Review
streets of rage 4

Streets of Rage 4 is de extreem late opvolger die iedereen verdient

De fans weten het weer eens beter

Geschreven door Joe van Burik op

Conclusie

Na een uitzonderlijk lange wachttijd maakt Streets of Rage 4 de zeer hooggespannen verwachtingen waar. Dit uiterst kleurrijke, soepele en pittige werk van een team kundige fans is een van de allerbeste side-scrolling beat ‘em ups die je nu kunt spelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fenomenale opvolger in stokoude franchise, even soepele als bikkelharde vecht-mechanics, prachtige graphics en soundtrack
 • Minpunten
 • Uitdagende gameplay kan frustreren
Streets of Rage was verre van de allereerste beat ‘em up, maar Sega’s vechtlustige trilogie uit de jaren negentig is zonder een van de meest iconische in het brawlergenre. Na generaties aan geruchten en nooit tot wasdom gekomen projecten is er eindelijk een opvolger. En wát voor een.

Streets of Rage is het soort game waarvan alleen al de naam voor kippenvel zorgt. De hypnotiserende combinatie van rake klappen uitdelen aan golven van gespuis onder het genot van pompende techno geniet nog steeds een unieke status. Als piepjonge Nintendo-fanboy ging ik daar zelfs speciaal voor langs bij schoolvriendjes met een Sega Mega Drive - alvorens de originele games in de loop der jaren op diverse modernere platforms werden uitgebracht.

Over de ontwikkeling van een compleet nieuw deel is in al die jaren geregeld gesproken, maar nooit werd een Streets of Rage 4 doorgezet. Tot nu, 26 jaar (!) na de oorspronkelijke lancering van deel drie. Voor de ontwikkeling liet Sega zich leiden door de succesvolle aanpak van Sonic Mania uit 2017, dat het levenslicht zag door de inspanningen van een collectief kundige fans. Voor Streets of Rage 4 bundelden Dotemu, Lizardcube en Guard Crush Games hun krachten, als indie-ontwikkelaars met een ijzersterk begrip én passie voor de franchise.

streets of rage 4

Handgetekende graphics

Op het eerste gezicht is Streets of Rage 4 al een spektakel. Alle graphics zijn met de hand getekend en geanimeerd. Dat resulteert in een uiterst vloeiende en spetterende presentatie, mede dankzij rijke kleuren en reflecties van belichting en objecten. De tien levels barsten van de details en kennen een even levendige als grimmige, neon-overgoten sfeer, met welkome uitstapjes in oriëntaals en zelfs neogotisch aandoende omgevingen.

Wie behoefte heeft aan een hoger retrogehalte, kan extra pixel- en scanline-effecten over het scherm laten gieten. Technisch presteert de game over de hele linie solide: op alle spelcomputers draait de game rotsvast in zestig frames per seconde in een resolutie van 1080p. De enige zeer milde teleurstelling op grafisch gebied zijn de tussenfilmpjes in stripboekstijl: die passen weliswaar bij de originele trilogie, maar steken anno 2020 toch ietwat karig af naast de vloeiende introductievideo en gameplay.

De actie op het scherm wordt even sterk muzikaal omlijst door opzwepende techno als voorheen, ditmaal verzorgt door een collectief met onder meer oorspronkelijke componisten Yuzo Koshiro en Motohiro Kawashima. Ook hier is gedacht aan nostalgisten, want de soundtrack van de eerste twee delen kan eveneens onder de actie gezet worden.

streets of rage 4

Risk-reward

De presentatie is in elk geval perfect afgestemd op de dynamische gevechten door het fictieve Wood Oak City. Met één van oude bekenden Axel Stone, Blaze Fielding en Adam Hunter, of nieuwe personages Cherry en Floyd, doorloop je elk level en duik je op vijanden met een combinatie van vechttechnieken. Naast diverse standaardaanvallen beschikt ieder over sterkere speciale acties - waarbij je richting van groot belang is voor het juiste effect.

Bovendien is er een risk-reward-element dat herkenbaar is voor Bloodborne-spelers: een speciale aanval kost namelijk wat levenskracht, maar die kun je direct terugwinnen door klappen uit te delen zonder zelf geraakt te worden. Bovendien zijn er nog zeldzame en spectaculaire ‘star moves’ om in één keer een hele groep mee weg te vagen.

In de scoreberekening aan het einde van elk level tellen niet alleen je rake klappen mee, maar ook overgehouden gezondheid en zelfs ongebruikte star moves. Daarmee beklim je niet alleen de leaderboard, maar zijn er ook nieuwe personages te ontgrendelen. Ook hier met een leuk knikje naar het verleden, aangezien het gros van de cast uit de originele games (met hun originele pixellook en speelstijl) valt te ontgrendelen.

Ondanks de enorme tijdspanne tussen de originele trilogie en dit vierde deel voelt Streets of Rage 4 als een échte opvolger.

Kramp in je handen

De enorme hoeveelheid liefde die in de ontwikkeling van Streets of Rage 4 is gestoken is te voelen in elke rake klap. De voldoening van combo’s en verslagen midden- en eindbazen is zó sterk, dat je vaak wilt doorspelen tot de kramp in je handen toeslaat. Toch zal voor velen de uitdaging op momenten overgaan in frustratie: mogelijkheden om vijandige aanvallen te blocken of soepeler ontwijken dan door weg te lopen of springen, zijn er niet echt.

En die zouden de spelopzet misschien ook te ingrijpend veranderen, gezien de opzettelijke focus op offensieve strategie. Wel kun je de hulp van vrienden inroepen: twee spelers online, vier spelers lokaal co-op (en minder indrukwekkende competitieve stand), waarbij de game ook mooi schaalt in de hoeveelheid schade die je per persoon kunt toebrengen.

streets of rage 4

Al met al verdienen Dotemu, Lizardcube en Guard Crush Games een enorme pluim. Ondanks de enorme tijdspanne tussen de originele trilogie en dit vierde deel voelt Streets of Rage 4 als een échte opvolger. Geen remake of reboot die meer dan noodzakelijk put uit de materie van toen, maar een game die in alle opzichten voortborduurt op de originele formule, met zowel verfijning van bestaande elementen als nieuwe toevoegingen.

Daarmee wordt wederom het bewijs geleverd dat een collectief die-hard-liefhebbers met voldoende kennis van zaken daadwerkelijk voor het beste resultaat kan zorgen. En dankzij hen heb ik nu ook nog een extra goede reden om m’n vroegere schoolvriendjes weer eens te vragen voor een potje Streets of Rage.

Streets of Rage 4 is getest op PlayStation 4 en nu verkrijgbaar, ook voor Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

EA heeft onaangekondigde games in de planning voor 2020 Skateboarder claimt dat nieuwe Tony Hawk-game dit jaar verschijnt
19

Reacties op: Streets of Rage 4 is de extreem late opvolger die iedereen verdient

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  wokkel

  • 6 mei 2020 11:31
  Hele toffe game inderdaad, maar ik lees nergens iets over de lengte van de game. Ik vond hem echt veel te kort en had hem in een middagje uitgespeeld. Ik snap dat er replaywaarde is door levels opnieuw te spelen etc., maar de story mode had gewoon langer mogen zijn. Van mij zou hij een 8 krijgen om die reden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 6 mei 2020 17:16
  @wokkel En hoeveel levels zou je dan dezelfde ventjes in elkaar willen rammen? Een game als deze kan niet te groot zijn voordat het saai wordt. Zet hem maar eens op hard, dan speel je hem niet zo maar even in een middagje uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 6 mei 2020 11:44
  SoR4 is een game waar ik heel lang op heb gewacht en hij is aanzienlijk beter dan dat ik had durven hopen. Ja, hij is zelfs op easy uitdagend,maar dit is geen nadeel omdat de vorige delen dat ook waren en je na het leren van de combo's sneller progressie maakt.
  De enige echte nadeel is dat dit speel online max 2 players ondersteunt.
  Ik hoop dat het succes van SoR4 aanleiding is voor meer delen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 6 mei 2020 13:31
  @StormFox hou dan ook battletoads in de gaten waar een remake van aankomt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 6 mei 2020 13:46
  @hulstpower ohja, die was ik helemaal vergeten! Super hyped voor

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 6 mei 2020 13:50
  @hulstpower oh cool, dat wist ik niet eens. Hopelijk ook snel een goede dinosaurs and cadillacs remake.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 6 mei 2020 13:06
  Gisteren geinstalleerd via gamepass en echt heel leuk om te spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 6 mei 2020 13:10
  Een 9? Doe nu eens normaal.. prima gamepie om een paar uurtjes in te gooien maar zeker geen 9 waard. Moves zijn uiterst beperkt (unlockables hebben niet eens een special); grafisch is het strak maar komt mij veelte flashy over (denk aan al die goedkope remake troep wat je bij cartoons vaak hebt tegenwoordig) en de levels zijn zo statisch als het maar kan. Dit is pure retro. Goed gedaan, maar verwacht 0 vernieuwingen. Ik ben erg blij dat hij in Gamepass zit. Prima om even op los te gaan, maar qua game is het niet veel meer dan oké.. (een 6.5 a 7tje max)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Robhimself

  • 6 mei 2020 13:46
  @kleinekoosjer Ehhhh mijn SoR1 Axel roept gewoon een politiewagen op die napalm dropt hoor.

  Tevens is er heel veel aandacht besteed aan de details, zoals belichtsreflectie op de oude skins e.d, oude soundtrack, you name it.

  Bovendien vind je een 9 niet terecht. PRima, jouw mening. Maar om dan meteen zo te reageren raakt kant noch wal natuurlijk. (Doe nu eens normaal) Begin bij jezelf zou ik zeggen.

  Ik vind het zeker een 9 waard en heb er ondertussen meer dan 20 uur plezier uit gehaald. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 6 mei 2020 14:27
  @Robhimself Mag 'doe nu eens normaal' niet? Oh mijn excuses.. Ik vond het redelijk lief en beschaafd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 6 mei 2020 13:54
  @kleinekoosjer Een 9 is meer dan terecht gezien de gerne van het spel en de recente slechte lineups die er zijn geweest.
  Nee, dit is geen AAA game zoals Horizon Zero dawn of GTA5, maar dat is appels met peren vergelijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 6 mei 2020 14:45
  @StormFox Ik begrijp je eerste zin niet helemaal, maar ik vind het prima dat jullie een 9 terecht vinden hoor. Maak je over mij geen zorgen.
  Ik vergelijk het ook zeker niet met een AAA titel. Ik heb het beoordeeld door het zelf te spelen (en kom tevens uit de tijd van de eerste delen). Ja het speelt prima maar meer is het niet. Met een 9 insinueer je dat dit spel best of the best is, er is bijna niets beters.. behalve dan die 10.. maar die kan bijna geen enkele game krijgen.. Met een 9 insinueer je dat je dit spel 'moet' kopen.. en daar ben ik het beslist niet mee eens. Dit is gewoon een degelijke beat-em-up gemaakt met heel veel respect voor zijn voorgangers. En daar is niets mis mee, het is alleen in mijn ogen geen 9 waard, eerder een 7 .. Het is potdorie Ori niet.. (oh wacht.. )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 6 mei 2020 17:13
  @kleinekoosjer Neuh, minimaal een 8 waard met de kanttekening dat je de serie een warm hart toedraagt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 6 mei 2020 18:05
  @dezwarteziel Maximaal een 8 en de kanttekening..
  Ik geloof best dat de wat ouderen onder ons (waaronder ik zelf helaas haha) hier best wat plezier mee gaan beleven.. maar goede kans dat de jeugd zoiets heeft van; wtf is dit het..? Ik ga er verder niet meer over miepen.. Ik denk echter dat het andere geluid ook gehoord mag worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Linksquest

  • 6 mei 2020 15:47
  Heb me een fysieke versie bij Limited Run Games besteld voor de PS4, maar hij staat ook zag ik net bij Xbox Game Pass, dus kan hem wel alvast spelen als ik zou willen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer83

  • 6 mei 2020 17:13
  Heerlijke game, met de 8bitdo m30 controller maakt het helemaal af

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Charlie Mopps

  • 6 mei 2020 21:45
  @ Joe van Burik, je vergelijkt dit deel vaker dan eens met de vorige delen. Logisch ook. Heb je de voorgaande delen dan nog onlangs gespeeld of doe je dat op basis van herinneringen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JoevanBurik

  • 6 mei 2020 22:25
  @Charlie Mopps Ik heb vooral deel 2, maar ook deel 1, nog flink veel gespeeld op de Virtual Console van de Wii en Wii U. Een aantal jaren geleden wel dus, maar zeker niet rond de 25 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 7 mei 2020 15:09
  Middels deze workaround is het mogelijk om met 3 players online co-op te spelen (bron:co-optimus):

  THIS METHOD ONLY WORKS WITH 1 ONLINE PLAYER. The couch coop host creates a party, invites online player, starts share play, select player and give controller to visitor (host must have ps plus), select play a game together.

  Basically what you need to do is utilize Remote Play on PlayStation 4 to add in an extra virtual local player. For PC gamers, tis also works on Steam as well, start a local co-op game and invite up to two friends using "Remote Play". The best part is - those additional players don't even need to own the game…but really…you should!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.