Review
Tetris Effect

Tetris Effect verheft Tetris tot kunst

De visie van Mizuguchi

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Tetris Effect is een prachtige en kunstzinnige manier om het aloude Tetris te beleven. Het totaalpakket is een beetje aan de karige kant, maar de creativiteit en liefde voor deze puzzelaar spat van het scherm.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Een kunstzinnige Tetris-reis, prachtige soundtrack, samenspel tussen gameplay en effecten
 • Minpunten
 • Had als pakket completer kunnen zijn
Tetris is 34 jaar oud. Wie had al die tijd gedacht dat de beste manier om dit klassieke puzzelspel te spelen met een vr-bril op is, terwijl dolfijnen om je heen springen?

Tetsuya Mizuguchi wist het al die tijd waarschijnlijk al. Sinds de tijd van de PlayStation Portable probeert hij al een Tetris-game te maken. Omdat hij de licentie niet kreeg, verzon hij maar het fantastische Lumines, een kunstige puzzelaar. Ook daarna bleef hij artistieke games afleveren, zoals Child of Eden en Rez Infinite. Totdat hij eindelijk het groene licht kreeg om met Tetris aan de slag te gaan.

Het resultaat is Tetris Effect, de eerste keer dat we kunnen zeggen dat Tetris een waar kunstwerk is. De visuele effecten - niet alleen lichtdeeltjes, maar ook hele achtergronden en kleurstellingen - vliegen je om de oren. De game is opgedeeld in verschillende levels, elk met een eigen thema en sfeer.

Dolfijn

In een van de levels begin je bijvoorbeeld onderwater. Je bent druk aan het puzzelen, terwijl vier dolfijnen naast je zwemmen. Hoe meer lijnen je wegspeelt, hoe helderder de spelwereld wordt. Uiteindelijk springt je gezichtsveld boven het water en kijk je uit over de heldere zee, terwijl je dolfijnenvriendjes vrolijk boven het water dartelen. De muziek zwelt aan en boven je vliegen de meeuwen af en aan. En ja, al die tijd ben je geconcentreerd met een potje Tetris bezig.

Tetris blijkt bijzonder goed in zo’n kunstzinnig canvas te passen. Soms is het speelveld wel eens lastig zichtbaar door al die pracht en praal, maar dat hoort er een beetje bij. Het is de bedoeling dat de speler al Tetrissend in een soort trance raakt, waarbij de omgeving wel opvalt, maar ook de focus op de puzzel blijft.

Tetris Effect

Muziek in je oren

De game doet alles om je in die ‘zone’ te krijgen, met visuele effecten en geluiden die reageren op jouw spel. Vooral het samenspel tussen de muziek en jouw handelingen is buitengewoon knap. In bijna alle levels ben jij namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de muziek. De melodieën klinken pas als jij de blokken beweegt of draait.

Zo maak je bijvoorbeeld onrustige jazztonen, langgerekte vioolgeluiden of laat je heldere bellen klinken. Hoe snel of langzaam je ook speelt, die tonen passen vrijwel altijd naadloos in de soundtrack. Doordat jij zo’n invloed hebt op wat je hoort, word je helemaal opgeslokt door de game.

De soundtrack is overigens sowieso een hoogtepunt van dit spel. Tetris Effect gebruikt veel verschillende stijlen in zijn levels, maar de soundtrack voelt toch als een geheel aan. Een aantal gezongen tracks plukt bovendien heel succesvol aan je gevoelige snaar. Het is absoluut de eerste keer dat een Tetris-game dit soort emoties weet op te roepen.

Het grote, nieuwe spelelement speelt ook leuk met de muziek. Met de vaardigheid ‘zone’ staat de tijd even stil en kun je goed nadenken over waar je je blokken plaatst. Het beeld verwringt en de muziek klinkt gedempter, maar blijft wel naadloos doorspelen. Na een paar zetten gaat de tijd weer verder en verdwijnen al je gemaakte lijnen in één keer. Zo kun je dus best tien lijnen tegelijk wegspelen, wat uitstekend nieuws is voor je score.

Tetris Effect

Tetris in vr

De invloed van Mizuguchi’s vorige games is duidelijk merkbaar, met name Rez Infinite. De manier waarop die vr-game je omsingelde met lichteffecten in het toegevoegde Area X is een duidelijke inspiratiebron geweest voor Tetris Effect. Het voelt als een warm bad waar je jezelf langzaam in laat glijden, terwijl je je laat overspoelen door de combinatie van kleuren en muziek.

Tetris Effect is overigens ook gewoon zonder virtual reality te spelen, maar dan mis je wel een essentieel onderdeel van het geheel. De game werkt zo goed, omdat het je helemaal onderdompelt in de visie van Mizuguchi. Vr wordt niet eens in zijn geheel gebruikt, achter en naast je is eigenlijk niks te zien.

Het feit dat je in een vr-bril helemaal bent opgesloten in het geheel, werkt in het voordeel van de game. Op deze manier is het ook een stuk makkelijker om in de vereiste trance te komen dan op een platte tv, omdat je dan niet alle effecten aan ziet komen. Ook op een televisie is het interessant om Tetris op een nieuwe manier te beleven, maar het is niet zo meeslepend als met PlayStation VR.

Tetris Effect

Blokje om

Het pakket als geheel had wat completer kunnen zijn, zeker voor een game van 40 euro. The Journey, de hoofdmodus van de game, speel je in ongeveer anderhalf tot twee uur uit. Dan heb je zo’n beetje alles wat de game te bieden heeft wel gezien. Natuurlijk draait Tetris uiteindelijk om het steeds maar aanscherpen van je highscore, maar dat voelt toch een stuk minder urgent in een game die vooral de beleving van de verschillende levels centraal stelt.

Naast The Journey is er een lijst met losse levels die speciale uitdagingen bieden. Denk aan het behalen van een zo hoog mogelijke score in drie minuten, of met maximaal dertig lijnen. Al deze uitdagingen spelen zich echter af in levels uit de verhaalmodus, zodat er weinig verrassingen meer over zijn. Een ‘Mystery’-modus schroeft de gekkigheid wel nog wat op door willekeurige effecten toe te passen, zoals extra grote blokken of door het scherm ondersteboven te zetten.

Tetris Effect

Het is opvallend lastig om een gewoon potje Tetris te spelen, voor wie in een klassieke bui is. Ook is het ontbreken van een multiplayermodus opmerkelijk. Het was perfect geweest om in split-screen of online tegen elkaar te strijden in deze vreemde omgevingen. Dat is overigens niet echt een kritiekpunt, maar het laat wel duidelijk zien wat voor game dit is: een zeer persoonlijke reis door Tetris, die je in je eentje moet beleven.

Je moet wel redelijk goed kunnen puzzelen en eigenlijk al een beetje een Tetris-fanaat zijn om er van te genieten. De moeilijkheidsgraad wordt soms vanuit het niets flink omhoog gegooid, om daarna plotseling weer rustig verder te kabbelen. In de context van het level voelt dat logisch aan, maar je moet er wel op voorbereid zijn.

Het is knap hoe Tetris Effect zo’n oud spelletje op een heel andere manier kan belichten. Het prijskaartje is misschien aan de hoge kant voor de hoeveelheid content, maar een kunstwerk beoordeel je niet op zijn prijs.

Tetris Effect is nu verkrijgbaar op PlayStation 4 en is getest op een PlayStation 4 Pro, zonder en met PS VR.

Dit artikel delen:

Lees meer

Destiny 2 heeft verkoopdoelstellingen niet gehaald Sony gebruikt gratis emulator in PlayStation Classic
26

Reacties op: Tetris Effect verheft Tetris tot kunst

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ErikNus

  • 9 november 2018 16:22
  Mochten er nog vragen zijn, ik lees mee!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 9 november 2018 18:04
  Zat weleens te bedenken dat Atari een 2600-mini zou moeten uitbrengen, maar de spellen dan in déze of een soortgelijke HD-stijl.
  Kun je je het voorstellen: Pac-Man, Space Invaders, Asteroids, Frogger, Pitfall, etc. in HD en misschien zelfs ook in VR, met prachtige trance-achtige muziek en ook zulke special effects? En misschien ook een paar subtiele verrassende gamemodes in elk spel en natuurlijk de optie ze in het origineel te spelen?
  Dát zou mijns inziens nog eens een enorme toegevoegde waarde zijn op de retro-markt en voor mij denk ik wel een instant-buy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 9 november 2018 18:37
  Dan koop je een VR-set van pak em beet 5/600€ en dan ga je tetris spelen.
  Ben ik de enige die niet zit te wachten op deze oude meuk (weliswaar in een nieuw jasje)?
  Al die retro games (en consoles) die tegenwoordig uitkomen zijn leuk voor de verzamelaar hoor, maar ga je dat echt allemaal nog spelen?
  Destijds was het leuk ja, maar toen vond ik mens erger je niet en stoepkrijten ook leuk.
  Dan ga je voor al dat geld toch liever rdr2, spiderman of bf5 spelen?
  Maar goed, blijkbaar is er markt voor dus have fun met blokjes passend stapelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 9 november 2018 19:48
  @Jurry1984 Nou ja, Tetris blijft natuurlijk een tijdloos spel, dat kun je over duizend jaar nog steeds met genoegen spelen.
  Maar het moet wel gezegd worden dat 40 euro belachelijk veel geld is voor deze versie, zoals de review ook al aangeeft.
  Dan kun je er beter nog een flink aantal andere tijdloze klassiekers bij doen in dezelfde nieuwe jas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 9 november 2018 21:25
  @Jurry1984 wat een kortzichtig en bekrompen reactie. luister je wel eens oude muziek, kijk je wel eens een oude film? een boek? Sommige dingen zijn tijdloos en tetris, hoe simpel dan ook , is zoiets …

  Ik speel rdr2 EN tetris in vr, ik laat me niet in hokjes stoppen, ik speel wat ik leuk vind… van de grootste hype games tot de obscuurste games op weirde consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 10 november 2018 00:58
  @casualkiller Natuurlijk lees ik wel is een oud boek. Maar geen 10 keer en ik luister ook geen oud nummer die 17x opnieuw is ingezongen.
  Beetje appels met peren vergelijken.

  En niemand plaatst jou in een hokje, dat doe je alleen zelf.
  En als jij er plezier in hebt, lekker spelen.

  @ErikNus Nee, aan die gimmick ga ik mijn geld zeker niet uitgeven. Wacht wel op de next gen, waarbij de graphics hopelijk ook te behapstukken zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 9 november 2018 22:00
  @Jurry1984 wow, jij hebt echt veel te veel betaald voor je PS VR…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 9 november 2018 21:59
  Rez Infinite vond ik fantastisch. Dit doet het niet voor mij. Het blijft toch te veel vooral tetris.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  djensen

  • 9 november 2018 22:31
  @TripleDad Klopt, het is en blijft vooral puzzelen inderdaad. Bij Tetris heb ik wel altijd het gevoel dat je er even in moet komen door het meerdere keren te spelen.

  Bij de demo die ik laatst speelde was dit voor mij ook het geval omdat ik het al een tijd niet meer had gespeeld, maar de effecten en de muziek versterken het 'effect' (eyooo) wel heel erg naar mijn mening.

  Als je je een paar keer blootstelt aan Tetris, dan klikt het op een gegeven moment gewoon. Het wordt dan een heel rustgevende bezigheid om lijnen weg te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 10 november 2018 06:53
  @djensen
  Ik heb de Demo 2 uur gespeeld. Het doet een paar dingen heel goed, het is ook niet zo dat ik het niet met de review eens ben, maar bij mij blijft het vooral Tetris.
  De muziek, en dan vooral " It's all connected" blijft wel heel erg hangen. Goed nummer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  djensen

  • 9 november 2018 22:12
  Potverdikkie, ik heb hier wel zin. Ik wacht denk ik nog even op een price-drop, maar dan komt ie zeker in huis.

  Het is al even geleden dat ik flink die-hard Tetris heb gespeeld. Heb hier wel weer zin in nu door alle trippy shit en toffe muziek. Hype!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 10 november 2018 00:39
  Nou bedankt hé, nu krijg ik dat verdomde Gameboy-muziekje weer niet uit m'n hoofd..:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 11 november 2018 21:04
  'Het pakket als geheel had wat completer kunnen zijn, zeker voor een game van 40 euro. The Journey, de hoofdmodus van de game, speel je in ongeveer anderhalf tot twee uur uit. Dan heb je zo’n beetje alles wat de game te bieden heeft wel gezien.'

  40 piek voor 2 uurtjes gameplay van een gepimpte versie van een spel van 34 jaar oud.

  En dan een 8, want ja VR en dan plakken we er als gamer.nl altijd 1 of meer punten bovenop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 11 november 2018 21:15
  @Agent 4125 dan heb je de review niet zo heel aandachtig gelezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 11 november 2018 22:34
  @ErikNus Ah, het ietwat arrogante en regelmatig terugkerende redactie-argument. Dat heb ik wel, jullie kunnen alleen niet tegen kritiek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 11 november 2018 23:30
  @Agent 4125 Als je dit al arrogant vindt dan ben je aardig beschermd opgevoed. En wat jij gaf was geen kritiek, maar gewoon een opmerking zonder onderbouwende feiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 12 november 2018 19:15
  @Qinneth Je kent me niet, dus doe vooral geen rare uitspraken over mijn opvoeding.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 12 november 2018 21:08
  @Agent 4125 Je reacties spreken boekdelen over je persoonlijkheid. Ik weet genoeg. Evengoed bedankt voor de reactie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 12 november 2018 21:32
  @Qinneth Op basis van een paar posts op een site weet je hoe ik ben opgevoed en ken je mijn persoonlijkheid. Je maakt jezelf volstrekt belachelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 12 november 2018 23:54
  @Agent 4125 Betreft je hele persoonlijkheid? Nee, maar ik heb dan ook nooit gezegd dat ik je hele persoonlijkheid ken. Jij bent degene die grote en extreme conclusies trekt uit wat je leest, om niet eens te beginnen over je snel beledigde gedrag. Een fijne avond toegewenst, ik zal niet meer reageren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.