Review
arctis

Steelseries Arctis-headsets: Diverse luisterervaringen met uitstekend comfort

Van budget en bedraad tot uitstekend draadloos

Geschreven door Sascha Meijer op
Het Deense bedrijf Steelseries richt zich maar op één type consument: gamers. Hun lichtgevende keyboards, controllers en het scala aan andere accessoires doet menig gamerhart sneller kloppen. Met de Arctis-serie heeft Steelseries ook nog een indrukwekkende lijn gameheadsets in huis.

Dit artikel is onderdeel van de grote Gamer.nl Gaming Headsets Round-Up. We testen daarin 20 gaming headsets, in november zullen we de beste producten in verschillende prijsklasses bespreken. Mocht je geïnteresseerd zijn in de reeds geteste gaming headsets, klik dan hier voor een overzicht van alle besproken producten.

De Arctis-serie bestaat in totaal uit zeven verschillende modellen in verschillende prijsklassen. De meeste headsets uit de serie zijn compatible met pc, Mac, PlayStation 4, een reeks draagbare apparaten en van één model is er ook een Xbox-variant. Esthetisch zijn er overlappingen tussen de verschillende modellen. Zo hebben de duurdere exemplaren allemaal een uitschuifbare microfoon verstopt in de linker oorschelp, maar de nodige verschillen zijn er uiteraard ook.

Om een beeld te schetsen van wat de Arctis-serie allemaal te bieden heeft, hebben we een gevarieerde greep genomen uit het assortiment. De Arctis 1, 7 en Pro Wireless - respectievelijk 59,99, 179,99 en 349,99 euro - komen in deze hands-on allemaal aan bod.

SteelSeries Arctis 1

Te beginnen met de Steelseries Arctis 1. Zoals de naam en prijs al doen vermoeden is deze headset het eenvoudigste model uit de serie. De met staal versterkte hoofdband maakt dat deze headset ideaal is om mee te nemen. Bij dit goedkoopste model zit de microfoon niet verstopt in de linker schelp, maar is deze eenvoudig los te koppelen. Daarmee zijn direct zo’n beetje alle bewegende delen wel benoemd.

Eenvoud is troef als het aankomt op de Arctis 1. De headset is licht en het draagcomfort is uitstekend. Net als alle modellen binnen de Arctis-serie, zijn ook de oorschelpen van de Arctis 1 bekleed met stof. Dat zorgt voor weinig warmteopbouw en een headset die comfortabel blijft zitten bij lange sessies. Als het aankomt op de drivers van deze headset zijn er in ieder geval geen concessies gedaan om de prijs te drukken: dit zijn dezelfde namelijk dezelfde drivers als die in de Arctis 7.

arctis

Strak en troebel

Dat betekent echter niet dat deze headsets vergelijkbaar zijn in klank. Het is interessant om te horen hoe twee verschillende hoofdtelefoons met dezelfde drivers zo anders kunnen klinken. Dit doet eens te meer realiseren dat het ontwerpen van een hoofdtelefoon meer is dan het bij elkaar zoeken van de beste individuele onderdelen en technieken: het gaat om de optelsom.

De klankbalans van de Arctis 1 is redelijk, alleen ontbreekt het aan warmte. Dat maakt dat in sommige gevallen de klank wat schel vertaalt. Dit terwijl - zeker bij spraak - wat meer definitie in het hoog wenselijk zou zijn. Het laag van deze headset is daarentegen verbazingwekkend goed: het klinkt puntig en vol, maar niet overdreven. Dit resulteert in een klankbalans die prima in verhouding is tot de prijs van deze headset. Waar de Arctis 1 het wel echt laat liggen is in de lokalisatie. De stereo-ervaring voelt niet breed genoeg en de plaatsing is troebel.

De klankbalans van de Arctis 1 is redelijk, alleen ontbreekt het aan warmte.

SteelSeries Arctis 7

Zoals gezegd is de Arctis 7 gebouwd met dezelfde drivers als de Arctis 1, maar in de praktijk zijn er meer verschillen dan overeenkomsten tussen deze modellen. Het belangrijkste verschil is waarschijnlijk het ontbreken van de kabel en de aanwezigheid van de eerdergenoemde, uitschuifbare microfoon in de linker schelp. De Arctis 7 werkt, in tegenstelling tot de bekabelde 1, via een 2.4Ghz draadloze verbinding. Steelseries heeft bewust niet voor bluetooth gekozen. De reden is dat deze 2.4Ghz-verbinding niet alleen een lagere - vrijwel niet bestaande - latency heeft, maar ook nog eens over een hogere geluidskwaliteit beschikt dan het oude, vertrouwde bluetooth.

Om je pc, Mac of Playstation 4 via de 2.4Ghz-verbinding te laten communiceren met de Arctis 7, wordt er een usb-dongle meegeleverd. De dongle heeft een bereik van twaalf meter en de headset houdt het op deze afstand tot wel vierentwintig uur vol op een batterijlading. De Arctis 7 is middels meegeleverde bekabeling echter ook bedraad te gebruiken. Zowel opladen tijdens het gebruik van de draadloze verbinding als aansluiten via minijackkabel behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je in combinatie met deze draadloze headset gebruik maken van de Steelseries Engine 3.

arctis

Het gemak van de software

De Steelseries Engine 3 dient als hub voor al je Steelseries-producten. Voor een handvol games is er zelfs de optie om de ledverlichting van Steelseries-producten te laten reageren op in-game situaties. De Arctis 7 heeft geen kekke belichting en pc-gebruikers krijgen hier dan ook alleen beschikking over een equalizer en surround sound in de vorm van de welbekende Dts Headphone:X 2.0 codec. Ook is het mogelijk om equalizerinstellingen in gamespecifieke klankprofielen op te slaan, zodat je eenvoudig je favoriete klankbalans per game kunt bewaren.

Ondanks dat de Arctis 7 beduidend zwaarder is dan de Arctis 1, is het met het comfort goed gesteld. Ook hier vind je oorschelpen bekleed met velours die niet te stevig klemmen, maar wel uitstekend afsluiten. De erg stevige hoofdband wordt in het geval van de Arctis 7 bedekt met een stoffen elastiek. Dit elastiek zorgt ervoor dat de headset als het ware op je hooft veert en dat vergroot het draaggemak aanzienlijk. Het is ook mogelijk dit elastiek van de headset af te halen en te vervangen door een ander model. Zo kun je de uitstraling van deze headset toch nog een beetje naar je hand zetten.

Dezelfde drivers, een ander resultaat

Een van de grootste verschillen in klankbalans tussen de Arctis 7 en 1 is de laagrespons. Waar de laagrespons van de 1 puntig en strak is, klinkt het laag van de

Arctis 7 een stuk meer uit. Dat zorgt ervoor dat de Arctis 7 een stuk minder definitie en balans in laagfrequente informatie weet te leggen. Hoewel dit hier en daar resulteert in een indrukwekkende impact, zorgt het in veel gevallen voor een luisterervaring die iets trager aanvoelt.

Desalniettemin is de gehele klankbalans van de Arctis 7 wel een stuk completer dan die van de Arctis 1. Niet in de laatste plaats omdat de definitie in de hogere frequentieregionen een stuk beter op orde is. Dit zorgt niet alleen voor meer helderheid in de klank, maar ook de stereolokalisatie wordt hiermee geholpen. Wat daarnaast zeker benoemd mag worden, is de uitstekende dynamische respons die de Arctis 7 weet te overleggen. Dit zorgt, samen met het iets minder getemde laag, voor indrukwekkende ontploffingen en extra beleving bij spectaculaire tussenfilmpjes.

De Arctis 7 heeft geen kekke belichting en pc-gebruikers krijgen hier dan ook alleen beschikking over een equalizer en surround sound in de vorm van de welbekende Dts Headphone:X 2.0 codec

SteelSeries Arctis Pro Wireless

De Arctis Pro Wireless werkt - net als de Arctis 7 - via een 2.4Ghz draadloze verbinding en wordt geleverd met een gamedac: game digital to audio converter, oftewel een externe geluidskaart. Dit kleine kastje is middels usb of optical kabel te verbinden met een pc, Mac of Playstation 4. De gamedac dient ook als oplader voor de batterijen van de headset. Binnen een uur laadt de dac een van de twee meegeleverde batterijen vol, waarna de headset ze vervolgens binnen ongeveer tien uur weer opmaakt.

De communicatie tussen de dac en de headset vindt plaats op een 2.4Ghz draadloze verbinding, maar de Arctis Pro is ook met bluetooth 4.1 aan andere apparaten te verbinden. Hoewel de geluidkwaliteit van een deze bluetoothverbindingen lager is, voegt dit wel een behoorlijke hoeveelheid extra gebruiksopties toe. Los van de uitstekende, soepel werkende draadloze connectie, levert SteelSeries ook een verscheidenheid aan bekabeling mee. Zo is het ook mogelijk om de Arctis Wireless middels een kabel aan je handheld device te verbinden - net als de Arctis 7 niet helemaal draadloos dus.

De gamedac heeft ook verscheidene aansluitopties naast de draadloze verbinding. Er zijn line-in en uitgangen voor het aansluiten van een telefoon of luidsprekers en er is een dc-stroominput ter compensatie van het gebrek aan buspower van de Playstation 4 Slim. Je vindt zelfs een optical-in en -out achterop het kastje. Door een Playstation 4 gelijktijdig via de usb-poort en de optical-in aan te sluiten, is de Arctis Pro Wireless een van de weinige gameheadsets die surround sound ook beschikbaar maakt voor Playstation 4-gebruikers.

arctis

Reactie, actie

Zowel het verbinden via bluetooth als het vinden van de draadloze verbinding is binnen no-time geregeld - een snelheid die tekenend is voor het gevoel dat de Arctis Pro je geeft. Het gebruik van deze headset is het best te omschrijven als lichtvoetig - alsof de headset van te voren al weet wat jij zo wilt doen. De communicatie tussen de headset en de dac verloopt daarnaast vlekkeloos en in een handomdraai schakel je tussen verschillende bronnen en output-opties.

De klank van de Arctis Pro Wireless is uitzonderlijk goed en is eigenlijk niet te vergelijken met de Arctis 1 of 7. Waar veel gameheadsets voorzien zijn van de nodige poespas, gimmicks en overdreven klankbalansen, voelt de Arctis Pro Wireless eerder als no nonsense aan. De klank is strak, met aanwezig laag zonder dat het overdreven wordt. Ook is er de nodige warmte in het geluid van deze headset. Het middenlaag - een frequentiegebied wat bij gameheadsets nogal eens overgeslagen wordt - is aangenaam aanwezig. Dit maakt de headset uitzonderlijk gebalanceerd en erg precies in de weergave, zonder steriel of karakterloos te klinken.

De headset geeft in-game een rustige maar overtuigende weergave met een precies stereobeeld en uitstekende lokalisatie. Omdat de klankbalans natuurlijk aanvoelt, blijft de headset ook tijdens het luisteren van muziek goed overeind. Daarbij springt de dynamische respons, net als bij de Arctis 7, in het oog. Zachtere passages blijven overtuigend klinken, terwijl de Pro Wireless ook ruimte heeft voor uitgesproken impact.

De klank is strak, met aanwezig laag zonder dat het overdreven wordt.

Samenvattend

Als er een rode draad door de Arctis-serie loopt, dan is het wel comfort. Alle drie de headsets zitten uitstekend en blijven comfortabel bij lange sessies. De Arctis 1 is een prima budgetoptie voor de gamer die bijvoorbeeld graag speelt op een handheldapparaat. Hoewel het op klankgebied ontbreekt aan echte precisie en de lokalisatie wat te wensen overlaat, is de Arctis 1 een hele vooruitgang ten opzichte van een set in-ear oordoppen binnen dezelfde prijsklasse. Tel daar de uitstekende bouwkwaliteit en het draagcomfort bij op en je hebt simpelweg een hele degelijke headset.

De Arctis 7 is een stuk duurder en klinkt dan ook - ondanks dat hij beschikt over dezelfde drivers als de Arctis 1 - een stuk meer gebalanceerd. Hoewel het laag van deze headset wat minder op orde is dan dat van de Arctis 1, is het qua definitie in de hogere frequentieregionen een hele stap vooruit. Ook de lokalisatie is beter op orde en de bijbehorende software is een goede toevoeging, maar geen essentieel onderdeel. Een van de uitstekende bijkomende features is de mogelijkheid om de Arctis 7 zowel via de 2.4Ghz draadloze verbinding als met een meegeleverde minijackkabel ouderwets analoog in te zetten.

De Arctis Pro Wireless met bijbehorende gamedac is duur, maar zijn geld meer dan waard. Dit is niet alleen een gameheadset, maar daadwerkelijk een draadloze hoofdtelefoon van hoge kwaliteit. Het uitstekende draagcomfort en het razendsnel maken van verbinding met zowel de gamedac als bluetoothbronnen, zorgen voor een

uitstekende gebruikservaring. Het enige praktische minpunt is dat deze headset op batterijen werkt die alleen opgeladen kunnen worden middels de gamedac. Dat is snel vergeven zodra je de Arctis Pro Wireless in actie hebt gehoord.

Arctis 1

Pluspunten

- Comfort
- Prijs/kwaliteitverhouding
- Laagrespons strak en niet overdreven
Minpunten


- Lokalisatie en stereoweergave vallen tegen

Arctis 7

Pluspunten

- Comfort
- Dynamische respons

Minpunten

- Laag klinkt lang uit
- Klankbalans niet geschikt voor muziek

Arctis Pro Wireless met gamedac

Pluspunten

- Comfort en snelle, intuïtieve bediening
- Uitstekende klank
- Veel meer dan alleen een gameheadset
- Surround sound voor Playstation-gebruikers

Minpunten

- Batterijduur van 10 uur

Dit artikel delen:

Lees meer

Life is Strange 2: Episode 1 nu gratis speelbaar Multiplayer-modus van Beat Saber verschijnt 13 oktober
1

Reacties op: Steelseries Arctis-headsets: Diverse luisterervaringen met uitstekend comfort

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    JLM85

    • 19 september 2020 18:07
    Zelf heb ik ook de Artic Pro Wireless. Ben er zeer tevreden over. Ik zie de batterijduur echter niet als minpuntje omdat er 2 meegeleverd worden. Wanneer de één leeg is, vervang je deze gemakkelijk voor een volle en kan je doorgaan waar je bent gebleven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.