De hele week besteden we al aandacht aan Spellforce, een genrecombinatie tussen RPG en RTS. Klinkt als een bijzondere mix?I Dat is het ook en zeker ook uitdagend. Want hoe zorg je er voor dat het speelbaar blijft en vooral ook leuk? Gamer.nl zocht het voor je uit.

Het spel wordt ingeleid met een sfeervolle intro. In een Lord of the Ring-achtige setting ontmoeten twee legers elkaar voor definitieve veldslag. De winnaar wordt heerser, de verliezer wordt gedoemd tot eeuwige duisternis. Om zeker te zijn van de overwinning heeft één van de leiders van de legers zijn toevlucht genomen tot aloude magie. Hij wordt echter verraden door de magie, de grond splijt open en de legers worden verzwolgen door duistere krachten. De wereld wordt in duisternis en chaos geworpen. Na enkele jaren is de wereld weer gedeeltelijk hersteld en begint het spel. Je wordt als rune-warrior opgeroepen door één van de tovenaars. Hij geeft je de opdracht om op pad te gaan en te voorkomen dat de wereld, nu definitief, onder de voeten wordt gelopen door duisteren krachten.

Het verhaal trekt je als een rode draad door de verschillende levels. Belangrijke figuren worden weergegeven met een uitroepteken boven hun hoofd. Door de personen aan te klikken wordt er een conversatie gestart. Bij sommige gesprekken krijg je de keuze wat je wilt vragen, al komt het er meestal op neer dat je gewoon alle vragen één keer moet stellen. Door opdrachten goed uit te voeren verkrijg je items die je nodig hebt om de hoofdquest te kunnen volbrengen. Daarnaast zijn er in ieder veld ook meerdere side-quests. Deze worden weergegeven door mensen met een vraagteken boven hun hoofd. De opdrachten hier zijn niet belangrijk, maar wel de moeite waard. Door deze opdrachten te volbrengen krijg je meestal krachtigere items. In de meeste levels kun je zo lang als je wilt rondlopen zonder je zorgen te maken over de hoofdquest. Voer af en toe een side-quest uit, versla alle bad-guys en ga dan weer verder met het verhaal. Het loont ook om de map in zijn geheel te verkennen. In bijna alle maps zit wel een smalle, of goed verstopte doorgang verborgen, waarachter de nodige krachtige units (en hierbij behorende beloning) te vinden zijn.

Tijdens het spelen wordt je gedwongen verschillende speelwijze te hanteren. Soms kom je in een veld waar je alleen moet strijden, of ondersteunt door enkele van je eigen rune-warriors. Dit zijn units die stukken sterker zijn dan de 'normale' units die je onder controle hebt. Om je rune-warriors beter te maken, kun je ze behangen met magische items, of gewoon een sterker zwaard en schild geven. Om te voorkomen dat je een heel leger superunits bouwt is het aantal rune-warriors beperkt door het level van je karakter en zijn ze alleen op te roepen als je een rune hebt. De beste rune's verkrijg je door zoveel mogelijk side-quests op te lossen en krachtige, gevaarlijke units te verslaan.

De titan van de orc's is indrukwekkend