Review
Samsung HW-Q950T Dolby Atmos Soundbar

Samsung HW-Q950T Dolby Atmos Soundbar: Filmische ervaring in je woonkamer

Spectaculaire en immersieve geluidservaring uit een systeem voor de toekomst

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De Samsung HW-Q950T is een behoorlijk indrukwekkend systeem dat ook nog eens eenvoudig is in gebruik. Dit 9.1.4-systeem blinkt uit in het vertalen van filmische ervaringen en dat pakt zowel bij films als games erg goed uit. Ondanks dat er geen losse zij- en plafondspeakers zijn, is het geluidsveld van de soundbar groot en overtuigend. Zo word je binnen een oogwenk meegesleept in actie en verhaal en voegt het simpelweg een hoop extra gameplezier toe.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Groot geluidsveld, immersie, eenvoudig in gebruik
 • Minpunten
 • Niet zo geschikt voor muziek
Samsung staat voornamelijk bekend om haar uitstekende smartphones, maar het aanbod op het gebied van gaming is ook zeker noemenswaardig: laptops, vr-producten en uiteraard de welbekende, immense QLED-televisies. De nieuwe HW-Q905T-soundbar sluit perfect aan bij deze grote televisies en is, vanwege zijn surround sound- en Dolby Atmos-mogelijkheden, bij uitstek geschikt om van je woonkamer een heus game- en filmparadijs te maken.

Dit artikel is onderdeel van de grote Gamer.nl Soundbar Round-Up. In deze round-up testen we een brede selectie aan soundbars die bij uitstek geschikt zijn voor gaming. In de eerste paar weken van 2021 kun je niet alleen reviews verwachten van verschillende soundbars, ook zullen we – vergelijkbaar met de gameheadet-round-up – een uitgebreid overzichtsartikel publiceren waarin we de beste producten in verschillende prijsklassen bespreken.

Om de HW-Q950T surround sound-compatibel te maken, wordt de soundbar gecomplementeerd door twee compacte rear-speakers en een subwoofer. Zowel de extra speakers als de subwoofer worden geleverd met een stroomkabel, maar verder verbinden de speakers in dit systeem volledig draadloos met de soundbar. Onderop de soundbar vind je de benodigde hdmi eARC-, hdmi- en usb-poorten om diverse apparaten te verbinden. Het is echter ook mogelijk om via wifi of bluetooth verbinding met de soundbar te maken. Om dit alles in huis te halen moet je wel een flinke som neerleggen: de HW-Q950T kost maar liefst 969 euro.

Samsung HW-Q950T Dolby Atmos Soundbar

Aansluiten en Dolby Atmos

Onderop de soundbar zijn uitsparingen gemaakt zodat aangesloten kabels eenvoudig aan de achterkant van de soundbar kunnen worden weggewerkt. Bovenop de soundbar vind je een kleine led-display dat informatie weergeeft over alles wat er in het systeem ingesteld kan worden. De HW-Q950T soundbar kan daarnaast ook nog samenwerken met de nieuwste QLED-televisies van Samsung. In de Q-Symphony-modus werken de speakers die in deze televisies zitten bijvoorbeeld samen met de speakers van de soundbar. Voordat we kijken naar wat voor effect dat heeft op de luisterervaring, is het interessant om wat meer uit de doeken te doen over de verschillende surround sound-modi en codecs die je in dit systeem vindt.

De soundbar heeft zoals gezegd Dolby Atmos-mogelijkheden. Dolby Atmos wordt de afgelopen paar jaar behoorlijk aangeprezen door Dolby als ultieme, immersieve geluidservaring. Atmos lijkt op het eerste gezicht behoorlijk gecompliceerd, maar behelst in de praktijk niet meer dan een toevoeging van hoogte in de afluister-setup. Waar je bij Dolby Surround Sound - bijvoorbeeld 5.1 of 7.1 - alleen speakers op oorhoogte hebt staan, voegt Dolby Atmos hier een of meerdere plafondspeakers aan toe. De hoeveelheid plafondspeakers wordt aangegeven door een derde getal toe te voegen aan de welbekende 5.1- of 7.1-noemers. Een Dolby Atmos-opstelling met zeven normale speakers, een subwoofer en twee plafondspeakers wordt daarom aangeduid met 7.1.2.

De oplettende lezer is waarschijnlijk al opgevallen dat bij deze soundbar geen externe plafondspeakers aanwezig zijn. Desalniettemin herbergt deze soundbar een 9.1.2-systeem. Om toch de Dolby Atmos-ervaring te bieden, zijn er in deze soundbar speakers verstopt die naar het plafond gericht zijn. Het geluid dat deze speakers uitsturen moet vervolgens - in theorie - via het plafond naar de gebruiker kaatsen en als het waren de illusie van een plafondspeaker creëren. Hoewel dit minder precies is dan daadwerkelijke plafondspeakers, zou je hiermee alsnog het gewenste effect van een geluidsbubbel om de luisteraar heen kunnen creëren, waarin geluidsobjecten als het ware rond kunnen vliegen. Naast de Dolby Atmos-compatibiliteit, kan deze soundbar ook DTS:X verwerken en is hij uiteraard in te zetten als gangbaar surround sound-systeem zonder de toegevoegde hoogte effecten.

Samsung HW-Q950T Dolby Atmos Soundbar

Hoogte, breedte, diepte

In de praktijk blijkt de effectiviteit van de omhoog gerichte speakers afhankelijk van de content behoorlijk te variëren. In sommige gevallen zorgt het inderdaad voor een zeer overtuigende ervaring en het daadwerkelijke gevoel dat geluid zich boven je bevindt, maar soms ontbreekt het aan precisie in de lokalisatie. Op de momenten dat het goed uitpakt, is de luisterervaring van deze soundbar - en dan met name in combinatie met de extra diepte van de televisie speakers van de Q950TS - behoorlijk indrukwekkend. Het ontbreken van lokalisatie is voornamelijk bij snellere passages - denk aan heftige actie - merkbaar. Het ontbreken van echte precisie in de lokalisatie zorgt er echter niet voor dat het immersieve effect verdwijnt, en dus blijft de ervaring ook op de iets rommeligere momenten indrukwekkend.

Wat ook positief opvalt bij het luisteren naar deze surround setup is dat er, zelfs zonder echte zijspeakers, behoorlijk veel breedte waar te nemen is. Ook dat realiseert Samsung middels een akoestische truc: evenals de hoogtespeakers, moeten de speakers aan de zijkant het hebben van weerkaatsingen van omliggende muren en objecten om het geluidsveld te complementeren. Wat echter opvalt is dat, zelfs in een brede kamer waar de muren niet direct de reflectie bieden die je verwacht nodig te hebben, de breedte in de luisterervaring overtuigend is. Daarbij is de lokalisatie ook nog eens goed in orde, en dat zorgt er bij het kijken van films of series voor dat je je binnen no-time in een andere wereld waant.

Samsung HW-Q950T Dolby Atmos Soundbar

Games en muziek

Op het moment van schrijven, zijn er nog weinig games beschikbaar die Dolby Atmos-audio ondersteunen. Alleen als je in het bezit bent van een Xbox series X of S zijn er een aantal games die deze ondersteuning bieden, en ook op Netflix en andere streamingplatformen komt er steeds meer content beschikbaar. Immersieve audio voor games is op dit moment daarnaast aan een sterke opmars bezig, en Dolby is al jaren voorloper op het gebied van surround sound. Aannemelijk is dat er op termijn dus nog meer content beschikbaar komt voor Dolby Atmos.

Wel heeft de HW-Q950T een gamingmodus. Deze modus zorgt ervoor dat er aan de voorkant van het luisterveld wat meer ruimte komt voor dialogen en dat de breedte nog meer wordt benadrukt. Die breedte resulteert in iets meer ruimte in het midden van het luisterveld en daarmee wordt de focus op de dialogen vergroot. Dat zorgt ervoor dat de in-game muziek goed in balans is met filmische effecten zonder dat de dialogen worden ondergesneeuwd. Ook lijkt de subwoofer in de gamingmodus - zonder het personaliseren met de ingebouwde equalizers - iets beter in balans te zijn met de rest van het systeem. De extra breedte die ontstaat in de gamingmodus zorgt ervoor dat je - zelfs zonder Atmos - een indrukwekkend geluidsveld ervaart.

Bij het luisteren van muziek valt vooral op dat niet alle genres even goed vertalen naar het systeem. Drukkere akoestische muziek - springerige indie en snelle rock - klinkt bijvoorbeeld onrustig en minder gedefinieerd dan je zou willen en bij moderne hiphop verdwijnen de vocalen soms te veel onder de rest van de muziek. Klassieke muziek en tragere luisterliedjes klinken daarentegen overtuigend en hierbij neemt de HW-Q950T je zonder moeite mee in het verhaal. Als je een echte liefhebber bent van concertregistraties en graag surround sound-opnames terugluistert, is het wellicht de moeite waard een ander systeem met individuele luidsprekers te overwegen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Shin-Chan-game komt mogelijk naar het Westen Flores is de nieuwe Rainbow Six Siege-operator
18

Reacties op: Samsung HW-Q950T Dolby Atmos Soundbar: Filmische ervaring in je woonkamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 19 februari 2021 12:18
  Alleen als je in het bezit bent van een Xbox series X of S. Dit klopt niet de xbox one s/x ondersteund ook dolby atmos van de standaard xbox one weet ik het niet omdat ik toen al een one s had en later een one x toen atmos support naar xbox kwam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 19 februari 2021 13:34
  @hulstpower Klopt, ik had bij AC Origins en Gears 5 op de one X ook al Atmos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 19 februari 2021 13:44
  Atmos lijkt op het eerste gezicht behoorlijk gecompliceerd, maar behelst in de praktijk niet meer dan een toevoeging van hoogte in de afluister-setup - Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ook met een 5.1 of 7.1 systeem zonder hoogte speakers op een Atmos receiver heb je veel ruimtelijker geluid dan met normalte 5.1/7.1 content. Het is niet voor niets "object based" audio, wat je echt wel kunt waarnemen, en niet alleen in de hoogte.
  Ik heb veel getest met verschillende opstellingen: 5.1.2 en 7.1.2 (upfiring atmos) en nu 5.1.4 (dus 4x plafond) en Atmos is superieur wat betreft plaatsbepaling en immersie, geluiden lijken echt van een bepaalde richting te komen (terwijl er geen speaker staat!)
  Helaas krijg je dat niet met een Atmos soundbar, het wordt zeker ruimtelijker, maar het echt "immersive" Atmos gaat niet lukken.

  Nou snap ik wel dat niet iedereen zijn kamer vol met speakers wilt, maar het verschil is echt groot.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 19 februari 2021 14:25
  @Aerofox81 ja ben met je eens atmos vs dobly plus of digitaal is zo groot verschil in geluid kwaliteit. Ik heb de LG cx met LG lj9 en verschil in kwaliteit als je film in atmos kijkt of 5.1 kwaliteit van Netflix is groot.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 19 februari 2021 16:10
  @hulstpower Grr.. weer een reden dat ik mega graag een nieuwe oled wilt.. Met hdmi 2.0 op mn oude b6 heb je geen e-arc.. ofwel; kan geen atmos doorsturen, ofwel de interne tv apps gaan dat niet trekken.. Uiteraard kan ik Netflix en Disney + ook via xbox kijken maar op de een of andere manier vind ik die van de tv app relaxter. Heb jij dat ook?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 19 februari 2021 19:31
  @kleinekoosjer ja snap ik had het met Samsung kon geen vision kijken en atmos alleen via xbox. En wou toch allebei hebben sinds hdr10+ bijna geen ondersteuning krijgt en vision atmos op Disney en Netflix veel content heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 19 februari 2021 16:03
  @Aerofox81 Nice dat jij ervaring hebt. Ik ben juist in de markt om op atmos over te gaan. Mijn reiver (onkyo tx nr-686) ondersteund 5.1.2 . De 5.1 heb ik al; nu dus nog 2 speakers voor de hoogte. Ik heb geen goed gevoel over upfiring speakers.. mede omdat mijn plafond belachelijk hoog is en omdat ik het gevoel heb dat muur/plafond speakers beter/gerichter de ruimte vullen. Nu heb ik aan de tv kant (dus voor) een koof waar ik 2 speakers op kan hangen die dan schuin naar beneden richten, richting luister positie. Inderdaad wat anders dan jouw 4 ceiling (wat volgens mij awesome is). Maar denk jij dat ik goed resultaat krijg daardoor? Woonkamer is verder niet groot en snel gevuld met geluid. Heb nu mijn oog/oor laten vallen op de Teufel Reflekt (wit anders ziet het er niet uit). Die vallen met 300e wel binnen budget.
  Ben benieuwd naar je antwoord en mocht je andere adviezen hebben hoor ik het graag. Ik twijfelde eerst of hoog achter niet beter was.. maar daar heb ik geen koof en mijn bank staat al tegen de muur.. (klein wevershuisje) ; toen las ik van veel mensen dat hoog voor juist relaxter was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 19 februari 2021 22:43
  @kleinekoosjer Volgens mij moet je in de Dolby-logica sowieso beginnen met hoog voor en is achter meer een uitbreiding.

  Ik heb zelf twee hoogtespeakers van Dali, die zijn ook schuin naar beneden gericht. Ik heb het eerst upfiring geprobeerd, maar het hoogtegeluid bleef maar 'versmelten' met het gewone front geluid. Sinds ze aan het plafond hangen ben ik echt verliefd op mn audio installatie. Dus als je ze kan ophangen, en je hebt verder afspeelapparaten en media die Dolby Atmos of DTS:X ondersteunen natuurlijk, ga je er denk ik heel blij van worden :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 19 februari 2021 17:58
  Sorry, maar ik moet nog de soundbar tegenkomen die ook maar een beetje fatsoenlijk gelijk geeft in vergelijking met een beetje losse 5.1 set (en dan al helemaal als je speciale atmos speakers daaraan toevoegt).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 19 februari 2021 19:27
  @SuperDre atmos is meer dan alleen hoe de speakers of hoeveel je er hebt. Het is ook een geluid kwaliteit die veel beter is dan dolby digital of dolby digital plus. Het atmos is veel harder. Nu komen er ook veel meer sets uit met meerdere speakers. Maar zoals aerofox81 zegt zijn overal speakers natuurlijk veel beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 19 februari 2021 22:46
  @hulstpower klopt, je hoort het meteen als audio echt Dolby Atmos is. Niet alleen wanneer er een helikopter overvliegt. Maar een soundbar vergelijken met losse speakers is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Ik snap het ook als mensen wat aan kwaliteit willen inleveren voor het gemak van minder kabels en geen speakers op te moeten hangen (plus dat zelfs deze Samsung nog goedkoper is dan een beetje een deftige speakersetup met alles erop en eraan)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 20 februari 2021 00:17
  Enige echt immersieve blijft voor gaming een koptelefoon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jelster

  • 20 februari 2021 09:38
  @oropher Helaas is dit correct. Geluid set van rond de 5000 ballen staan, maar mijn Pulse 3d headset op de ps5 wint dit makkelijk. Het voelt net als een dure bmw kopen. Het is leuk om te laten zien, maar als je er alleen in rijd is het gewoon maar een auto :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 20 februari 2021 12:28
  @Jelster ik vind dat toch smaakafhankelijk hoor. Met een headset hoor je wel meer details, maar ik vind surround, zelfs met Atmos op Xbox of 3D Audio op PS5, een stuk minder gedefinieerd. En de sound stage blijft naar mijn mening kleiner.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 21 februari 2021 00:54
  @LarsCornelis wat bedoel je gedefinieerd, de lokatie waar het geluid vandaan komt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 21 februari 2021 21:45
  @GoofyZ3 ja, het geluid komt immers echt van voor, of achter, of boven, IPV dat er trucjes worden uitgehaald met hoe je audio waarneemt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 21 februari 2021 00:49
  Ik geloof niet zo in dat weerkaatsen van geluid. Betekend dit dat alles achterloopt en het geluid wat weerkaatst wordt gelijk loopt. En dit werkt toch alleen als je recht voor de tv zit. Ik weet het allemaal niet maar ik zal nooit duizenden euro's uitgeven zonder overtuigd te zijn. Mijn 5.1 van 20 jaar geleden klinkt net zo goed als mijn 5.1 van nu. Zit niet echt te wachten op speakers aan mijn plafond, tenzij ik een kelder laat bouwen en er een bios van maak. Maarja dat gaat me 40 a 50k kosten. Dus ik hou het lekker bij mijn 5.1 met mooie woofer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JMG

  • 21 februari 2021 13:09
  Volgens de beredenering dat naar boven gerichte speakers als 3e komen heb ik al een 5.1.4 opstelling. “Virtual 3D” noemde LG het destijds.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.