Review
The Flame in the Flood

The Flame in the Flood

Een nieuwe stroming in het survivalgenre

Geschreven door Sander Hölsgens op
In The Flame in the Flood trotseer je een oneindig lange, ontstuimige rivier. Waar het kan, meer je aan op een rotseiland, in de hoop iets te kunnen eten en drinken. Als survivalgame maakt The Flame in the Flood indruk, al ben je na een uur of zes wel alle variabelen tegengekomen.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • De rivier brengt beweging in een genre in stilstand, keuzes hebben gewicht en bepalen je overlevingskansen, micromanagement loont zich
 • Minpunten
 • Relatief weinig variatie aan spullen, diersoorten, eilanden en situaties

In The Flame in the Flood is er geen weg terug. Per boot reis je van mini-eiland naar grote rots, in de hoop een maïskolf en wat benzine te vinden. In het beste geval stuit je op een overdekte slaapplek, bijvoorbeeld in de vorm van een schoolbus of een kerk, waar je niet alleen tot rust kunt komen, maar ook kunt schuilen voor die steeds erger wordende regenstormen.

Je doet er goed aan om je te verrijken aan al wat Moeder Natuur je te bieden heeft, want echt vriendelijk is je directe omgeving niet. Amerika is overspoeld en enkel wat kleine eilanden zijn nog begaanbaar. Samen met je trouwe compagnon, een vrolijke maar sterke hond, maak je er het beste van door simpelweg te overleven. Aesop – de hond – draagt hieraan bij door bij elk wissewasje te blaffen en, misschien nog wel belangrijker, door een aantal spullen voor je te dragen.

The Flame in the Flood

Stroomafwaarts

Het interessante aan deze survivalgame is niet eens zozeer dat de spelwereld willekeurig gegenereerd wordt. Dit zorgt er weliswaar voor dat je continu op je hoede moet zijn, omdat op de meest onverwachte plekken een beer of wolf opduikt, maar het is een bekende insteek voor roguelikes. The Flame in the Flood maakt indruk door de stroming van de rivier.

Oftewel: ongeacht de hoeveelheid upgrades aan je boot kun je nauwelijks stroomopwaarts varen. Hierdoor is elk bezoek aan zo’n rotseiland je laatste. Vind je er drinkbaar water of een konijnenfamilie, maar laat je het voor wat het is, dan kun je niet zomaar terug wanneer je sterft van de honger. Het ligt dan voor de hand om konijnenbouten te maken, maar zo makkelijk is dat nog niet. Heb je niet de juiste objecten voorhanden om een val te maken, dan vang je er geen een; er met een zakmes achteraan rennen levert in The Flame in the Flood weinig op.

The Flame in the Flood
The Flame in the Flood
The Flame in the Flood

Door deze benadering dwingt de game je om continu keuzes van levensbelang te maken. Kun je je het veroorloven om een waterfles minder bij je te dragen, maar daardoor wel een pijl en boog op zak te hebben, of betekent dat je einde? En welke eilanden bezoek je? Van tevoren geeft The Flame in the Flood je wat basale informatie over het eiland, bijvoorbeeld of er mogelijk wat benzine te vinden is of dat het een vissersplek is. Ze allemaal bezoeken is eigenlijk niet mogelijk: tegen die tijd is de boot kapot, je eten op en het aantal roofdieren niet te overzien. Maar omdat je nauwelijks stroomopwaarts kunt varen, kun je ook niet zomaar als een razende doorvaren.

Overleven met een kleine rugzak

Als survivalgame is The Flame in the Flood dus uitstekend. Het tempo ligt (door de niets ontziende rivier) relatief laag en mede daardoor voelt elke gebeurtenis gewichtig. Ook daagt de game je behoorlijk uit: het is sowieso al lastig om te overleven, maar de beperkte hoeveelheid baggage maakt het nog moeilijker om op alle mogelijke situaties voorbereid te zijn.

Micromanagement is daardoor cruciaal, maar ook leuk. Het loont zich om uit te zoeken welke ingrediënten je nodig hebt om een voedselvergiftiging tegen te gaan; de kans is aanzienlijk dat je er een oploopt, maar het geeft je ook een gevoel van controle. De rivier heb je niet in de hand, maar je kunt zo op z’n minst je eigen lichaam beschermen.

The Flame in the Flood

Hier is ook het voornaamste kritiekpunt gelegen: het aantal verschillende objecten, spullen, gebeurtenissen en dieren valt enigszins tegen. Steeds kom je dezelfde schoolbus tegen, nog een konijnenfamilie en een op de loer liggende boswolf, weer een struikje moerbeien en de zoveelste vislijn. Zowel in de verhaalmodus (een verkapte, doch uitgebreide tutorial) als in de endless-modus resulteert dit uiteindelijk in een herhalingsoefening.

Voor de meeste survivalgames zou dit een doodsteek zijn. Ook in The Flame in the Flood is het misschien niet gewenst, maar de ontwikkelaar leidt je er op een vernuftige manier omheen. Omdat je continu van eiland naar eiland vaart – oftewel, steeds een volledig nieuwe omgeving betreedt en al het andere achterlaat – is er genoeg variatie om dit enigszins te verbloemen. The Flame in the Flood is dus geen survivalgame met een lengte van een Don’t Starve of Rust, maar springt er op elk ander front uit.

The Flame in the Flood is verkrijgbaar voor Mac, pc en Xbox One. Voor deze review is de pc-versie getest.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Blizzard brengt morgen nieuwe patch uit voor Warcraft 3 Pokémon-mod voor Stardew Valley beschikbaar gesteld
2

Reacties op: The Flame in the Flood

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 14 maart 2016 13:31
  De micromanagement is juist de reden waarom ik deze game gerefund heb. Ik had het idee meer tijd te besteden aan het ordenen van mijn inventory dan in de spelwereld (die overigens erg sfeervol is). Alle craftables krijg je op een presenteerblaadje, dus een daadwerkelijk aha-moment heb ik nooit gehad. Bovendien is zoeken naar de juiste items er niet bij: je bent volledig beperkt tot datgeen je op de eilanden vindt. Jammer, ik wil deze game graag leuk vinden.

  En nee, deze game springt op geen enkel front boven Don't Starve uit. Die game is zoveel uitgebreider, meer diepgang, unieker, betere inventory, gewoon beter in alles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 14 maart 2016 15:27
  @Baukereg Kan jij niet gewoon reviews schrijven? Scheelt me lappen tekst lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.