De beroemdste spons ooit is ongetwijfeld Spongebob Squarepants. Het Nickelodeon-tekenfilmfiguurtje is een gele vierkante spons die onder de zee leeft in een ananas. Hij heeft een miauwende slak als huisdier en een chagrijnige, ijdele octopus als buurman, die tevens zijn collega is bij de Krusty Krab, de fastfood tent naar keuze wanneer je onder water bent en toevallig het dorpje Bikini Bottom bereikt. De Krusty Krab is het thuisfront van de Krabby Patty hamburger en daar draait het dan ook om in Creature from the Krusty Krab.

Allereerst moet gezegd worden dat hoewel de kinderserie ook succesvol is bij oudere mensen, het spel zich echt op het jongere publiek richt. De gameplay is erg simpel gehouden, je wordt constant aan de hand gehouden en elke actie die je moet doen wordt door het gehele spel uitgelegd. Zelf denken is er niet bij, vechten is alleen maar op het vierkantje rammen en voor een echte uitdaging moet je niet bij Spongebob zijn. Uitermate geschikt voor een kinderspel dus.

Creature from the Krusty Krab volgt drie hoofdpersonen uit de serie in elk hun eigen nachtmerrie en daarbij hun eigen wereld. Zo wordt Spongebob wakker in zijn droom en merkt hij dat zijn bed veranderd is in een racewagen. Patrick verandert in superheld Starfish-man en Plankton wordt aangevallen door een gigantische Krabby Patty in zijn zoektocht naar het recept van de overheerlijke hamburger. Deze drie verhalen resulteren in compleet verschillende vormen van gameplay, wat voor de nodige afwisseling zorgt.

Zo begin je allereerst met Spongebob die aan het racen moet. De races worden afgewisseld met stukken platformgameplay, waarin de spons op zoek moet naar nieuwe onderdelen voor zijn auto. Hierbij kan hij springen en een simpele aanval doen. Daarnaast kunnen er ook nog muntjes verzameld worden. Belangrijker zijn echter de races en dat is dan ook direct het slechts uitgevoerde stuk in het volledige spel. De kans is groot dat je hierdoor er snel op afknapt, maar het spel wordt wel degelijk beter wanneer je vordert. In de races rijd je tegen andere coureurs, maar die kun je nooit inhalen. Het idee is juist dat je binnen de tijd na drie rondjes rijden bij de finish komt, maar toch zie je telkens je tegenstanders voor je rijden en dat is frustrerend. Ook vinden alle races plaats op één track en hoewel deze wel iets verandert door omvallende objecten, gaat het vervelen.

Patrick is aanvankelijk eerst puur platform met ongeveer dezelfde technieken die Spongbob gebruikt. Patrick’s wereld verraste ons echter, en dat op een positieve manier. Hij komt terecht in zijn eigen wereldje vol met zeesterren waar hij een superheld is. De wereld is volledig opgebouwd uit papier, wat een erg leuk effect heeft. De cell-shaded graphics benadrukken dat nog eens. Het overige spel moet het doen met ‘normale’ graphics, wat er toch een stuk minder uitziet.

Met Plankton verandert het spel plots weer in een 2D platformspel, waarin het micro-organisme vlucht voor een gigantische Krabby Patty. De variatie in het spel gaat constant door wanneer Patrick bijvoorbeeld door de ruimte vliegt op een raket, Spongebob plaats neemt in een vliegtuigje en Plankton tot gigantische proporties groeit en als een verwoestende Godzilla over Bikini-Bottom beweegt. Vooral in de filmpjes en in de teksten komt de humor van de serie goed naar boven. De Nederlandse stemmen zijn helaas wel verschrikkelijk en dan voornamelijk Spongebob zelf. De Engelse stemmen zijn een stuk beter, maar daar hebben kinderen weinig boodschap aan. Irritant is wel dat dezelfde stukjes tekst constant herhaald worden.

Wat ons erg tegenviel, waren de gigantische fouten die in het spel zitten. Zo moet je in een Spongebob level op een platform zien te springen om verder te kunnen, maar de spons sprong er constant doorheen. De Playstation 2 herstarten verhielp dit, maar erg netjes is het niet. Ook in een vliegmissie van Patrick was plots de omgeving en Patrick onzichtbaar geworden, terwijl het spel gewoon doorging. Ook komt het voor dat een vijand ergens bovenop blijft staan zodat je of dood moet, of de Playstation 2 opnieuw op moet starten om door te gaan. Grote en hele slordige fouten.

Al snel komen alle nachtmerries van de helden bij elkaar en eindigt het helaas weer met een race. Het is in totaal wel een erg kort avontuur. Daarbij kun je nog wel minigames spelen, maar die zijn helaas wel zo uit het spel geplukt. Daarom is de houdbaarheid van het spel jammer genoeg erg laag. Al met al is Spongebob Squarepants: Creature From the Krusty Crab een aardig spel geworden met enkele hele leuke stukken en veel variatie in de gameplay, maar bugs en een korte levensduur weerhouden het spel van een hoger cijfer.