Tennis games zijn, getuige het aantal titels waarbij je een gele bal over het net kunt rossen, op geen enkel platform populair. Toch zijn er enkele uitzonderingen die zelfs door niet tennis fans gewaardeerd kunnen worden. Mario Tennis, Virtua Tennis en Sega Sports Tennis zijn deze uitzonderingen. Op de Xbox is het helemaal huilen met de pet op en moeten tennisfans zich behelpen met Slam Tennis en Tennis Masters Series 2003. Een situatie die ontwikkelaar Power and Magic niet kon aanzien en men besloot dan ook om een tennisgame voor al die arme Xbox kinderen te maken. Het resultaat is Top Spin. Wij onderzochten of deze nieuwe ballenmeppersimulatie top of tob is.

Top Spin is gezegend met een single en multiplayer gedeelte. In de singleplayer mode kun je kiezen om snel een potje te spelen, kun je een eigen toernooi maken of begin je een carriere als professioneel tennisser. Voordat je echter de nieuwe Pete Sampras kunt worden moet je eerst een speler in elkaar zetten en alleen het invullen van je naam is niet voldoende. Zo kun je bijna alles van je speler aanpassen, van neus en ogen tot huidskleur en mond. Na deze extreme makeover komt het eerste belangrijke onderdeel van het spel en dat is het bepalen van de play style. Kies je voor links of rechtshandig, sla je de backhand met een of twee handen, hoe sla je de service en wat voor natuur talent ben je. In Top Spin kun je kiezen uit drie type spelers, namelijk een technician, defense en power speler. Elke type heeft zijn voor- en nadelen. Zo is de defense speler erg snel en kan scherpe hoeken maken, erg nauwkeurig en veel power heeft ie niet. Dat is weer het terrein van de power speler, die veel kracht heeft maar niet nauwkeurig en snel is.

Je moet een speler kiezen die bij jouw speelstyle past. Ga je graag naar het net? domineer je liever vanaf de baseline of ben je net als Sjeng Schalken iemand die alle ballen terug brengt en de tegenstander de fouten laat maken? De keuzes die je nu maakt zijn bepalend voor je mannetje of vrouwtje, je moet dan ook goed overwegen hoe je deze in elkaar zet.

Eenmaal een keuze gemaakt kan het feest beginnen en kunnen we beginnen met het verwezenlijken van je droom, de "legend status" bereiken. Top Spin kent verschillende statussen, waarbij de Legend status het hoogst haalbare is. Ben je de nummer 1 van de wereld, heb je een grand slam gewonnen en ben je volledig getraind, dan is het spel "voorbij". Voordat het zover is zul je echter de nodige uurtjes moeten spelen. In het begin is je mannetje namelijk een nobody met een paar dollar zakgeld en geen ervaring. Afhankelijk van het land waar je speler vandaan komt begin je op een bepaald continent. Elk continent is voorzien van een aantal toernooien, winkeltjes, coaches en een sponsor. De toernooien moet je spelen om geld en punten voor de wereldranglijst te verdienen. Geld kun je ook krijgen door een sponsor te kiezen en daar allerlei oefeningen of wedstrijden voor te doen. Heb je eenmaal wat centjes dan kun je die uitgeven in de verschillende winkeltjes waar je allerlei shirts, schoenen en rackets kunt kopen. Je kunt het geld de eerste tijd beter bewaren voor de coaches.

In Top Spin heb je namelijk vier masteries die je kunt trainen. Dit zijn je forehand, backhand, volley en service. Je kan maximaal 5 sterren aan een masterie toekennen. Er zijn in totaal maar 14 masteries te verdelen. Je moet dan ook heel goed beslissen aan welk onderdeel je een ster gaat uitgeven, want eenmaal gekozen kun je de ster niet meer wijzigen. Voordat je echter een ster hebt moet je die eerst in de training verdienen. Op elk continent zijn er verschillende coaches. Zo kun je bij de "bronze serve coach" in Amerika beginnen om daar de beginselen van het serveren te leren. Heb je de trainingen, die bestaan uit het raken van verschillende doelwitten, succesvol afgerond, dan kun je naar het Midden Oosten om de zilveren service training te volgen. Uiteindelijk kun je in Australie bij de "golden service coach" de laatste service ster halen. De trainingen (sterren) zijn in het begin voor alle masteries goedkoop en makkelijk te halen. Wil je echter een uber forehand dan moet je flink dokken. De trainingen worden namelijk steeds duurder en haal je een training niet, dan ben je toch je geld kwijt (die tennisleraar doet het ook niet voor z'n lol )

Het keuze feest is na het kiezen van de masteries nog niet voorbij. Naast de masteries heb je namelijk de keuze uit 4 skills. Deze skills kun je zien als compensatie van je zwakheden of als versterking van je sterke punten. Zo is er een volley skill die je kunt kiezen waardoor je wat makkelijker volleys aan het net kunt slaan. Hierdoor hoef je niet al teveel sterren aan je volley masterie uit te geven en kun je je richten op andere onderdelen. Je moet dan ook verschillende keuzes maken bij het kiezen van de masteries en skills. Het is door dit systeem mogelijk om eindeloos te combineren en de ideale combinaties proberen te vinden.

Na wat toernooien en sponsor opdrachten heb je genoeg geld voor de meeste sterren. Het is aan te raden om eerst zoveel mogelijk je mannetje te trainen, zodat je snel door de kleine toernooien heen kunt wandelen. De AI is in het begin vrij makkelijk om te verslaan. Hoe verder je komt des te moeilijker het wordt, hoewel ik ook makkelijke partijen en zelfs grand slam finales heb gespeeld, iets dat ook in het echt voorkomt. Top Spin is net echt tennis en dat houdt in dat het meestal niet voorspelbaar is en altijd een uitdaging om te doen.

Eenmaal op de baan kun je kiezen uit 2 camera standpunten. De eerste is dicht op de speler, de tweede staat er wat verder van af. Voor het serveren heb je de keuze uit verschillende knoppen die elk op een andere manier effect aan de bal geven. Top spin beschikt over een knop voor top spin, slice, vlak en lob. Tevens kun je tijdens de rally via de triggers twee risk shots slaan. De eerste keer dat je de trigger indrukt verschijnt er een balkje dat snel heen en weer beweegt, de tweede keer sla je de bal. Als het balkje in het midden stopt sla je afhankelijk van de gekozen trigger een snoerharde forehand of backhand of een dropshot. Het is echter, net als in echt tennis, een risico om deze ballen te slaan en het vereist dan ook de nodige oefening om deze risk shots te beheersen. Om deze moeilijke slagen wat makkelijker te maken hebben beide spelers bovenaan een balkje waarin ITZ staat. ITZ betekent In The Zone. Na een punt kun je op de zwarte of witte button drukken om het publiek te bespelen. Afhankelijk van de gekozen knop en reactie van het publiek gaat je ITZ meter omhoog of omlaag. Hoe hoger je balk des te makkelijker sla je risk services (zelfde als risk shots alleen dan met service) en risk shots.