Rise of Nations was een van de verrassendste RTS titels van vorig jaar. Volgens velen recensies combineerde het spel het beste van het RTS en turn-based genre. Zo'n succes eist een vervolg, maar voor het zover is kon Big Huge Games het niet laten om een uitbreiding uit te brengen. "Maar het spel was al zo uitgebreid hoor ik je denken." Inderdaad, gelukkig zijn er nog altijd volkeren, units en nieuwe quests die je kunt toevoegen en zo krijg je dan de expansion: Thrones & Patriots.

De grootste uitbreiding in Thrones & Patriots komt van de zes nieuwe volkeren, te weten de Amerikanen, Lakota, Iroquois, Perzen, Indiers en Nederlanders. Olee, olee, we doen weer eens mee. Ja mensen, Holland is in deze uitbreiding van de partij. Net zoals het origineel heeft elke natie zijn eigen speciale units en voordelen. De Nederlanders hebben als speciale units bewapende karavanen, merchants, supply wagons en verschillende schepen. De kracht van de Hollanders ligt vooral in de handel. De Perzen moeten het doen met oorlogs olifanten en nog zeven exotische eenheden. Alle zes naties zijn redelijk uitgebreid en spelen allemaal weer anders.

Big Huge Games had met het origineel al gekeken naar Civilization en is daar niet vanaf geweken, want de uitbreiding bevat namelijk zes regeringsvormen die wel eerst moeten worden uitgevonden. Elke regeringsvorm heeft een invloed op je economie en manier van spelen. Kies je bijvoorbeeld socialisme dan zijn je eenheden goedkoper. Ga je liever voor een republiek dan word je commerce limit verhoogd. Naast de economische voordelen heeft elke vorm ook zijn eigen speciale Patriot unit die in de Senaat gebouwd kan worden.

Ondanks al deze toevoegingen is de gameplay niet echt heel veel veranderd. Om spelers van het eerste uur toch nog te boeien heeft men dan ook vier nieuwe "Conquer The World" campagnes toegevoegd. Heb je altijd al een keer Alexander de Grote willen spelen, of zie je jezelf meer als Napoleon, dan zit je met Throne & Patriots goed. Ook liefhebbers van de Koude Oorlog en het koloniseren van Amerika komen aan hun trekken. De vier nieuwe campaigns spelen zich allemaal af op delen van de bekende wereldkaart waarbij je door verschillende opdrachten allerlei gebieden kunt veroveren. Missies bestaan uit allerlei doelen, zoals het vernietigen van een tegenstander of het verdedigen van een bepaald gebied, net zoals in het origineel het geval was.

Graphics en sound

Zowel aan de graphics als aan de sound heeft Big Huge Games niets gedaan. De beelden die op je scherm getoverd worden en de geluiden die uit je speakers komen, zullen RoN spelers dan ook bekend voorkomen. Niet dat dit erg is, want de sound en graphics zijn zeer acceptabel en zijn er vooral ter ondersteuning van het spel.

Conclusie

Thrones & Patriots biedt alles wat je van een standaard uitbreiding mag verwachten: Nieuwe eenheden, volkeren en campaigns. Door het toevoegen van de regeringsvormen heb je als speler nog meer om over na te denken. Echt vernieuwend is deze uitbreiding echter niet, hij voegt nog meer toe aan een al zeer compleet spel. De conclusie is dan ook simpel. Ben je een diehard RoN speler die geen genoeg van het spel kan krijgen en wel eens nieuwe opdrachten of volkeren wil proberen, dan is deze uitbreiding zeker voor jou. Gamers die het na RoN wel gezien hadden kunnen Thrones & Patriots laten liggen, aangezien het voor deze groep niets nieuws biedt, zelfs niet door de toevoeging van ons eigen kikkerlandje.

Gameplay: 8,0 Graphics: 7,5 Geluid: 7,5 Totaal: 7,5