Review
Telling Lies

Telling Lies mist de impact van Her Story

Maar neemt enorme stappen in kwaliteit

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Her Story is een moeilijke game om op te volgen. Telling Lies neemt duidelijke stappen vooruit in kwaliteit. De game is sterk geacteerd en laat de speler onder andere nadenken over technologie en privacy. Toch doet de grotere schaal dit verhaal niet goed.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Sterk acteerwerk, leuke personages, productiewaarden zijn enorm gestegen
  • Minpunten
  • Verhaal mist impact, eenzijdige gesprekken, interface te beperkt
Her Story was in 2015 een origineel concept. Via zoekwoorden vonden spelers videofragmenten, waarmee ze hun eigen weg door een klein verhaal puzzelden. Bedenker Sam Barlow is nu terug met Telling Lies. Het idee van de game is grotendeels hetzelfde, maar deze keer wordt alles een stuk ambitieuzer aangepakt.

In Telling Lies schuif je weer achter een computer om een verhaal te ontrafelen. Deze keer duik je via de software van zoeksysteem Retina in een videoarchief op een externe harde schijf. Hier staat zeker zes uur aan video's opgeslagen van mensen die met elkaar videobellen.

De focus van deze fragmenten ligt altijd bij David, een FBI-agent met een ingewikkeld leven. Hij heeft een vrouw en dochter, maar die ziet hij nauwelijks terwijl hij undercover is. Daarom spreken ze elkaar enkel via een dienst die lijkt op Skype of Facetime. Daarnaast volg je ook de gesprekken die David met zijn baas en anderen heeft. We verklappen verder niets over de personages of het verhaal, want de lol zit hem natuurlijk in het zelf uitvinden van deze informatie.

telling lies

Zoekmachine

Telling Lies is weer zo'n game waar je lekker veel aantekening bij kunt maken. Bijvoorbeeld een lijstje van de zoekwoorden die je nog wil proberen, maar eventueel ook de vele namen en de termen die worden gebruikt.

De zoekmachine laat je woorden intikken, waarna je maximaal vijf resultaten krijgt voorgeschoteld. De video's kunnen enkele seconden duren, tot maximaal zo'n tien minuten. Je kunt ook op woorden tikken in de ondertiteling van de video's, om zo direct op dat woord te zoeken.

Lastig is wel dat video's starten bij het woord dat je hebt gezocht. Dus als je zoekt op 'love' (het eerste woord wat standaard wordt ingevuld), dan start de video op het punt dat een van de personages 'love' zegt. Zoek je later op andere woorden en kom je dezelfde video tegen, dan vertelt het icoontje van een oogje dat je deze al hebt gezien. Het is echter goed mogelijk dat je wat gemist hebt in het stuk voordat iemand 'love' zei.

telling lies

Terugspoelen

Je krijgt wel de optie om terug en vooruit te spoelen, maar dat systeem werkt behoorlijk traag. Tevens bestaan veel delen van de video's uit personages die naar hun scherm staren. Je ziet per video namelijk maar één kant van een gesprek, dus vaak is net de ander aan het woord. Daardoor is het niet aanlokkelijk om elke keer de tijd te nemen om helemaal terug te spoelen.

De game mist zoiets simpels als een knop om een video vanaf het begin af te spelen. Ook is het onbegrijpelijk dat je niet de mogelijkheid krijgt om video's te combineren. Het zou veel toevoegen aan de ervaring als je later twee kanten van een gesprek kunt combineren om de volledige conversatie te zien.

Natuurlijk is een groot deel van de charme dat je moet omgaan met een beperkte interface. Deze interface werkte echter beter bij Her Story, omdat de schaal van het verhaal en de personages ook beperkt bleef.

telling lies

Meer vertrouwen

Het is wel direct duidelijk dat Telling Lies met meer vertrouwen is gemaakt. Her Story was een klein experiment. Met Telling Lies is het budget omhoog gekrikt, met goede acteurs en betere productiewaarden als resultaat.

Het verhaal zelf blijft alleen een beetje achter. Deze keer ligt de focus voornamelijk op het achterhalen wie de personages en wat hun motivaties zijn. Door de grote hoeveelheid video's ga je geven om die personages en dat is leuk, maar het zorgt er ook voor dat dit relatief dunne verhaal teveel wordt uitgesmeerd. Tevens is er - in tegenstelling tot Her Story - weinig in dit verhaal dat na het uitspelen bij je blijft.

De meest interessante kant van Telling Lies is iets dat niet besproken wordt, maar je als speler wel aan het denken zet. Wat zegt dit verhaal namelijk over onze privacy en de rol van technologie daarin? Je zoekt naar zeer intieme videobeelden die nooit voor andere ogen bestemd waren, maar toch zit je stiekem mee te kijken. Je ziet hoe mensen telefoonseks hebben, hun diepste geheimen vertellen en hoe hun kinderen slapen. In tegenstelling tot het verhaal, blijft dat ongemak nog wel een tijdje hangen.

Telling Lies is verkrijgbaar voor pc, Mac en iOS. Deze review is gebaseerd op de iOS-versie.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Celeste-dlc met nieuwe levels is nu speelbaar Square Enix maakt nieuwe versie van iconische Final Fantasy 7-artwork
0

Reacties op: Telling Lies mist de impact van Her Story

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.