie over te doen.

Er is wel één kort stukje waarin The Lost Legacy echt iets moois en nieuws doet. De makers doen er vervolgens alles aan om met grote uitroeptekens erop te wijzen hoe mooi het is. Zowel in het herhalende commentaar van de dames, als het feit dat je na afloop letterlijk een selfie maakt.

Foto's

The Lost Legacy is in zes uur uit te spelen, maar je doet er wat langer over als je de optionele content meepakt. De multiplayer uit Uncharted 4 is hier wederom toegevoegd voor de liefhebber, inclusief een survival modus. De meesten zullen The Lost Legacy echter om het avontuur spelen.


Uncharted

Tijdens dit avontuur laat je Chloe op bepaalde punten een foto maken met haar onverwoestbare smartphone. Heb je het spel uitgespeeld, dan swipe je na afloop in het menu nog even door de foto's heen om herinneringen op te halen. Deze verzameling kiekjes vat Lost Legacy uiteindelijk goed samen: mooi, maar niet memorabel.

Uncharted: The Lost Legacy is vanaf 23 augustus verkrijgbaar voor PlayStation 4. De game is ook zonder dat Uncharted 4: A Thief’s End in het bezit is te spelen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nachtgameplay getoond van Gran Turismo Sport op Nürburgring-circuit Lil' Kleine te horen in Need For Speed Payback
102

Reacties op: Uncharted: The Lost Legacy

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    BasVroegop

    • 18 augustus 2017 12:12
    @agent4125 Wij redactieleden zijn ook gewoon lezers die zich graag in de discussie mengen. :) Dat een aantal van ons het oneens is met gemaakte punten in de reacties, betekent niet dat er een geplande actie is gestart.

    Als er concrete kritiek is op een recensie, nemen we dat uiteraard altijd serieus. Maar "deze game verdient hoger!!!!111" is een argument waar we weinig mee kunnen, vooral als je bedenkt dat geen van de critici het spel hebben gespeeld om de vergelijking te kunnen maken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Agent4125

    • 18 augustus 2017 15:17
    @basvroegop Dat laatste zei ik zelf ook al…. Je mist mijn punt over het wisselende niveau van de recensies en de soms inconsequente manier van beoordelen. Dat is wat sommige mensen hier stoort, volgens mij. Ik denk dat velen hier de 10 voor Left Behind te hoog vonden. Daarnaar verwijzen in een volgende recensie kan dan reacties oproepen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Apetjoek

    • 24 augustus 2017 09:13
    @harry-hol Enerzijds wordt er gezegd dat de game ‘meer van hetzelfde is’, maar anderzijds mag niemand er iets over zeggen omdat ze de game niet hebben gespeeld. Dat is nogal tegenstrijdig; als het namelijk waar is, heeft iedereen al een soortgelijke game gespeeld en kan iedereen goed voor zichzelf inschatten of ze daar zin in hebben en hoe leuk ze het gaan vinden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Swieb

    • 18 augustus 2017 11:24
    @matrix50

    En Erwins mening is objectief beter dan die van jou in deze discussie, om de eenvoudige reden dat Erwin de game heeft gespeeld en met meerdere onderbouwde argumenten aankomt voor zijn oordeel. Op basis waarvan vind jij dat het cijfer te laag is? Ervaringen met andere games van Naughty Dog? Niet helemaal vergezocht, maar het is geen garantie op wederom een goede game.

    De beschuldiging dat we opkomen voor Erwins mening, alleen maar omdat hij in de redactie zit, vind ik niet echt netjes. Als iemand van ons een zwakke onderbouwing voor een cijfer geeft, komt het stuk al niet eens door de eindredactie en onderling kunnen we behoorlijk kritisch zijn op elkaar. We nemen ons werk serieus en als iemand zonder bewijs het tegendeel beweert, gaan we steigeren.

    Iedereen mag een mening hebben, ook jij. Als dat anders was geweest, waren je reacties al lang verwijderd.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MaTriX50

    • 18 augustus 2017 14:20
    @swieb Ik vind het trouwens knap dat jij denkt dat ik de game niet gespeeld heb, nergens hoor je mij zeggen of ik wel of niet de game gespeeld heb.

    Als nieuwssite ben je niet bijzonder meer tegenwoordig om games sneller binnen te krijgen, wie weet heb ik de game wel gespeeld dat is voor mij een weet en voor jou een vraag, dus objectief gezien is jou reactie dus eigenlijk niet aan de orde.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Swieb

    • 18 augustus 2017 15:56
    @matrix50

    Dat is helemaal niet zo'n vreemde aanname, aangezien de game nog niet uit is. Als je de game daadwerkelijk in je bezit hebt, heb je geen reden om dat te verzwijgen. De bewijslast ligt bij jou.

    Als je retorische spelletjes wilt gaan spelen, zul je met beter geschut moeten komen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MaTriX50

    • 18 augustus 2017 19:25
    @swieb Ik hoef helemaal niets te bewijzen, GNL is als nieuwssite zeker niet de enige die games voor ze uit komen in bezit hebben.

    Spel zelf komt de 23e uit en LOL mening winkel / magazijn heeft ze al in bezit, je reactie komt meer over als een kind van 13 wat vind dat een ander zich bewijzen moet.

    Maar goed ja ik heb de game in bezit, nee heb hem nog niet uitgespeeld maar ben er wel aan begonnen en enige wat ik vind tot op heden ook al heb ik er net misschien hooguit een minuut of 30 inzitten dat het lekker vanouds is en gezien ik de vorige delen top vond weet ik nu al dat ik deze dat ook gaat vinden.

    Op dit moment is er in m`n kleine dorpje feest genaamd feestweek (zoek het eens op zou ik zeggen is leuker dan een hele dag achter een PCtje te zitten) ik ben dus liever aan het feesten dan dat ik jou iets moet gaan bewijzen :).

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Swieb

    • 18 augustus 2017 21:54
    @matrix50

    Een feestje lijkt me een veel betere besteding van je tijd dan je druk maken over een cijfer. Veel plezier. :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy32nl

    • 23 augustus 2017 15:06
    Heb er nou een aantal uren in zitten vind het meer waard dan een 7. Als je heel de uncharted reeks heb gevolgd is dit zeker 1 waar je weer blij van wordt. Zit er veel verandering in ?? Nee, maar het Ademt uncharted en dat is zeer zeker genieten. Dat het open stuk spanning mist snap ik wel, maar er zit ook een hele gave trophy in wat ik hier niet ga zeggen. Ik ben nu bij het laatste chapter en geef het een 8 a 8,5. De toevoeging van lockpicking is zeker een leuke vernieuwing.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Jumpman

    • 23 augustus 2017 15:51
    @roy32nl al hadden ze het hier een 4 gegeven, tot dusver ben ik nog niet teleurgesteld in deze serie of naugtydog en tot dat gebeurt blijf ik trouw deze games spelen, al is het niet altijd op dag 1. Heb 3 weken geleden pas uncharted 4 uitgespeeld. eerst nog Final fantasy world en daarna horizon. Wel moet ik zeggen dat je beoordeling me positief stemd omdat voor jou het getal ook tot stand is gekomen met een aanschaf van de game. 40 euro prijs doorkrijgen en een gratis versie revieuwen is toch een ander gevoel dan 40 euro betalen en een revieuw schrijven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Hooper

    • 23 augustus 2017 15:57
    Voor mij zeker meer dan een 7. Het is op en top Uncharted en alleen daarom al meer dan een 7.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • marco300

    • 23 augustus 2017 16:27
    Er zitten hier altijd een paar sneue gasten die het liefst voor elke PS exclusive minimaal een 8 eisen. Een 7 zegt dat de game gewoon goed is. Laat de reviewer aub in zijn waarde. Zoals andere al zeggen de een vind het een 7 de andere een 9. Als je fan van de serie bent koop je hem toch wel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    HighNesZ

    • 23 augustus 2017 16:55
    @marco300 Eens. Moet wel zeggen dat de PS exclusives kwalitatief erg goed zijn al waren het voor mij allemaal miskopen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Sander999

    • 23 augustus 2017 17:40
    @marco300
    Hoezo moet je mensen met een andere mening gelijk weer sneu noemen? Ik zie eigenlijk alleen maar commentaar met goede argumenten (zowel van bezoekers die het niet met het cijfer eens zijn, als redacteuren die het wel met het cijfer eens zijn).

    En tja, discussies over het cijfer van X1 exclusives zal je inderdaad niet snel zien want die zijn op de hand van een melaatse te tellen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • marco300

    • 24 augustus 2017 08:32
    @sander999
    Tuurlijk mag je een mening hebben en hoef je daardoor niet meteen sneu te zijn. Maar jij voelt je naar mijn idee toch wel een beetje aangesproken aan je reactie te zien. Ik bedoelde meer op mensen die de game niet gespeeld hebben en dan een menig hebben dat is hier wat krom is. De review is niets mis mee. Als je de minpunten niet belangrijk vind koop je de game toch gewoon of is dat iets onmogelijks???

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Aces-82

    • 23 augustus 2017 16:40
    92 berichten omdat de game een 7 krijgt…….. te bizar voor woorden

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 23 augustus 2017 16:45
    @aces-82 Ja precies, als het nou een 7,5 was…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Sander999

    • 23 augustus 2017 17:42
    @aces-82
    Gamer zit met hun 7 aan de lage kant. Op Metacritic staat de game inmiddels op 85, dat is behoorlijk hoger. Verder kan men zich kennelijk niet vinden in de argumenten waarmee de recensie wordt onderbouwd. Niks mis mee, moet toch over gediscussieerd kunnen worden?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Aces-82

    • 23 augustus 2017 18:13
    @sander999 tuurlijk wel maar inmiddels 100 berichten is wel een beetje te overdreven. 85 gemiddeld betekent ook dat er mensen onder de 85 geven. Bijvoorbeeld een 7 iedereen heeft zijn mening gelukkig

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Sander999

    • 23 augustus 2017 18:19
    @aces-82
    100 berichten is inderdaad veel, maar ik vind de discussie nergens ontsporen. Vind het juist wel mooi dat het zoveel reactie oproept.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.