Review
Uncharted

Uncharted: The Lost Legacy

Meer van hetzelfde

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Uncharted: The Lost Legacy is geen must play, zoals The Last of Us: Left Behind dat wel was. Deze opzichzelfstaande uitbreiding is een herhaling van wat we al hebben gespeeld, maar dan met twee andere toffe personages in de hoofdrol. De game ziet er prachtig uit en speelt weer lekker weg, maar laat geen blijvende indruk achter.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Prachtige locaties, toffe hoofdpersonages, speelt lekker weg
  • Minpunten
  • Herhaaloefening, verhaal mist kracht, open stuk mist spanning
Sinds Left Behind, de waanzinnige uitbreiding van The Last of Us, zijn we direct alert als Naughty Dog spreekt over singleplayer dlc. Zo ook met The Lost Legacy, de uitbreiding van Uncharted 4: A Thief's End. Want wat doen deze talentvolle ontwikkelaars met de wereld van Uncharted als ze de kans krijgen om verrassend uit de hoek te komen met andere personages en een nieuwe setting?

Het verhaal van Nathan Drake is met Uncharted 4 afgerond, maar gelukkig is hij niet de enige avonturier die kostbare verloren steden in een hoopje as achterlaat. Dief Chloe Frazer en soldaat Nadine Ross, zijpersonages uit de Uncharted-reeks, gaan in The Lost Legacy samen op pad. Ze zijn op jacht naar de kostbare slagtand van de god Ganesh, maar hierin zijn ze niet de enige. Een slechterik met een flink leger en een hoop explosieven heeft namelijk exact hetzelfde doel voor ogen.

Uncharted

Het is een doorsnee opzet voor een Uncharted-game, maar dat is niet erg. In deze context kan Naughty Dog namelijk in theorie een hoop leuke dingen doen met gedenkwaardige achtbaanstukken, humor en een goed verhaal dat draait om de relatie tussen de personages. In de praktijk valt dat echter tegen.

Herhalingsoefening

Lost Legacy voelt namelijk in alles een herhaling van Uncharted 4. Dat is fijn voor als je meer van hetzelfde wilt, maar het voelt ook lui. Dat wil niet zeggen dat de makers het gemakkelijk hadden. De game ziet er namelijk weer waanzinnig mooi uit met enkele beeldschone nieuwe locaties. The Lost Legacy speelt ook weer lekker soepel door, met een goede afwisseling van schieten, rijden, klimmen en puzzelen. Maar we hebben het allemaal al eens gedaan.

Uncharted

The Lost Legacy geeft in vergelijking met de andere Uncharted-games wel iets meer vrijheid. In de eerste helft rij je namelijk vrij met een jeep door de jungle heen, terwijl je bij verschillende locaties een hendel moet overhalen, of optioneel muntjes kunt verzamelen. Deze vrijheid voegt echter weinig toe. Het haalt zelfs de spanning weg, omdat je weet dat je nog een aantal locaties moet afgaan voordat je verder mag met het verhaal en de achtbaanrit waar je Uncharted voor speelt.

Luchtigheid

Een belangrijk onderdeel van de charme van de Uncharted-games is tevens de humor. Chloe, die je in de game bestuurt, is echter een stuk serieuzer dan Drake. Je kompaan Nadine maakt al helemaal zelden een grapje. Hierdoor mist de game een bepaalde luchtigheid. Het is daarnaast jammer dat Naughty Dog niet meer met deze toffe personages heeft gedaan. Door het verhaal heen groeit het tweetal wel dichter naar elkaar toe en laat Chloe ook een gevoelige kant van haarzelf zien, maar het blijft oppervlakkig.

Wat goed werkt in The Lost Legacy zijn de mechanics. Het slingeren aan touwen gaat nooit vervelen. De gevechten, waarin je de vrijheid krijgt om ze aan te pakken zoals je wilt, zijn weer uitstekend. Maar dit werkte in Uncharted 4 al goed en The Lost Legacy heeft daar niets aan veranderd. Er is geen nieuwe twist in de gameplay, geen enkele vernieuwing. Toen de inspiratie uit Uncharted 4 op was, is zelfs het treinlevel van Uncharted 2 nog eens opgegraven om met veel bombarie over te doen.

Er is wel één kort stukje waarin The Lost Legacy echt iets moois en nieuws doet. De makers doen er vervolgens alles aan om met grote uitroeptekens erop te wijzen hoe mooi het is. Zowel in het herhalende commentaar van de dames, als het feit dat je na afloop letterlijk een selfie maakt.

Foto's

The Lost Legacy is in zes uur uit te spelen, maar je doet er wat langer over als je de optionele content meepakt. De multiplayer uit Uncharted 4 is hier wederom toegevoegd voor de liefhebber, inclusief een survival modus. De meesten zullen The Lost Legacy echter om het avontuur spelen.


Uncharted

Tijdens dit avontuur laat je Chloe op bepaalde punten een foto maken met haar onverwoestbare smartphone. Heb je het spel uitgespeeld, dan swipe je na afloop in het menu nog even door de foto's heen om herinneringen op te halen. Deze verzameling kiekjes vat Lost Legacy uiteindelijk goed samen: mooi, maar niet memorabel.

Uncharted: The Lost Legacy is vanaf 23 augustus verkrijgbaar voor PlayStation 4. De game is ook zonder dat Uncharted 4: A Thief’s End in het bezit is te spelen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nachtgameplay getoond van Gran Turismo Sport op Nürburgring-circuit Lil' Kleine te horen in Need For Speed Payback
102

Reacties op: Uncharted: The Lost Legacy

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Shriko

    • 17 augustus 2017 11:41
    @casualkiller Left Behind deed wel degelijk hele toffe nieuwe gameplay dingen (bv waterpistolen, speelhal, foto's) en legde de focus op het verhaal dat ook nog eens uitstekend geschreven was.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 17 augustus 2017 11:45
    @shriko dat waren hele kleine uitstapjes en geen integraal onderdeel van de gameplay, ik bedoel het sneaken en stealthen door de game heen. die dingen (waterpistooltjes etc) waren meer verhaal gebonden. om die echt vernieuwend te noemen vind ik persoonlijk wat ver gaan.

    Niet dat ik "left behind' hierbij wil afkraken of zo , dat was echt een hele vette ervaring om te spelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Shriko

    • 17 augustus 2017 11:57
    @casualkiller Was super vet! Maar juist door die kleine uitstapjes en het verhaal was dit zoveel meer dan meer van hetzelfde :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MaTriX50

    • 17 augustus 2017 12:21
    Waterpistooltjes als vernieuwingen, ja nou whoop whoop wat een vernieuwingen.

    Laten we waterpistooltjes toevoegen bij F1 2017 zodat Max de vijand kan beschieten vanuit z`n bolide want dat is toch echt een vernieuwing :P.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Shriko

    • 17 augustus 2017 12:31
    @matrix50 Klinkt wel echt als een goed idee!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 18 augustus 2017 13:57
    @casualkiller Ben het helemaal met je eens De COD krijgen altijd hoge cijfers en laten we eerlijk zijn COD is alles behalfe vernieuwnd.
    Maar goed het is zijn mening maar ik zag dat veel reviews deze al hoge cijfers gegeven.
    Nou kijk niet altijd naar cijfers want Mass effect Andromada kreeg slechte cijfers en vond deze heerlijk spelen en vond 3 alleen door het orignele einde heel slecht en nooit meer aangeraakt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 18 augustus 2017 17:12
    @hulstpower ehhhh de vorige COD kreeg ook een 7, met als minpunt dat het teveel op safe speelde…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 23 augustus 2017 15:05
    @eriknus dat zal best kunnen maar alle cod voor die kregen volgens mij wel hogere cijfers. En juist die waren het zelfde en die van vorige jaar was weer juist weer wat anders. Ik ben zelf al jaren klaar met die serie.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 23 augustus 2017 16:12
    @hulstpower Alle Uncharted games hiervoor kregen ook allemaal hoge cijfers dus wat is je punt.
    En zoals in de podcast werd uitgelegd zou hij de game gewoon aanraden als dat is wat je zoekt, maar als recensent moet je verder kijken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    BasVroegop

    • 17 augustus 2017 11:51
    @ichi Bedenk je wel dat Left Behind werd verkocht als DLC in plaats van losstaande game, andere dingen deed en dat in de drie jaar sinds die game onze verwachtingen van games ook zijn bijgesteld. Het lijkt me dan wat kort door de bocht om bij deze twee 'één lijn;' te hanteren.

    Bovendien werd Left Behind door Merijn besproken, niet Erwin. Een iets andere blik op games kan ook verschil maken.

    Prima punt over cijfers verder. Laten we ons iets meer richten op de inhoud dan het getal dat erboven zweeft. ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MaTriX50

    • 17 augustus 2017 12:23
    @basvroegop Als je wilt dat er mee gericht wordt op de inhoud waarom hanteer je dan nog steeds naar een cijfer, als GNL zo graag vernieuwingen wilt begin dan eens bij GNL en gooi het cijfer eruit want lol cijfers anno 2017 is zo 1999.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Apetjoek

    • 17 augustus 2017 11:40
    Had dit al wel verwacht. Heb een enorm backlog, dus pas voorlopig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    clandestine666

    • 17 augustus 2017 12:15
    Ik vind de adviesprijs van €39,95 ook best fors voor zes uurtjes, daar had best een tientje van af gemogen imo.

    Laat 'm voorlopig ff liggen ivm m'n backlog, komt later wel eens richting m'n Ps4..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Inflatable

    • 17 augustus 2017 12:50
    Ik had ook niet echt iets revolutionairs verwacht, meer van hetzelfde is in het geval van Uncharted helemaal geen slecht iets.. De hele serie is briljant en deze (side-story) game zal daar geen uitzondering op zijn wat ik er zo van gezien en gehoord heb.. Dit is een must-buy voor mij en mezelf kennende ga ik er ook zeker meer dan 6 uur mee zoet zijn..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    bigds9fan

    • 17 augustus 2017 13:23
    Meer van hetzelfde vind ik altijd zo'n kul argument.

    Dat doen FIFA (bijna letterlijk), Assassin's Creed en talloze andere series ook.

    Zolang de game play en dat alles maar goed is dan mag dat geen rol spelen.

    Moet zelf deel 4 nog uitspelen (die ik heel tof vind) maar met beide dames heb ik niets dus dat is voor mij persoonlijk een minpunt.

    Maar verder zie ik buiten de prijs om geen echte nadelen. Cijfer had hoger moeten zijn .

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 17 augustus 2017 14:07
    @bigds9fan

    En laten we eerlijk zijn, de gameplay van uncharted, Fifa en Assassin's Creed staat nog als een huis en kan imho Moeilijk als een minpunt gezien worden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    bigds9fan

    • 17 augustus 2017 16:07
    @coola Precies.

    Bij FIFA doen ze al jaren nagenoeg hetzelfde dus het kan moeilijk tegenvallen.

    Maar goed slecht zijn die games niet.

    Met 44 GB aan gamedata overklast deze game de FIFA serie wel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Qinneth

    • 19 augustus 2017 16:18
    @bigds9fan Correctie: Cijfer is voor jouw ervaring (er vanuit gaande dat je het spel al gespeeld hebt, en zo niet…dan is je mening waardeloos) niet hoog genoeg. Wederom…wat Gamer.nl van een spel vindt doet geen afbreuk aan je eigen ervaring.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 23 augustus 2017 16:20
    @bigds9fan "maar met beide dames heb ik niets dus dat is voor mij persoonlijk een minpunt. "
    En dat is wel een valide minpunt?

    "Maar verder zie ik buiten de prijs om geen echte nadelen. Cijfer had hoger moeten zijn ."
    Dus je hebt Uncharted 4 nog niet eens helemaal gespeeld en deze game helemaal niet, maar weet nu al dat dit cijfer hoger had moeten zijn. Hoe zou jij beter kunnen bepalen welk cijfer deze game verdient dan iemand die de game wel gespeeld heeft?
    Komt nogal arrogant over

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Cornish

    • 17 augustus 2017 13:24
    De ironie van het beklagen dat het spel zoals vanouds is en geen vernieuwing toevoegt om vervolgens te beklagen dat het spel niet genoeg vanouds is qua toon…

    Afijn, dat stukje over duur zegt me ook maar weinig. Hoe lang of kort de speel duur is van een spel is afhankelijk van vele factoren, dus een beetje context zou niet misstaan. Op welke moeilijkheid, met welke speel stijl… et cetera. Het lijkt me voor zichzelf spreken dat optionele inhoud doen meer tijd kost dan het niet doen, maar enige indicatie zou niet misstaan. Elders hoor ik het getal 12 uur voor een volledige speel sessie, met alles compleet op normaal… das toch wel iets meer als "wat extra tijd".

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.