Trekkies, eindelijk hebben jullie een reden om achter de tv vandaan te kruipen en de PSP in de hand te nemen. Ubisoft lanceert op 8 december namelijk Star Trek: Tactical Assault voor deze handheld. Waan je even in het Star Trek universum en leidt jouw schepen tot de overwinning. Is Star Trek: Tactical Assault de moeite van het aanschaffen waard of kan deze titel de prullenbak ingebeamd worden?

Star Trek: Tactical Assault is een real-time space combat game voor 1 of 2 personen. Wat houdt dit in? Het is een real-time strategische/tactische game waarin je diverse schepen uit de volledige Star Trek-historie aan mag sturen en uiteraard tot een overwinning moet leiden. De game speelt zich af rondom The Original Series, toen we nog mochten genieten van Captain Kirk en Spock. Helaas zul je niet kunnen spelen als voorgenoemde personen en dat is wel jammer, al moet je bij Star Trek: Tactical Assault niet verwachten dat het zozeer om de personen gaat. Het draait in de game allemaal om gevechten tussen de Fedaration en de Klingons. Daarnaast is in de multiplayer modus nog keus uit drie extra rassen en zijn er maar liefst 20 verschillende typen schepen.

Om ervoor te zorgen dat jij de gevechten wint zul je moeten zorgen dat je schip tip top in orde is. Dit betekent niet dat alleen je phasers en tornado's klaar moeten staan, maar ook je personeel. De crew is heel belangrijk, want wanneer jij goed voor ze zorgt kunnen ze een upgrade krijgen en zullen ze je sneller te hulp schieten met het maken van geraakte delen van je ruimteschip of voor het laden van de phasers. Tijd is van groot belang in Star Trek: Tactical Assault. Seconden kunnen winst of verlies betekenen.

Om de andere ruimteschepen de vergetelheid in te sturen heb je de beschikking over eerdergenoemde phasers. Deze kun je nauwkeurig richten en dienen als standaard aanval. Met de photon torpedo's richt je meer schade aan, maar deze zijn wel weer minder precies dus je dient goed na te denken wanneer je deze inzet. Mocht blijken dat je tegenstander te sterk is dan kun je hulp inschakelen van nabijgelegen schepen. Wordt je schip wel heel erg geraakt, dan kun je met het indrukken van de R-trigger je shield opladen zodat je weer klaar bent voor de volgende aanval. Ben jij meer van de softy aanpak dan kun je ook in gesprek proberen te gaan met andere schepen. Dit is echter ook tricky, want indien je een verkeerd woord zegt, kan dit je ondergang betekenen.

Hoewel tijd heel belangrijk is, is de game allesbehalve snel. Hier kunnen we meteen vermelden dat deze game voor de echte liefhebbers gemaakt is. De doorsnee gamer zal al snel verveeld zijn en snelle frags en grafische pracht missen in Star Trek: Tactical Assault. De gamer die wel openstaat voor een intellectueel uitdagende game kan zijn lol op. In gevechten van ongeveer 10 minuten zul je om het andere schip heen cirkelen en proberen de schilden van de tegenstander kapot te krijgen met grof geschut om vervolgens zijn gehele vliegende schip aan gruzelementen te schieten. Het vereist wel wat geduld om raak te kunnen schieten, maar oefening baart kunst. Het gaat er vooral om dat je tactisch denkt, een beetje zoals schaken. Het is de enige manier om te winnen!

Wanneer je een gevecht hebt gevoerd wordt je daarop beoordeeld. Presteer je goed dan verdien je promotiepunten die gebaseerd zijn op de beslissingen die je hebt gemaakt en of je wel alles op alles hebt gezet om het gevecht te vermijden. Want ook dat speelt een rol. Als je denkt dat je alles zomaar kapot kan schieten dan kom je bedrogen uit.

In de singleplayer modus kun je het alleen opnemen tegen de vijand in gevechten. Leuker wordt het echter in de multiplayer mode wanneer je met z'n tweeen aan de slag kan. Met de promotiepunten kun je leden van je crew promoveren. Dit zal betekenen dat zij betere wapens krijgen, dat de laadtijd op de phasers verkort wordt en bij engineers zal dit hun vaardigheden voor het repareren van wapens vergroten. Gedurende de game zul je betere schepen tot je beschikking krijgen die weer beter zijn in de gevechten.

De singleplayer modus is zeer uitgebreid en je kunt er uren mee zoet zijn. Leuker is echter de multiplayer modus waarbij je in een skirmish mode tegen een andere persoon kunt spelen. Je kunt kiezen uit vijf verschillende rassen waaronder de Klingons en de Fedaration uit de singleplayer en daarnaast nog de Romulans, Gorn en Orion. Helaas konden we deze optie nog niet uittesten dus er valt weinig over te vertellen. Behalve dat het leuker zou zijn geweest als je met meer dan 2 man gevechten zou kunnen uitvoeren.