Eerst ontwikkelde Ubisoft The Michael Jackson Experience en nu krijgen de Black Eyed Peas de enorme eer om in de voetsporen van de King of Pop te treden. The Black Eyed Peas zijn bekend van de grijsgedraaide popnummers Don't Phunk With My Heart, I Gotta Feeling en Let's Get It Started. Natuurlijk zitten deze allemaal in de Experience, maar je maakt ook kennis met nummers die niet op single zijn uitgekomen zoals: Cali To New York, Light Up The Night en The Best One Yet. In totaal zijn er dertig nummers met ieder hun eigen dansmoves.

Boom Boom Pow! De game komt heftig binnen. Als je ogen eenmaal gewend zijn aan het drukke menu van de gekleurde discovloer en de vele tekst in het scherm, dan kun je beginnen met uitvinden wat de hoofdmodus is. We zullen het verklappen, die heet 'Deluxe Experience'. Hierin staan alle nummers met sneakertjes. Die schoentjes geven aan hoe moeilijk de choreografie is: is de sneaker een soort gewone Allstar, dan is er weinig aan de hand, maar een in brand staande schoen geeft aan dat je blaren op je voeten kunt verwachten.

Voordat je aan het dansen slaat, kies je eerst uit vier avatars (twee jongens, twee meisjes). Je kunt in eerste instantie weinig aan je virtuele mensje veranderen, maar daar komt later in de game verandering in. Tijdens het dansen verdien je namelijk 'followers' en bij een x aantal followers krijg je een cadeautje, zoals fantastische laarsjes met studs of opvallende oorbellen. Wat je ook kunt vrijspelen zijn poptempels en discotheken, zoals The Yard, al bestaan deze niet echt.

Followers

Je kunt behalve followers ook op een andere manier spulletjes krijgen om je uiterlijk aan te passen. Soms krijg je een uitdaging van een van de Black Eyed Peas. Zie het als een soort extra achievement, zoals dertig keer een Good-score halen of tien keer een mooie overgang maken tussen de moves. Maar goed, voor het zover is, kies je eerst een nummer uit de lijst met Black Eyed Peas-tracks.

Het duurt alleen wel even voor je echt kan dansen. Black Eyed Peas Experience komt met een hoop schermpjes met tekst. Enerzijds om je wegwijs te maken, maar ze gelden ook als manier om de laadtijden te verhullen, door feitjes over de popgroep te geven. Je ziet vervolgens het hele intro van het liedje mensen losgaan in de met gekke meubels uitgedoste discotheek. Ondertussen zie je op televisies de originele clip in de verte en komen ook de Black Eyed Peas in virtuele versie vast langs. Een goed begin. Let's Get It Started!

Het is zowel een feestje op het scherm als voor het oog. Dat terwijl dansgames meestal wat gematigd zijn in context en achtergronden. Dat leidt namelijk af van het dansen. Zodra er in de Black Eyed Peas Experience gedanst moet worden, wordt er echter ingezoomd op je dansleraar en kun je hem nadoen. Daardoor heb je geen last van de drukke omgeving. Je ziet hem altijd een beetje schuin, omdat je ook je eigen mensje in beeld ziet.

Dansfinale

Je leert steeds drie moves van drie verschillende mensen in de club. De camera gaat door de discotheek heen langs deze drie personen en geeft zo het gevoel dat je zelf in die club aan het feesten bent. Ook is het handig dat je zelf dan even kunt zien wat de moves ongeveer inhouden, in plaats van dat je meteen punten mist omdat je de pas eerst in je moet opnemen. Als je daarmee klaar bent, dan kun je weer drie danspassen leren. Je leert in totaal drie keer drie danspassen en de vierde keer doe je ze allemaal bij elkaar in een optreden met de Black Eyed Peas zelf. Een soort dansfinale van alle passen die je daarvoor geleerd hebt.

Dat betekent echter dat je vier keer het liedje hoort en dat is natuurlijk wat veel voor een popliedje. De nummers van Black Eyed Peas liggen in principe makkelijk in het gehoor, maar ze houden er wel erg van hun refreinen extra te laten terugkomen. In elk liedje komt minimaal vier keer het refrein voor met meestal herhaling van wat zinnen. En zo hoor je dus 24 keer I Gotta Feeling, 28 keer Don't Phunk with my Heart en 448 keer de gevleugelde uitspraak Imma Be. Shut Up!

Aankleedpoppetje

Ubisoft heeft erg zijn best gedaan op de looks van de game: je ziet duidelijk welke mannetjes de Black Eyed Peas moeten voorstellen en ze bewegen precies hun lippen op de juiste momenten in het liedje. Ook is het een nieuwe ervaring om een eigen mannetje in beeld te zien dansen, dat je zelf kunt aankleden met vrijgespeelde goodies. Deze grote pluspunten kunnen echter niet verhullen dat Ubisoft voor deze titel te weinig aandacht heeft bestaan aan hoe Kinect werkt. De game registreert namelijk niet goed welke bewegingen je maakt. Als je compleet stilstaat, dan geeft hij je wel een slechte score, maar als je alleen met je rechterarm zwaait, dan kun je gerust 'Great'-beoordelingen binnenslepen.

Het slechte registreren heeft ook als nadeel dat je lastig een topscore haalt, want de game hangt niet gemakkelijk een 'Incredible'-label aan je danspasje. Helaas zie je niet welk lichaamsdeel je dan verkeerd beweegt, waardoor je je niet makkelijk kunt verbeteren. Al is het de vraag of de game wel weet welk lichaamsdeel je verkeerd beweegt, want ja, als je enthousiast een ledemaat heen en weer zwaait, dan denkt het nog dat je de pasjes goed voltooit.

Weinig competitie

Er is voor de mensen die liever in duo's dansen ook een Party-mogelijkheid om met zijn tweeën te doen, maar daar komt weinig uitdaging bij kijken. Zodra je weet dat de game niet juist registreert, ga je je niet langer in het zweet werken om een score te halen die niet eerlijk tot stand is gekomen. Dat is zonde, want de Black Eyed Peas hebben als groep juist leuke choreografieen voor meerdere mensen. Niet voor niets is er voor de flashmob in het laatste seizoen van Oprah voor Let's Get It Started gekozen.

Dat de Black Eyed Peas veel fans hebben, staat buiten kijf. Maar zelfs een überfan die de week voor een optreden van de Black Eyed Peas al in een slaapzakje voor de Heineken Music Hall gaat liggen, moet na een paar liedjes toegeven dat de BEP Experience wel erg veel van hetzelfde is qua muziek. De danspassen zijn leuk, maar het spel geeft te weinig uitdaging omdat je niet voldoende geregistreerd wordt. I've Got A Feeling dat Ubisoft de tekst 'Meet Me Halfway' iets te letterlijk genomen heeft en daarom geen knaller van een dansgame heeft neergezet. Een tip voor de volgende keer: Pump It!

The Black Eyed Peas Experience is getest op de Xbox 360. Het spel vereist Kinect.