De sniper is zonder twijfel de populairste wapenklasse onder gamers, ook getuige de vele inmiddels verschenen snipergames. Wij weten zo gauw geen games die volledige draaien om overleven met enkel een shotgun of een stel granaten. De populariteit van de sniper is ook niet zo gek. Het heeft iets speciaals om op een kilometer afstand vanuit een struikgewas een heel kamp vol terroristen om te leggen, zonder dat iemand wat door heeft. Zie daar ook de insteek van Sniper: Ghost Warrior 2.

In Sniper: Ghost Warrior 2 kruip je in de huid van Cole Anderson, een inwisselbare sergeant in het Amerikaanse leger. Nog inwisselbaarder is de rest van het verhaal. Er gebeurt iets met een kwaadaardige Rus, biochemische wapens en uiteraard Arabische terroristen. Kortom, Call of Duty, maar dan met enkel een sniper en (vanwege het kleinere budget) een stuk minder spectaculaire explosies. Het is een ongeïnspireerde opzet, maar wel eentje die een toereikend excuus geeft om een stel slechteriken om te leggen.

Lineaire schiethal

De missies in Ghost Warrior bestaan doorgaans uit ofwel een gebied ontdoen van al het terroristisch gespuis, ofwel het bereiken van de overkant van een deel van het level. Bij dat laatste is het vaak van groot belang om volledig onzichtbaar te blijven (vandaar de titel Ghost Warrior), aangezien er weinig voor nodig is om jou het het loodje te laten leggen. Ook het snipen kan op een stealthy manier, door vijanden in een volgorde neer te schieten waardoor ze niet door hebben dat er een aanval plaatsvindt. Sniper Ghost Warrior 2 bestaat dus uit het kiezen van een goede positie om aan te vallen en goede volgorde waarop doelwitten worden uitgeschakeld. Althans, op papier.

Het grootste probleem van de game is namelijk de extreem sterke lineaire opzet. Daarmee bedoelen we niet een Call of Duty-achtige structuur waarin vaste gebeurtenissen het verloop van de game bepalen, maar een missiestructuur waar vijanden geregeld op een vaste volgorde neergeschoten moeten worden. Zelfs in de iets vrijere sluipstukken is er meestal maar één volgorde waardoor je niet gespot wordt. Daardoor vervalt de game geregeld in een veredelde schietgallerij.

Leer schieten

Dat wil overigens niet zeggen dat het daadwerkelijke snipen – en laten we eerlijk zijn, daar draait het in deze game om – per se erg vervelend is. Sterker nog, het snipen is uitstekend uitgewerkt. De game vraagt je rekening te houden met afstand, windkracht en de tijd die een kogel nodig heeft om bij zijn doelwit aan te komen. Het is alleen ontzettend jammer dat de game dat realisme alleen in de hardcore moeilijkheidsgraad echt tot zijn recht laat komen. In plaats van de speler te leren om zelf het traject van de kogel in te schatten, geven de lagere moeilijkheidsgraden met behulp van een klein rood cirkeltje aan waar de kogel ongeveer verwacht mag worden. Daardoor hoef je vaak niets meer te doen dan te wachten tot iemand in je vizier loopt.

De hardcore moeilijkheid haalt deze hulpmiddelen weg, maar leert de speler nog steeds niet echt hoe het systeem werkt. Een behoorlijk gemiste kans. Buiten de lineaire singleplayer is er bovendien niet heel veel te doen in de game. Er is uiteraard een multiplayer mode, maar die kan op zijn best karig genoemd worden. Met slechts twee maps en een enkel gameplaytype (team deathmatch) zal menigeen snel uitgekeken zijn op dit onderdeel. Zelfs van een budgetgame als deze mogen we toch iets meer inhoud verwachten.

CryEngine 3

Visueel zie je aan de game overigens niet direct af dat deze voor de budgetbakken bedoeld is. Door de CryEngine 3 tovert Sniper: Ghost Warrior 2 namelijk best aardige plaatjes op het scherm. Met name de levels in Tibet zien er uitstekend uit, al laat dekwaliteit van de textures misschien wat te wensen over. Wel neemt de game wat zwaktepunten van de engine over, zoals het motion blur effect dat ervoor zorgt dat snelle muisbewegingen enigszins misselijkmakend zijn. Ook staat het nogal knullig dat de filmpjes tussen levels halverwege pauzeren zodat het level geladen kan worden. Maar het ziet er in elk geval mooi uit als je met de bulletcam een kogel volgt die het hoofd van een willekeurige terrorist doorboort. Dat is tenminste iets.

Sniper: Ghost Warrior 2 is getest op de PC.