Het is al een tijd geleden dat we iets van Star Fox gehoord hebben. Natuurlijk hadden we het action-adventure uitstapje van Star Fox Adventures, maar de pure arcade shooter hebben we al sinds de begindagen van de N64 niet meer gezien. Toch zal de GameCube het niet zonder rasechte Star Fox game gaan stellen, want Namco werkt nu al een paar jaar aan Star Fox Assault. Inmiddels is de game verschenen en zal moeten blijken of Namco erin geslaagd is om de goede naam van de reeks hoog te houden.

Star Fox heeft eigenlijk altijd om de intense, lineaire vliegmissies gedraaid. Je vliegt door futuristische levels met je Arwing, terwijl er hordes vijanden op je af komen vliegen en op het eind moet je een enorme eindbaas verslaan. Vroeger was dit erg leuk, maar Namco beseft ook wel dat zo'n 'oppervlakkig' spelconcept tegenwoordig niet meer zo heel veel gamers aanspreekt. Men heeft daarom besloten om meer bewegingsvrijheid toe te voegen. Niet alleen kun je in bepaalde missies nu vrij rond vliegen, er zijn ook missies aanwezig die je op de grond uitvoert. Factor 5 probeerde ooit hetzelfde met Rogue Squadron III, maar daarin pakten de 'on-foot' gedeeltes compleet verkeerd uit door slechte controls en te simpele gameplay.

Helaas geldt voor Star Fox Assault precies hetzelfde. De vliegmissies zijn leuk en onderhoudend, maar zodra er op de grond gestreden moet worden, stort het geheel als een kaartenhuis in elkaar. Dit onderdeel van de game voelt onafgewerkt aan en is ontzettend oppervlakkig en simpel. Bovendien zijn de controls erg stroef. Ook grafisch zit er een groot verschil tussen beide delen van de game. De vlieggedeeltes zijn gewoon veel beter verzorgd en zijn stukken sfeervoller en meeslepender. Dat geldt trouwens ook bijna alleen maar voor de lineaire missies waarbij je een vast pad volgt. Ook de vliegmissies met bewegingsvrijheid zijn namelijk niet al te geweldig. Dit komt ook omdat het 'on-foot' gedeelte vaak bij deze missies geïntegreerd is. Je krijgt bij het spelen van de game echt de indruk alsof beide delen door aparte teams in elkaar gezet zijn en het geheel achteraf aan elkaar geplakt is.

Ook niet al te best is de lengte van de game. Ik had de game in drie uurtjes uitgespeeld zonder dat ik ooit echt ergens op vast liep of moeite mee had. Je kunt natuurlijk proberen om in iedere missie een gouden medaille te behalen, alleen de extra's zijn niet boeiend genoeg om hier moeite voor te doen. Dit betekent dus dat de game te weinig gameplay biedt voor je geld. Het enige wat dan namelijk overblijft is de multiplayer mode die enkel met z'n vieren achter één tv tegen elkaar te spelen is. Sowieso zal je hier snel op uitgekeken raken door de oninteressante 'on-foot' onderdelen. Het is net alsof je met deze game een grote stap terug in de tijd neemt en dat is in dit geval niet goed.

Qua graphics is de game, zoals gezegd, erg gemengd. Aan de ene kant zien de lineaire vliegmissies er best goed uit, met mooie effecten, veel actie tegelijk op het scherm en goed uitgewerkte omgevingen. De rest van de game is op grafisch gebied gewoon ondermaats. De animaties zijn ontzettend simpel en doen te onrealistisch aan. Ook is het onbegrijpelijk dat de karaktermodellen er zo op achteruit gegaan zijn ten opzichte van Star Fox Adventures, waarin ze er gewoon zeer goed uit zagen. Het ontwerp van de levels is vaak ook bedroevend. Vooral de bases waarin je terecht komt, zijn enorm eentonig en inspiratieloos. Het geluid is eveneens gemengd van kwaliteit. De muziek is goed gedaan en vrij sfeervol, maar de voice-overs zijn weer matig. Deze zijn ook niet uit te zetten.

Er is eigenlijk maar één doelgroep waarvoor deze game interessant is, namelijk de fans van de franchise. Die zullen het verhaal willen volgen wat nog best leuk uitgewerkt is en zullen weer snoepen van de typische Star Fox actie in enkele van de missies. Voor iedere andere gamer zijn er veel interessantere games op de markt die vooral meer waar voor je geld bieden. Star Fox Assault is een gemiste kans die zeker niet goed is voor de naam van de franchise. Het mist gewoon kwaliteit en de open levels halen het spel volledig onderuit. Dit is absoluut geen Nintendo-waardig spel. Jammer, maar helaas.