Terwijl de originele Tribes dagelijks door talloze mensen online wordt gespeeld, is nu ook het derde deel uit de serie in de winkels verschenen. Tribes: Vengeance is titel van het spel, welke vooral het slechte tweede deel moet doen vergeten. Tribes staat voor keiharde multplayer fun, al heeft Tribes: Vengeance zelfs een singleplayer optie. Of dit nog een beetje leuk is, dat kun je lezen je in de review.

Om de Tribes: Vengeance goed te kunnen beoordelen moeten weer eerst naar het verleden kijken. Tribes: Vengeance is namelijk al de derde Tribes game. De historie van het Tribes universum begint al in 1998, met de fantastische game Starsiege Tribes. In Starsiege maken gamers op grote schaal kennis met weidse omgevingen, sterk uitgewerkt team-work en talloze voertuigen. Vooral in Amerika weet het spel een enorme fanbasis te creëren, in Europa blijven de verkopen jammer genoeg achter. Gedreven door het enorme succes van het eerste deel verschijnt in 2001 Tribes 2. Het spel weet niet aan de hoge verwachtingen te voldoen en wordt geplaagd door talloze bugs. Een groot gedeelte van de Tribes community verwerpt het spel, of maakt zelf verbeteringen aan de game met behulp van mods. Door talloze patches en bijzonder sterke mods wordt Tribes 2 uiteindelijk toch nog een topgame, al is het dan al te laat. De ontwikkelstudio van de Tribes serie, Dynamix, legt het loodje vlak na de release van het spel. Wie heeft er dan het derde deel gemaakt, zul je denken? Gelukkig is dit een bekende voor de PC gamers. Irrational Games kreeg namelijk de opdracht om Tribes: Vengeance te ontwikkelen. Eerder verraste Irrational Games de gamingwereld met de instant-classic System Shock 2. Nu is de vraag natuurlijk, wat hebben ze van Tribes: Vengeance gemaakt?

Tribes: Vengeance bestaat eigenlijk uit twee delen, waarbij het multiplayer gedeelte voor een Tribes natuurlijk het belangrijkst is. Toch wordt ook de singeplayer campange als belangrijk onderdeel van het spel gezien, tenminste, als je de website mag geloven. Om kort te zijn, voor singeplayer hoef je Tribes Vengeance niet te kopen, ondanks dat er een redelijk verhaal in zit. In de campagne neem je de rol aan van twee dames. Je begint te spelen met Victoria, een prinses met een temperament, die moet vechten voor haar leven na een aanval. Kort hierop neem je de rol aan van een woeste arena vechter, onder de naam Julia. Het verhaal en plot zijn best aardig, maar er zitten een aantal storende elementen in deze mode, zoals bijvoorbeeld de AI.

De AI zal altijd jou aanvallen, dezelfde paden door levels nemen en op ongeveer dezelfde manier schieten. Wel leuk natuurlijk als je snel een level wilt halen (er zit immers weinig uitdaging en afwisseling in), maar leuk is anders. Door de slechte uitwerking van de AI in de singleplayer, merk je dat dit een ondergeschoven onderdeel is van het spel, wat ze dan ook zeggen op de website. Het is gewoon hetzelfde als in de Battlefield reeks, voor singleplayer hoef je het in ieder geval niet te kopen. Is de multiplayer dan wel speelbaar?]