Met Tekken 5 zijn we alweer aangekomen bij het derde en waarschijnlijk het laatste deel uit de Tekken serie voor de PlayStation 2. Aan de formule van de Tekken serie is, afgezien van de 'tag' optie uit Tekken Tag Tournament en de stijl van Tekken 4, nooit veel verandering ingebracht. De basis is voor een groot gedeelte hetzelfde gebleven en de afzonderlijke delen bevatten zelfs voor een groot deel dezelfde personages. Omdat de andere stijl van Tekken 4 niet bij iedereen goed in de smaak is gevallen en omdat de meeste Tekken liefhebbers deel drie nog steeds zien als de beste game uit de serie, heeft Namco met deel vijf geprobeerd om de serie weer terug te brengen naar haar roots.

De Tekken serie is een soort van jeugdsentiment voor mij. In mijn middelbare school periode heb ik samen met vrienden vele uurtjes doorgebracht in de versus mode en dat ging uiteraard ook vaak gepaard met wat slechtere resultaten op school. Met goede hoop op dezelfde verslavende ervaring ben ik aan de slag gegaan met Tekken 5 en ik kan nu al zeggen dat de game zeker net zo verslavend is als voorgaande delen. In deel vijf vindt je net als in voorgaande delen weer de bekende Tekken cast terug, bestaande uit onder andere Yoshimitsu, Paul, Marshall Law, King en nog vele andere, plus de drie speciaal voor dit deel ontwikkelde personages Raven, Asuka Kazama en Feng Wei. Genoeg vechters om je eens lekker mee uit te leven.

Zoals ik al eerder zei, is de basis van Tekken over tijd weinig verandert en dat geldt ook weer voor deel vijf. De personages waar je uit kunt kiezen bevatten voor een groot deel dezelfde moves als die ze ook al in voorgaande delen hadden, met natuurlijk wat extra moves om niet teveel in herhaling te vallen. Mensen die met Tekken bekend zijn, hebben dan ook meteen bij het spelen van dit nieuwe deel het gevoel dat ze volledige controle hebben over hun karakter. Ook oude bekende Heiachi Mishima is weer van de partij, maar is alleen als speelbaar personage te kiezen, nadat je de game met elf verschillende vechtersbazen hebt uitgespeeld. Zoals we van Namco gewend zijn, hebben ze na het uitspelen voor elk karakter een uniek hilarisch CGI filmpje klaar staan.