Review

Robo Recall

Rooooboooooo Recaaaaalll!

Geschreven door Harry Hol op

Robo Recall

Vanaf de over-de-top aankondigingsstem tot het moment dat je de eindbaas hebt verslagen, voelt Robo Recall als een spel uit een alternatieve werkelijkheid: een jaren ’90 light-gun-shooter in virtual reality. De basisgame is kort, maar de actie is intens en uitnodigend genoeg om levels vele malen te herspelen. Goed wapengevoel en een overtuigende, solide wereld maken dit een waar genot. Het spelplezier wordt voor bezitters van drie Oculus-sensors helaas wel enigszins aangetast door een vreemde oriëntatiebug in het teleportatiesysteem.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Heerlijke arcade-actie, humor, grafisch indrukwekkend
 • Minpunten
 • Basisgame erg kort, actie valt in herhaling, teleportbug bij drie sensors

Robo Recall is ontwikkeld door Epic Games, bekend van Gears of War en uiteraard de Unreal Engine. Oculus financierde deze titel in hun niet-aflatende campagne om zo snel mogelijk zo veel mogelijk goede vr-software op de markt te brengen. In dit geval stelt het Robo Recall zelfs gratis beschikbaar voor iedereen die de Oculus Touch vr-controllers bezit.

In een toekomstige wereld die erg lijkt op de onze zijn robots overal. Als een virus toeslaat, rebelleert het mechanische leger en is het aan jou, Agent 34, om de losgeslagen elektronica ‘terug te roepen’. Terugroepen is een eufemisme voor het zo explosief mogelijk vernietigen van zo veel mogelijk bots. Daarvoor heb je een groeiend arsenaal aan opwaardeerbare wapens tot je beschikking.

Zap!

Je begint de game in je kantoor, waar je leert hoe je je doormiddel van een teleportstraal voortbeweegt. Je duwt de joystick naar voren en wijst met je vr-controller naar de plek waar je heen wilt en vervolgens flits je daar naartoe. In het kantoor heb je toegang tot het hoofdmenu waar je wapens kunt uittesten, opwaarderen en missies kunt selecteren. Er zijn drie gebieden om doorheen te vechten, en elk gebied heeft drie missies.

Dit klinkt als weinig, en dat is het ook. Het ‘verhaal’ kun je in een middag uitspelen. Maar dan heb je de game nog niet voltooid, want Robo Recall is ontworpen als een arcadegame, waarbij je prestaties in een level sterren opleveren. Hoe meer sterren je verdient (met bijvoorbeeld een hoge score, of het voltooien van een level binnen een bepaalde tijd, of door geen enkele schade op te lopen), hoe meer upgrades voor wapens je kunt krijgen. Daarnaast zijn er leaderboards om je te meten met vrienden of met de wereldwijde ranglijsten.

Bam!

Tijdens de levels vecht je overigens niet alleen met je wapens. Je kunt robots vastgrijpen en hun ledematen of hoofd eraf scheuren. Om vervolgens met de arm van de ene vijand de andere een flinke klap te geven. Dit soort fysieke handelingen verhogen je scoremultiplier, en zijn vooral erg leuk om uit te voeren.Gaandeweg krijg je ook te maken met nieuwe modellen robots, zoals exploderende spinnen, kolossen met schilden en snelle teleportbots die jouw eigen teleportatiestraal tijdelijk blokkeren. Al die vijanden vragen hun eigen tactieken. En een aantal van de speciale bots kun je oppakken om hun wapens tegen hun soortgenoten in te zetten.

Het spel is doorspekt met humor en neemt zichzelf dan ook nergens te serieus. De soms wat melige dialogen en de snerpende gitaarmuziek versterken het jaren ’90 automatenhallengevoel. De actie is daardoor vooral geschikt voor korte sessies om nog ‘even’ te proberen een topscore te behalen. Voor een werkelijk diepgaand verhaal hoef je bij Robo Recall niet aan te kloppen. Ook is de game in eerste instantie best makkelijk. Je kunt vrij veel schade verdragen voor het game-over scherm verschijnt. En je kunt dan via een ‘continue’ gewoon doorspelen. De werkelijke uitdaging zit hem in het voltooien van alle sterren, en daar zitten er een aantal bij waar je absoluut peentjes van gaat zweten. De game bevat dus zeker voldoende uitdaging, als je daar naar zoekt. Maar tegelijk voelt dit ook wel een beetje als de ‘gemakkelijke weg’ voor ontwikkelaars. Herspelen is leuk, maar het is geen vervanging van een langere, diepere campagne.

Bug

En dan is er nog een best vervelende bug in de versie die wij speelden. De game is ontworpen rond de aangeraden Oculus Rift-opstelling met twee sensors vóór je. Om te voorkomen dat je in het heetst van de strijd je omdraait (waardoor je controllers wellicht niet gevolgd worden door de sensors) krijg je geanimeerde pijlen te zien wanneer je de verkeerde kant op kijkt. Dit werkt prima, al voelt het in het begin wat ongemakkelijk om niet volledig in 360 graden rond te kunnen draaien. Vooral als je omringd bent door vijanden wil dit nog wel eens voor problemen zorgen.

Wie drie sensors heeft aangesloten (voor kamervullende vr) krijgt de pijlen niet te zien, en kan vrij om zich heen kijken en schieten. Helaas zit er een vreemde bug in de game die er voor zorgt dat je na het teleporteren in een richting kijkt die relatief is aan de voorste twee sensors. Om het niet te ingewikkeld te maken: het netto resultaat is dat je na teleportatie op de plek van aankomst lang niet altijd in de richting kijkt die je verwacht. Epic heeft beloofd dit spoedig via een patch te verhelpen.

Mods

Overigens zijn er manieren om dit probleem nu al gedeeltelijk op te lossen, want Robo Recall heeft volledige mod-support. Het is dus mogelijk voor enthousiastelingen om de hele game naar hun hand te zetten. Of het nu gaat om kleine tweaks in de wapens of een total conversion: het is allemaal mogelijk. De eerste kleine mods zijn al beschikbaar en Epic heeft een aantal tutorials online geplaatst om hobbyisten op weg te helpen.

Robo Recall is een ontzettend leuke actiegame waarbij je na elk level tevreden staat uit te hijgen. Het basisspel is kort, maar dat maakt vanwege de perfecte prijs (gratis!) niet zo heel veel uit. Het doet echter wel verlangen naar een meer volwaardige campaign. Het is dan ook te hopen dat dit het begin is van een nieuwe franchise. Er zit genoeg in de wereld en spelmechanieken van Robo Recall om een groots en meeslepend vervolg te rechtvaardigen.

Robo Recall is nu verkrijgbaar in Oculus Home. Een Oculus Rift plus Touch zijn noodzakelijk om te spelen. De game is gratis voor Touch-bezitters.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia voor het eerst in Europa speelbaar op Dutch Comic Con NiOh krijgt gratis update met tien missies
6

Reacties op: Robo Recall

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  keepitfrosty

  • 24 maart 2017 11:18
  Wanneer komt eindelijk de mogelijkheid om direct bovenaan te zien voor welk platform de game is die jullie reviewen? Dit is behoorlijk irritant dat je dat niet snel kunt zien. Ik had wel verwacht nu de site uit beta is dat dit erin zou zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 25 maart 2017 10:24
  @keepitfrosty
  DIT!!!!

  En daarnaast roep ik al jaren om een tab met daarin de specs. Hoe moeilijk is het om dat erbij te plakken? (bij PC games). Nu moet ik alsnog naar een andere site toe om dat op te zoeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 25 maart 2017 16:22
  @battlestar28
  #First world problems -_-

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 25 maart 2017 20:09
  @incarnatus Geen First World Problem misschien, maar dit zijn dingen die de site kunnen verbeteren. Alleen maar goed dat dit gemeld wordt. Daarnaast werken hashtags niet op deze site dus die hoef je ook niet te gebruiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • HardeHarry

  • 24 maart 2017 14:55
  Beste vr shooter krijgt een 7.5 !

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 24 maart 2017 23:11
  @hardeharry Lijkt me logisch

  Basisgame erg kort, actie valt in herhaling, teleportbug bij drie sensors

  Kortom weer een demogame

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.