Review

Skyrim: Special Edition

Nog steeds fantastisch, wratten en al

Geschreven door Kevin Shuttleworth op
Skyrim: Special Edition bevat alle dlc-pakketten en een aantal verbeteringen. De game is een stuk mooier, op consoles zijn de laadtijden fiks ingekort en mods zijn ook op de Xbox One- en PlayStation 4-versies van de game speelbaar, wat uiteraard verbeteringen zijn. Fundamenteel blijft de game echter onveranderd, wat helaas ook geldt voor de problemen van het origineel.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verbeterde graphics, kortere laadtijden, mod-ondersteuning goed uitgevoerd, nog steeds een fantastische rpg
 • Minpunten
 • Vertoont dezelfde kwalen als het origineel, user interface en animaties niet geüpdatet, pc-versie biedt geen meerwaarde ten opzichte van origineel

Als je in november 2011 met wallen tot je knieën de dag moest aangaan, was de kans groot dat The Elder Scrolls 5: Skyrim daar de oorzaak van was. De rpg van Bethesda werd overweldigend positief ontvangen en is veelal omschreven als “één van de beste rpg’s ooit gemaakt”. Gamer.nl gaf de game destijds een 9,5. Deze heruitgave is dezelfde game, gebundeld met alle dlc-pakketten en een paar verbeteringen.

Als je Skyrim op consoles gewend bent, valt de visuele upgrade goed op. De zon schittert tussen de bomen door, realistisch uitziend water klotst door beekjes en rivieren, en mist rolt de bergen af, die zelfs in de verte nog relatief gedetailleerd ogen. Skyrim verkennen is hierdoor een stuk aangenamer geworden. Dat de framerate op consoles stabiel doorhobbelt op 30 fps draagt hieraan bij.

Skyrim Special Edition

Het grootste voordeel van de Special Edition ten opzichte van het origineel op Xbox 360 en PlayStation 3 zijn, ondanks de indrukwekkende grafische upgrade, de verbeterde laadtijden. Waar het op de PS3 en 360 al gauw een halve minuut kon duren om de spelwereld in te laden, duurt het nu meestal niet meer dan een seconde of dertien om in-game van binnen naar buiten te gaan. Vooral in een game als Skyrim, waarin je om de haverklap vanuit de buitenwereld een dungeon, burcht of stad betreedt, zijn korte laadtijden een must. Hiermee verhelpt de Special Edition een belangrijk punt van kritiek op het origineel.

Wratten en al

Ondanks de aangescherpte laadtijden kent de Special Edition van Skyrim veel problemen die het origineel ook teisterden. Tijdens het testen van de game kwam het in een van de eerste missies voor dat een personage waarvan je een essentieel voorwerp zou krijgen, verdween en onvindbaar was. Met het betreffende voorwerp verdwenen en geen autosaves meer die ons voor het sleutelmoment konden plaatsen, zat er niets anders op dan een aantal uur speeltijd opnieuw te doorlopen. Vaak handmatig je spel opslaan is daarom een must.

Skyrim remastered
Skyrim remastered
Skyrim Special Edition

De bugs zijn dus nog aanwezig en de user interface is er ook niet beter op geworden. De landkaart blijft moeilijk te bedienen met een controller, snel items, wapens of spreuken selecteren wordt al gauw een irritant taakje en voor je het weet loop je schuin tegen bergen op in de hoop zo snel mogelijk je bestemming te bereiken, omdat je waypoint je in een rechte lijn van punt A naar punt B wilt leiden. In 2011 waren dit ook problemen, maar de prestatie die Bethesda had geleverd met het totaalpakket deed deze irritaties als sneeuw voor de zon verdwijnen. Anno 2016 voelen deze elementen ouderwets aan.

Hetzelfde geldt voor sommige visuele oneffenheden, die pijnlijk zichtbaar worden zodra je in aanraking komt met de npc’s die de wereld bevolken. Kapsels zien er nog steeds uit als opgedroogde sponzen en houterige animaties schetsen het beeld dat je met animatronische entertainers praat, in plaats van personen. Ook gevechts- en gezichts-animaties vallen tegen. Nieuwe animaties en verbeteringen van de user interface hadden deze heruitgave een stuk aantrekkelijker kunnen maken.

Skyrim Special Edition

Mods op consoles

Desonanks blijft Skyrim een fantastische rpg. Voor je het weet ben je verloren in de enorme open wereld, loop je een verlaten grot tegen het lijf en ben je drie uur kwijt aan verkennen, monster doden en verborgen schatten vinden. Dat mods nu ook op consoles beschikbaar zijn maakt het totaalpakket alleen maar aantrekkelijker voor PlayStation 4- en Xbox One-eigenaren, omdat deze te zijner tijd een aantal van bovenstaande problemen kunnen verhelpen. Via het hoofdmenu zijn mods binnen een handomdraai te downloaden en installeren.

Op het moment van schrijven is het aanbod nog ietwat gering, wat op de PlayStation 4-versie van de game te maken heeft met restricties van Sony. Modders hebben namelijk niet de mogelijkheid om mods met non-Skyrim assets te publiceren op de PlayStation 4. Daardoor zijn er momenteel voornamelijk kleine visuele verbeteringen of kleurfilter-aanpassingen beschikbaar. Op de Xbox One gelden deze restricties niet. Zo is de gigantische Falskaar-mod, dat ongeveer 25 uur aan gameplay toevoegt aan Skyrim, alleen beschikbaar op de Xbox One, omdat de mod onder andere zelfopgenomen stemmen bevat.

Skyrim Special Edition

Niet boeiend op pc

Dankzij de vele mods die inmiddels zijn verschenen voor de originele versie, is Skyrim: Special Edition op de pc niet erg boeiend. Veel mooier is de heruitgave niet als je het vergelijkt met het origineel gespeeld op een fatsoenlijke pv, en mod-ondersteuning heeft het al sinds de game is uitgekomen. Als je als pc-gamer Skyrim nog niet gespeeld hebt, is er niets mis met de Special Edition, maar anders heb je er vrij weinig aan. Het voordeel is wel dat als je de game en alle dlc op pc hebt, je de game gratis kunt downloaden.

Of Skyrim: Special Edition de moeite waard is, is afhankelijk van of je game al wel of niet gespeeld hebt. Spelers die de pc-versie al jaren spelen, en beter en mooier hebben gemaakt met de talloze mods, hebben vrijwel geen reden om de Special Edition op te pikken. Het wordt pas interessant als je alleen bekend bent met de consoleversies en al helemaal als je Skyrim in 2011 gemist hebt.

Skryim: Special Edition is nu verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

PlayStation Store houdt uitverkoop met kortingen tot 70 procent Call of Duty vr-game is gratis voor alle PS4-gamers
18

Reacties op: Skyrim: Special Edition

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 3 november 2016 11:27
  1 van de meest overrated rpg's ooit. Ja, ik haat skyrim, het is volledig mijn probleem, waar ik Fallout fantastisch vind (skyrim+guns), kan ik op geen mogelijkheid door skyrim komen, en ik heb het 3-4 keer geprobeert (op de pc that is) verschrikkelijke interface, super houterige en knullige combat en bugs waar ik gewoon agressief van wordt.

  Dat wil niet zeggen dat het een ktspel is, maar voor mij, toen ik (in 2011) al demon souls en dark souls-kwaliteit gewend was, ik kon er gewoon niet doorheen komen.

  En deze uitmelk versie met minimale upgrades gaat daar weining aan veranderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 3 november 2016 11:59
  @casualkiller

  Ik vind ze allebei kut haha. Maar dat komt vooral door mijn aandachtsspanne van maximaal 30 minuten en het hebben van een baan (lees te weinig tijd). Daarnaast vind ik ze beiden niet lekker qua game mechanics….

  Maar ik snap de mensen die ze geweldig vinden helemaal

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 3 november 2016 13:29
  @casualkiller
  Je bent niet de enige. Skyrim kan mij ook niet boeien helaas. Het zag er toendertijd erg goed uit op pc, maar het speelde stroef en daarom laten liggen. Bij fallout ben ik wel wat verder gekomen (ben meer van de guns dan magie), maar op een gegeven moment ook gestopt en nooit meer aangeraakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 3 november 2016 16:28
  @unipro81
  Wat heeft het hebben van een baan er mee te maken? Hebben de meesten hier, en zelfs een gezin met kinderen. Dit spel is dan juist ideaal want je kant stoppen en pauzeren wanneer je wil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 3 november 2016 12:13
  @casualkiller Ik vind Skyrim geweldig, maar ik begrijp je punten volledig, het is echt een kwestie van smaak wat traagheid betreft. Ik vind juist heel cool om langzaam door een verhaal te lopen, steeds meer te ontdekken en karakter uit te bouwen. Bij Fallout, die ik op dit moment weer aan het spelen ben, ligt de snelheid wat hoger.
  De houterige combat en de user interface is inderdaad soms wat vervelend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 3 november 2016 12:17
  @casualkiller Voor mij was Skyrim na Falllout 3 en New Vegas juist mijn absoluut meest gespeelde sandbox-rpg. Elke keer als ik het opnieuw speelde had ik een nieuw avontuur waar ik aan begon.

  Ik hou ervan als ik een tijdje niet gespeeld heb overnieuw te beginnen, en laat Skyrim hier nu juist in uitblinken. Ik heb het spel zeker een tiental keer opnieuw gespeeld en maar 1 keer de hele main quest gevolgd.

  Nee, Skyrim en daarvòòr FFXII mijn beste rpg ervaringen ooit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 3 november 2016 18:56
  @XtraLinkUK

  Is maat wat je leuk vind doodse steden
  Constant dezelfde bard songs rn speech van npcs

  Gazilioen fetch quests

  Na 100 uur was ik er klaar mee

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 3 november 2016 12:18
  @casualkiller Als je het ooit nog eens wilt proberen, dan zou ik zeggen ga voor de boog in combinatie met sluipen. Dat is het dichtstbij Fallout dat je zult komen in Skyrim.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 3 november 2016 21:34
  @Cornish

  denk ook wel dat de meeste het spelen Boog en Sluipen ….

  heerlijk van een paar 100 meter je vijand al naar de eeuwige jachtvelden te schieten voor dat hij je door heb

  alleen in grotten en in kerkers , is het lekker rustig aan doen maar voor de rest is het gewoon gaan met die pijlen :-)
  Arrow in the knee :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 3 november 2016 12:37
  @casualkiller die interface is voor mij ook de reden om het spel (nog) niet te spelen. Hij blijft op m'n backlog staan voorlopig. Zag wel laatst dat er een mod was om de interface op de schop te nemen, dus misschien dat een keer proberen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  markje94

  • 3 november 2016 12:05
  Uhm op PC krijg je hem gratis als je alle DLC hebt dacht ik EN het is nu een 64 bits programma ipv 32 wat meer ruimte geeft voor mods.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 3 november 2016 12:44
  @markje94 Klopt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 3 november 2016 13:35
  @markje94 Inderdaad markje94, deze hele nieuwe uitgaven ( 64 bits ) opent juist een hele nieuwe wereld voor de PC modding community. Ik heb hem destijds gepirate en alleen Dawnguard uitgespeeld en MAIN quest. Heb hem nu origineel gekocht en ik ga hier weer 100+ uren helemaal in verzuipen. Game ziet er prima uit. 1 van de beste RPGs ooit naar mijn mening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 3 november 2016 17:20
  @markje94 Da's wel interessant ja. Ik zou de game anders niet opnieuw aanschaffen. Hoe graag en veel ik hem ook gespeeld heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 3 november 2016 18:54
  Voor de problemen en bugs van het origineel is er een mod , die je kunt downloaden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 3 november 2016 22:00
  Nog steeds je FPS cappen anders krijg je stutters…
  …Oh well next! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Captain_Carnage

  • 4 november 2016 14:25
  Note: géén trophies bij gebruik van mods op consoles. Begrijpelijk, maar nutteloos voor mij persoonlijk. Na halen van alle trophies ga ik niet wéér opnieuw beginnen :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent-X

  • 5 november 2016 16:24
  In den beginne wel een paar uur ingestopt (het orgineel) maar ik kon er niet tegen dat gestolen waar alleen via duistere wegen te verkopen waren omdat de spullen werden gebrandmerkt ofzo.
  Heb je goed gejat, heb je er nog weinig aan!

  Maf hoe zoiets kleins er voor gezorgd heeft dat ik het nooit meer een kans heb gegeven :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.