Lanceer je een bewegingsgevoelige controller of techniek, dan moet er een sportgame bij verkrijgbaar zijn. Dat lijkt in ieder geval de ongeschreven regel. De Wii had Wii Sports, Kinect lanceert in november met het door Rare ontwikkelde Kinect Sports en tegelijk met Move ligt nu Sports Champions in de winkels. Deze verzameling sportgames bewijst dat Move op dit moment de meest accurate bewegingsgevoelige besturing biedt.

Move bevat zes verschillende sporten om te beoefenen. Zes verschillende sporten die allen nauwkeuriger besturen dan de Wii-varianten (als die er zijn) in Wii Sports en het vervolg Wii Sports Resorts en in sommige gevallen ook leuker zijn. In sommige gevallen, inderdaad, want op bepaalde gebieden laat Sports Champions wat steekjes vallen.

Tafeltennis en volleybal

De aanwezige sporten zijn boogschieten, bocce (een soort jeu de boules), tafeltennis, discgolf, volleybal en een soort gladiatorenduel. Veel spelers zullen eerst naar tafeltennis gaan, omdat dit nu eenmaal het meest lijkt op tennis in Wii Sports en dat dus de meest veilige eerste keuze is. En wat blijkt: het bestuurt geweldig. Hoe je je hand die de Move-controller vasthoudt beweegt, bepaalt de manier waarop de bal naar de tegenspeler stuitert tot op de millimeter. Zo is het gemakkelijk en leuk om een effect aan de bal te geven.

Doordat de speelstijl van de sport op geen moment verandert, heb je het echter na een paar uurtjes wel gehad. Hetzelfde geldt voor volleybal, waarbij je indien je wil twee Move-controllers kunt gebruiken om net zoals in de echte sport verschillende bewegingen met je armen te maken. Ook deze sport begint snel te vervelen, vooral omdat je niet zelf rond kunt lopen. Je personage beweegt automatisch en dat komt de spanning en betrokkenheid die je zou moeten voelen niet ten goede.

Gladiatoren en bocce

Het gladiatorengevecht komt het dichtst in de buurt van een echte game en is vergelijkbaar met het zwaardduel in Wii Sports Resort. Het werkt ook minstens zo goed, zo niet preciezer. Hoewel het zwaardduel in Wii Sports Resort de Wii Motion Plus gebruikt, heb je in Sports Champions nog meer het gevoel een echt zwaard in je handen te hebben. Net als op de Wii is het de bedoeling je tegenstander uit de ring te slaan, al kun je hem in Sports Champions ook daadwerkelijk uitschakelen door hem vaak te raken. Je kunt ervoor kiezen om met één of twee Move-controllers te spelen, waarbij de tweede controller gebruikt wordt als schild.

Bocce is in feite gewoon jeu de boules, waarin je probeert verschillende ballen zo dicht mogelijk bij een centrale bal in het veld te gooien. Je mag daarbij de geworpen ballen van je tegenstander proberen weg te ketsen. Wederom werkt het prima en de ballen vliegen en rollen precies zoals je zou verwachten. Ondanks dit realisme, of misschien zelfs wel juist daardoor, heb je ook deze sport vrij snel gezien.

Discgolf en boogschieten

De echte sterren van Sports Champions zijn echter discgolf en boogschieten. Beiden werken net zo goed als de andere aanwezige sporten, maar het verschil hier is dat het de nodige variatie biedt. Discgolf is in feite niets meer dan een frisbee over een golfveld heen werpen, maar er zijn diverse banen zodat het langer interessant blijft. De bedoeling is het raken van het doel in zo weinig mogelijk worpen. Boogschieten, waarbij je met de Move-controller richt en met de trigger schiet, laat je niet alleen op diverse doelwitten richten, maar heeft ook nog eens diverse leuke minigames, zoals het vooruit schieten van een voertuig. Dit geeft de nodige variatie en houdbaarheid aan de sport. Overigens kan boogschieten ook met twee Move-controllers gespeeld worden, waarbij de tweede controller met arm en al naar achteren getrokken moet worden om net te doen alsof een boog gespannen wordt. Het werkt allemaal prima.

Ben je de zes sporten een beetje beu, dan kun je nog met een vriend of vriendin aan de slag. Alle zes de sporten hebben een multiplayermodus die de speelduur wat verlengen, al zullen sporten als volleybal of bocce, die in de singleplayer maar voor even echt weten te boeien, ook in de multiplayer niet een lang leven beschoren zijn. Games als tafeltennis en vooral boogschieten zijn echter wel heel leuk in de multiplayer en laten twee spelers tegelijk aan de slag. Ook hierbij valt weer op dat PlayStation Move heel precies werkt, wat er voor zorgt dat er geen frustratie optreedt.

De grootste tegenvaller van Sports Champions is echter de algemene presentatie: hoewel de game grafisch indruk maakt, voelt het geheel te levenloos aan. Menu’s zijn onttrokken van enige vorm van vrolijkheid. De spelomgevingen zijn slaapverwekkend en de personages ogen vreselijk gewoontjes. Ze lijken overigens sterk op de personages van PlayStation Home, dus waarom spelers niet de optie gegund wordt om hun Home-personage in de game te importeren is ons een raadsel. Het is begrijpelijk dat Sony in tegenstelling tot Wii Sports realisme nastreeft, maar het had allemaal net even wat spectaculairder gekund. Sports Champions mist een beetje een persoonlijkheid, iets waar Nintendo met Wii Sports natuurlijk wel raad mee wist.

Ondanks de saaie presentatie en de gemengde houdbaarheid van de sporten, is Sports Champions de enige game in de huidige line-up van Move die op dit moment echt telt. Het is een indrukwekkende eerste kennismaking met Move, want de sporten besturen stuk voor stuk extreem nauwkeurig. Op dat gebied wint Sports Champions met gemak van Wii Sports.