Fanatiekelingen en novieten

De Robot Vacuum Simulator-reeks is het geesteskind van ontwikkelaar Sebastian Mangseth en laat de robotstofzuiger Roomba voor de tweede keer in een game schitteren. De Roomba is dé robotstofzuiger waar het allemaal mee begon. Hij navigeert, mijdt obstakels en zuigt als een tierelier. Na de introductie in 2002 is de Roomba constant verbeterd en daarmee ook vaker verkocht. Roomba bokste in zijn eentje op tegen grote stofzuigermerken als Dyson, Miele en Numatic (van de populaire Henry-stofzuiger) en dat gevecht leidt tot een zeer fijne game die zowel robotstofzuigerfanatiekelingen als robotstofzuigernovieten zal bekoren.

Dat Robot Vacuum Simulator 2013 de meest realistische robotstofzuigersimulatiegame ooit gemaakt is, komt niet alleen vanwege het feit dat Robot Vacuum Simulator 2013 ook daadwerkelijk de enige robotstofzuigersimulatiegame is. Mangseth heeft zeer nauwkeurig gekeken naar de verschillende facetten die aan bod komen bij het doen en laten van de robotstofzuiger en, hoewel hij erg naar de Roomba neigt, dit in universele robotstofzuigerzin ook duidelijk bewerkstelligt.

Robot Vacuum Simulator 2013

Dynamisch en meeslepend

Zo biedt Robot Vacuum Simulator 2013 één campaign met een grote spelwereld om als robotstofzuiger te gaan ontdekken. De spelwereld bestaat uit een appartement met verschillende gebieden die elk hun eigen karakter hebben en deze ook duidelijk uitstralen. De slaapkamer komt rauw en kil over en de douche ligt bezaaid met stofophopingen: Robot Vacuum Simulator 2013 vertelt hiermee het verhaal van de verdrietige en sociaal gefrustreerde single die, gezien de inrichting, waarschijnlijk een man is. Tijdens het zuigen kom je langzaam maar zeker achter zijn verhaal, de moeilijke beslissingen die hij heeft moeten maken en dat het leven lang niet altijd even eerlijk is.

Ook de graphics van Robot Vacuum Simulator 2013 zijn dik in orde. Het spel heeft een lichte vertraging aan het begin omdat de grote spelwereld ingeladen moet worden, maar game-engine Unity presteert in het algemeen erg goed. Het moment dat je als robotstofzuiger de eerste drempel meepakt, is onvergetelijk. Het beeld beweegt heerlijk dynamisch mee en het is voor de eerste keer dat een robotsimulatiegame zo meeslepend is. De jazzmuziek op de achtergrond draagt hier ook aan bij. Omdat het zuigen met de robotstofzuiger zo enorm opwekkend en intensief is, zorgt de rustige smooth jazzmuziek voor de nodige balans die je als speler nodig hebt. Het zijn dergelijke details die Robot Vacuum Simulator 2013 met kop en schouders boven het gros van andere toekomstige robotstofzuigersimulatiegames laat steken.

Enkele schoonheidsfoutjes

Het is in Robot Vacuum Simulator 2013 ook mogelijk om met twee spelers tegelijk te spelen. De coöpmodus biedt een nieuwe dimensie aan de toch al zeer degelijke gameplay, want je hebt de mogelijkheid om met twee spelers de troep in het appartement op te zuigen. De ene speler bestuurt een blauwe robotstofzuiger, de ander een rode. De besturing van beide robotstofzuigers verloopt via het toetsenbord, waarbij de één de wasd-knoppen gebruikt en de ander de pijltjestoetsen. Dit lijkt onlogisch, maar het brengt de twee spelers van Robot Vacuum Simulator 2013 naast geestelijk ook fysiek dicht bij elkaar: een pluspunt waar menig gameontwikkelaar niet bij stilstaat.

Dat Robot Vacuum Simulator 2013 niet foutloos is, laten enkele schoonheidsfoutjes zien. De game mist nog een in-game menu, een teller voor het aantal opgezogen stofdeeltjes en meerdere campagnes. Ook het niet normaal kunnen afsluiten van Robot Vacuum Simulator 2013 is een aandachtspunt voor de ontwikkelaar. Deze onvolkomenheden zorgen ervoor dat het eindcijfer lager uitvalt dan nodig, ondanks de zeer solide gameplay.

Robot Vacuum Simulator 2013 is een uitstekende robotstofzuigersimulatiegame en zelfs de beste robotstofzuigersimulatiegame ooit gemaakt. De kleine foutjes zorgen echter voor ietwat gematigd enthousiasme, maar de kwaliteit van de game - zowel grafisch, gameplaytechnisch als thematisch - is zelfs voor de robotstofzuigerleek direct herkenbaar. Robot Vacuum Simulator 2013 laat zien dat zolang je maar zuigt, de game totaal niet zuigt.