Ben je regelmatig in het buitenland te vinden, maar kom je nooit uit je woorden bij een mooie Spaanse chica of krijg je in Frankrijk nooit het juiste gerecht? Talkman voor de Playstation Portable biedt uitkomst. Talkman is een persoonlijke tolk voor de PSP die je met verschillende taalbarrières kan helpen. Talkman is dus geen game, maar een handig stuk software dat heel speels je kan introduceren in een nieuwe taal. Daarnaast zit er nog een sexy klein microfoontje bij ook.

Bij het starten van Talkman maken we in een merkwaardig introfilmpje kennis met de blauwe vogel Max. Max kan zes verschillende talen vloeiend spreken, is docent in het leren van die talen en zal tevens je tolk zijn in gesprekken. Tenminste, als je met iemand in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans of Japans wil praten. Nederlands zit er niet bij, dus je zult in ieder geval goed overweg moeten kunnen met het Engels. Talkman is simpel onder te verdelen in drie gedeeltes. Een vertaalmachine, een taalcursus en extra hulpmiddelen voor in het buitenland.

Talkman wordt voornamelijk bestuurd door de stem en daarvoor is het kleine microfoontje dat met Talkman geleverd wordt. Het microfoontje kun je zo bovenop de PSP klikken en met een draaiwieltje kan het nog extra goed vast gezet worden. Om in Talkman te praten houd je dan het vierkantje ingedrukt, waarna je gewoon kunt praten. De stemherkenning werkt bijzonder goed. Wanneer je duidelijk praat en articuleert moet Talkman geen probleem hebben om te herkennen wat je zegt.

Vertalen

Voor op reis is de Talk Mode ontwikkeld. In je profiel heb je al een eigen taal gekozen, waarna je in de Talk Mode nog een extra taal kiest van je gesprekspartner. Hierna krijg je een scherm vol met verschillende situaties. Een hele rij met gesprekken tijdens en over reizen, en een rij met overige gesprekken. Wanneer je een situatie gekozen hebt, kun je direct beginnen met vertalen. Er is een standaard rijtje te kiezen zinnen, maar je kunt ook zinnen inspreken waarbij er dan gekozen moet worden uit de meest lijkende zinnen. Vervolgens zegt Max het in de taal die jij gekozen hebt.

Met een druk op het driehoekje verwisselen de talen en kan je gesprekspartner ook wat inspreken wat dan weer naar het Engels vertaald wordt. Het is wat onhandig dat je per onderwerp van gesprek weer een andere situatie moet selecteren, maar dit doet de overzichtelijkheid van een gesprek wel ten goede. Voornamelijk wanneer het een totaal onbekende taal betreft.

Games

Hoewel Talkman geen game is, zijn er toch een aantal games toegevoegd. Niet alleen voor de leukigheid, maar ook echt om een taal onder de knie te krijgen. In de Pronunciation Game gaat het allemaal om de uitspraak. Wanneer je een taal gekozen hebt die je wil leren, krijg je een veld voor je met puzzelstukjes. Elk puzzelstukje staat voor een les, die weer bestaat uit een aantal woorden of zinnen die zo goed mogelijk nagesproken moeten worden. Voor elke zin krijg je een cijfer, waarna je per puzzelstukje een gemiddelde krijgt.

In de Listening game hoef je niet te praten, maar moet je zoals je al kunt raden alleen luisteren. Max zal een viertal woorden na elkaar vertalen. Daarna krijg je één woord in de vreemde taal te horen waarbij je de juiste vertaling moet selecteren.

Wat mij hier voornamelijk tegenvalt zijn de lange laad- en save tijden. Constant kijk je naar een haperende Max, omdat er weer geladen of gesaved moet worden. Dit haalt de snelheid uit de ‘lessen’. Toch is het een extreem leuke manier om de beginselen van een taal onder de knie te krijgen voor op reis. Als je echt een taal wil leren, dan ben je bij Talkman niet aan het goede adres.

Extra’s

Naast de vertaalmachine en de taalcursussen, biedt Talkman nog meer om je reis leuker te maken. Zo kun je op een Friend Map vlaggetjes zetten op een wereldkaart om zo in kaart te krijgen waar je allemaal vrienden hebt zitten. Er zit een voice-recorder op en een alarm, maar het meest handige is misschien nog wel de Unit Converter. Het maakt niet uit of het nou geld is, gewicht of lengte, met de Unit Converter kun je het naar een andere valuta of maat converteren.

Conclusie Het is nog maar de vraag of een apparaat als de Playstation Portable, met een relatief lage batterijduur, zo praktisch is voor veel gebruik op reis. Talkman zou ook eerder goed passen op de Nintendo DS, waar al een microfoon in verwerkt zit. Toch moet er gezegd worden dat Talkman een prima stuk software is, dat in theorie heel handig kan zijn. Of het in de praktijk ook zo goed werkt is een tweede. Het zal in ieder geval niet aan de opties en de stemherkenning liggen, want dat zit allemaal prima in orde.