Review

Tony Hawk’s Pro Skater 5

Faceplant

Geschreven door Arthur van Vliet op

Conclusie

  • <p>Voor games als Tony Hawk&rsquo;s Pro Skater 5 is early access uitgevonden.</p>
    Score: 25 Erbarmelijk
    • Kern gameplay blijft goed, aardig leveldesign, Lil Wayne
    • Technisch drama, vaarwel skateboardcultuur, oninteressante opdrachten, leeg en kaal, herkauwen oud materiaal, kunstmatig oprekken speelduur
Ooit waren Tony Hawk en zijn gamereeks voor veel kids inspiratie om een skateboard te kopen en de door gemeenten aangelegde lullige skateparkjes in suburbania onveilig te maken. Tony Hawk’s Pro Skater 5 inspireert de jeugd van tegenwoordig in het beste geval om snel de console uit te zetten en buiten te gaan spelen, zij het zonder deck onder de voeten.

De basis is er nog. Wie Tony Hawk’s Pro Skater in de hoogtijdagen van de serie speelde heeft zich routines eigen gemaakt die anno 2015 nog zijn ingebakken in het muscle memory: instinctief dansen de duimen na een minuutje virtueel skaten over de actieknoppen van de controller. Kruisje, links en vierkantje, naar boven en beneden op de D-pad, kruisje, naar linksboven en driehoekje, naar boven en beneden op de D-pad, enzovoorts, en de punten stromen binnen alsof er niet tien jaar verstreken zijn.

Uitlachen

Tony Hawk’s Pro Skater 5 borduurt voort op het beproefde arcadeconcept: niet de physics, timing en het realisme van Skate, maar vingervlugheid à la Street Fighter. Bouwde wijlen ontwikkelaar Neversoft daar vroeger games omheen op basis van skateboardcultuur; studio Robomodo lacht diezelfde cultuur keihard uit en smijt ‘m vervolgens brutaal uit het raam. Denk even aan het Marseille-level, misschien wel het summum van de reeks: een basis in de realiteit gefuseerd met de speelse logica van Tony Hawk’s Pro Skater. En denk dan aan deel 5: marshmallows verzamelen voor een kampvuur, fakkels aansteken, op doelwitten schieten en metershoge strandballen uit een pool beuken.

Die cultuurshock zou zo’n probleem niet zijn als Tony Hawk’s Pro Skater 5 een degelijke behendigheidsgame-die-zich-toevallig-afspeelt-op-planken-met-vier-wieltjes was. Maar dat is het niet. De gemiddelde early access-game in alfafase is beter gepolijst dan Tony Hawk 5. Waar op het leveldesign an sich weinig is aan te merken – de maps herbergen een paar prima lijnen om te skaten – is de aankleding verschrikkelijk. Levels zijn leeg, personages levenloos, details ver te zoeken. Maps lijken concepten, geen voltooide skateparken. 

Desondanks kampt de game met constante laadtijden bij het schakelen tussen freeskate en opdrachten, met pop-in van textures terwijl je er met je neus bij staat, missies die niet willen beginnen en haperingen in de framerate. We speelden Tony Hawk’s Pro Skater 5 voor en na een patch van een flinke zeven gigabyte en zagen de laadtijden verrassend genoeg erger worden na de update. Tony Hawk’s Pro Skater 5 is een feest van ergernis, zonder slingers. 

Lil’ game

Een aantal rare designkeuzes maken het incomplete wanproduct compleet. Een opdracht afbreken is onmogelijk, sommige sterren in het scoresysteem tellen wel voor je progressie en sommige niet, andere spelers skaten rond in jouw wereld maar direct multiplayermatches met ze beginnen is onmogelijk, en je kunt na een afgeronde opdracht niet doorskaten op de plek waar je bent. In plaats daarvan word je teruggezet naar je beginpositie in freeskate, terwijl het laadtijdklokje verder tikt.

Tony Hawk’s Pro Skater 5 is niet af. Acht maps aangevuld met user-generated content is geen vetpot, terwijl een level als School III qua layout een kopie is van het befaamde School II-level, maar dan kleiner. De speelduur wordt opgerekt door je met elke skater de volledige singleplayer opnieuw te laten spelen om elke skater op dezelfde wijze tot hetzelfde maximum te levelen. De multiplayer is een aardige toevoeging die je in de praktijk vooral tegenwerkt. Gecombineerd met de technische malaise blijft er weinig meer over van dit full-priced product. Zelfs Lil Wayne als speelbare skater en een bij vlagen aardige soundtrack met een incidenteel hoogtepuntje kunnen Tony Hawk’s Pro Skater 5 niet redden.

Tony Hawk’s Pro Skater 5 is getest op een PlayStation 4. De game is nu verkrijgbaar voor PS4 en Xbox One. Op 10 november komt de game ook naar PS3 en Xbox 360.

Dit artikel delen:

Lees meer

Systeemeisen Star Wars Battlefront bekendgemaakt Nieuwe uitbreiding The Elder Scrolls Online komt in november
24

Reacties op: Tony Hawk’s Pro Skater 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Jelle656

    • 6 oktober 2015 11:03
    Manman, wat is deze serie toch diep gezonken, als klein jochie zo enorm veel plezier gehad vroeger met deel 2 & 3, staan beiden in mijn persoonlijke top 10. Deel 4 en Underground 2 vond ik ook nog erg goed. Heb wat gameplay filmpjes zitten kijken maar wat een gedrocht, totaal geen sfeer, afschuwelijke PS2 graphics, compleet inspiratieloos en de bugs idd…hoe krijgen ze het voor elkaar, onvoorstelbaar.

    Zou er veel voor over hebben om weer eens een echte goede THPS game te spelen, met goede levels, graphics, geschifte missies etc..maar het zit er niet meer in denk ik :) Doodzonde.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Massiv

    • 6 oktober 2015 11:04
    Lil wayne geen minpunt?

    Eeuwig zonde weer.. een hoop mensen o.a. ik hoopte op een stiekeme goede afloop.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 6 oktober 2015 11:09
    Het feit dat ze geen preview exemplaren uitgaven zei voor mij al genoeg. Als het zo moet dan mag deze serie van mij dood blijven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • LarryLicious

    • 6 oktober 2015 11:10
    schaamteloos

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 6 oktober 2015 11:12
    Erg jammer. Had graag weer een goeie Tony hawk's pro skater gezien.

    Maar dit is imho de grootste fuck up in game geschiedenis sinds jaren.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Jelle656

    • 6 oktober 2015 11:06
    Inderdaad, je zou toch gvd zeggen dat ze geleerd hebben van de HD remake, was ook al een behoorlijke flop maar die vond ik nog wel te pruimen omdat hij maar €15,- kostte ofzo en me toch weer even dat gevoel van vroeger teruggaf :) maar nee, niks daarvan..gewoon een nog grotere kutgame afleveren en dan nog de volle mep vragen ook :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • gamaholic

    • 7 oktober 2015 12:41
    Jij bent in my humble opinion de grootste fuck up sinds jaren.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 7 oktober 2015 16:36
    Goh wat doen we weer aardig.

    Maar deze game had zoveel potentie en nu maken ze dit er van. Tja dat kan ik niks anders dan een fuck up noemen ( en aan gezien er de afgelopen jaren niet zo'n fuck up is gemaakt is dit dus een fuck up sinds jaren)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • gamaholic

    • 8 oktober 2015 09:55
    That's fucked up

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Wormpaul

    • 6 oktober 2015 11:39
    Zo jammer, had zoveel zin in een niet serieuze skate game (SKATE was gewoon te pittig voor mij) maar deze drol kan ik dus helaas beter links laten liggen…

    En een patch van 7GB is ook niet klein te noemen, hoeveel dingen moesten ze wel niet corrigeren?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Edwin1984

    • 6 oktober 2015 12:00
    Man man man..
    Schaamteloos om zulke bagger uit te brengen. Boycotten die handel en je geld voor een game bewaren die het verdiend :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • garciagarcia

    • 6 oktober 2015 12:02
    Mensen, laat je niet afschrikken door een negatieve review, want de game heeft gewoon nog positieve punten zoals de gameplay die in de kern nog steeds goed aanvoelt! Wat letterlijk betekent dat je een game speelt die op geen enkele wijze is verbeterd sinds de release van THPS 1 op de PS1, hoe oldskool is dat?!

    Deze studio heeft zijn stagiaires aan het werk gezet en die hebben hun ziel en zaligheid in deze game gelegd met als motto: this is for the people who wants to (be) fuck(ed)! En tja… niet iedereen zal zien wat er daadwerkelijk staat.

    Tot slot nog een laatste punt ter verdediging. De game is oorspronkelijk in elkaar gezet op een defkit van de PS2, maar toen heeft Sony ze erop gewezen dat 99% van de gamers tegenwoordig spelen op de PS3 + PS4. Dus hebben ze met pijn en moeite de game toch maar geport en is dit eigenlijk ook gelijk de HD remake voor de current gen!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Vogeltje

    • 6 oktober 2015 12:34
    Als Lil Wayne een pluspunt is, moet het wel heel erg kut zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • hulstpower

    • 6 oktober 2015 12:36
    Nee het is een plus punt heb filmpjes gezien van mensen die lil wayne alleen maar laten neer vallen ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Maxim Nighthawk

    • 6 oktober 2015 13:02
    De lincentie van Tony Hawks Pro Skater zou in eind 2015 voor Activision komen te vervallen.
    Waarschijnlijk nog snel even een game er uit geperst.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • arthurvv

    • 6 oktober 2015 13:15
    Daar lijkt het inderdaad op. De resterende tijd van het jaar gebruiken om de game te finetunen had nog wonderen kunnen doen echter.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • geert1

    • 6 oktober 2015 13:47
    Daar kan het nog best eens mee te maken hebben inderdaad. Waarschijnlijk wilde Activision van de licentie af omdat deze weinig opbracht en de HD remaster van 2012 ook al weinig bereikte. Ik denk dat er nog één game in het contract stond, en dat ze toen snel even een paar miljoen aan budget opzij hebben gezet. Het feit dat ze Robomodo als ontwikkelaar hebben gekozen, zegt ook al dat ze het niet serieus namen (zij hebben nog geen enkele goede game gemaakt). Tony Hawk zelf zal contractueel vastzitten aan de marketing en moet dus het spel aanprijzen, terwijl hij ook wel moet weten dat dit bagger is.

    Erg jammer allemaal, maar misschien komt de licentie ooit nog weer eens bij een goede ontwikkelaar terecht. Ik denk nog steeds dat er een goede Tony Hawk-game te maken is anno nu, met het goede van deel 3 aangevuld met hedendaagse graphics en uitgebreide mogelijkheden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Jelle656

    • 6 oktober 2015 16:18
    Dat wist ik niet, klinkt geloofwaardig inderdaad

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Grohe

    • 6 oktober 2015 13:14
    Ahhh fackkk., komt niet op pc uit!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 6 oktober 2015 14:18
    Bam een 2.5, zoals ik vandaag nog Mailde naar Michiel dat het soms een marteling moet zijn om een game te reviewen waar je niet van houd is dit toch echt een marteling om een game als dit te testen en erachter komen wat een misbaksel het eigenlijk wel niet is.

    Zonde van je tijd Arthur van Vliet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.