Review

Retron Sq is niet de Game Boy-console die het had kunnen zijn

De Game Boy-console is toegankelijk, maar niet heel uitgebreid.

Geschreven door Wesley Akkerman op

Conclusie

De Retron Sq is in de basis leuk speelgoed, dat op een zeer toegankelijke wijze Game Boy-games op televisie weergeeft. Het apparaat heeft echter teveel problemen en te weinig extra functies om een aankoop te rechtvaardigen. De community probeert deze problemen wel op te lossen, maar fabrikant Hyperkin heeft laten zien hoe lui het kan zijn met de Retron Sq.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Snel en toegankelijk Game Boy-games spelen op televisie, prima design, controller wordt meegeleverd
 • Minpunten
 • Geen extra functies, veel problemen, de controller hoort niet bij een Game Boy, community moet problemen oplossen
Binnen de retroscene gebeurt er nog steeds een hoop. Verschillende bedrijven brengen aftermarketproducten uit die het mogelijk maken oude cartridges af te spelen. Zo ook de Retron Sq: een console waarmee je Game Boy-games op je moderne tv afspeelt. In de basis is het een heel tof idee, maar de uitwerking is in dit geval heel mager.

Vooropgesteld zijn er veel mogelijkheden waarmee oude games op moderne hardware gespeeld kunnen worden. Vaak zijn daar back-ups of roms voor nodig die op je computer moeten staan. Als je een verzamelaar bent en je de echte cartridges wil gebruiken, dan ben je aangewezen op andere producten. In het geval van Game Boy-games zijn de Gameboy Player voor de Nintendo GameCube, de Retron 5 of de GBA Consolizer opties.

Game Boy-games op tv

Dergelijke hardware is echter schaars. Gameboy Players kom je vaak tegen zonder de benodigde disk en andere opties zijn meestal uitverkocht. Daarom is het goed om te zien dat Hyperkin, de maker van onder meer de Retron 5, nu de Retron Sq uitbrengt. Dit is een kleine Game Boy-console met een hdmi-aansluiting, waarmee Game Boy-games afgespeeld kunnen worden op een grote tv of computermonitor in een resolutie van 720p. Dit is voor nu de meest toegankelijke manier om snel Game Boy-games op tv te spelen.

De Retron Sq wordt geleverd met een hdmi-kabel en een usb-kabel. Die laatste is nodig voor de stroom. Daarnaast zit er achterin een micro-sd-kaart voor de firmware, en wordt er een controller bijgeleverd. De controller is een bestaande SNES-controller van dezelfde fabrikant. Dat betekent dat er vier actieknoppen en twee schouderknoppen op zitten. Die knoppen zitten echter niet op de originele Game Boy, dus de vraag is waarom Retron niet een andere controller meelevert.

De controller geeft het idee dat Retron niet veel wilde investeren in het product. Hij ligt best lekker in de hand, maar past gewoonweg niet bij de games die je speelt. Dat lijkt een een overkomelijk probleem, maar toegevoegd aan de grote stapel van kleine problemen en kanttekeningen is dit het zoveelste irritatiepunt waar je je met moeite overheen zet. De Retron Sq heeft namelijk veel problemen, waardoor een aankoop helaas geen inkoppertje is.

Alleen de basis

Een game afspelen op de verder prima ontworpen console gaat in feite moeiteloos. Dat is immers de hoofdfunctie van het apparaat en dus wel een vereiste. De Retron Sq doet niet meer dan dat. Stop de game in de bovenkant van de console en hij wordt afgespeeld. Er zijn verder geen aanpasmogelijkheden. Zo kan niet de omranding van het 4:3-beeld gekozen worden en zijn de knoppen ook niet programmeerbaar. Het geheel voelt daardoor heel karig aan.

De Retron Sq is een apparaat dat gebruikmaakt van emulatie. De inhoud van een cartridge, die in het apparaat gestopt wordt, wordt als het ware gedumpt in het geheugen van het apparaat en dan opgestart. De cartridge wordt gebruikt voor de gemakkelijke toegang tot de content van het spel, terwijl de console het werk overneemt. Die manier van werken is met een beetje handigheid ook uit een Raspberry PI te halen, maar dat is aanvankelijk niet net zo toegankelijk als de Game Boy-console. Er zijn dan wel veel meer mogelijkheden in het kader van aanpassingen en het afspelen van roms.

Helaas is het zo dat de software op de Retron Sq geen toffe emulatorfuncties aanbiedt. Zo zijn er geen savestates en kun je ook geen back-ups maken van saves. Roms afspelen is ook officieel niet mogelijk. Ten opzichte van de Retron 5 is dit een stap terug (ook al heeft die console problemen met sommige cartridges). Kijkend naar emulators op pc kun je je afvragen waar het is misgegaan: het betreft echt een ondermaatse ervaring.

De enige extra functie is een knopje achterop het apparaat waarmee de beeldverhouding kan worden aangepast. Je kunt Game Boy-games in 16:9 of 4:3 spelen. Het is ons echter een raadsel waarom je iets anders dan 4:3 zou kiezen. De Retron Sq geeft het beeld niet dusdanig mooi weer in 16:9, dat de game het verbreden van de pixels kan dragen. Ook in de 4:3-modus zie je artefacten in beeld staan bij bewegingen en is de beeldkwaliteit ronduit waardeloos en uitgesmeerd.

GBA-games afspelen

Naast Game Boy- en Game Boy Color-games speelt de console ook Game Boy Advance-games af. Die functie bevindt zich om de één of andere reden nog in bèta. Het is ook niet duidelijk of Retron die functie ooit uit de bèta haalt, waardoor je dus in feite met een onaf product te maken hebt. GBA-games afspelen is iets wat je in feite helemaal niet moet doen of willen met de Sq onder de tv.

GBA-games hebben er namelijk nog nooit zo slecht uitgezien op een tv. Los van het feit dat de beelden ook hier uitgesmeerd zijn, stort bij elke game de framerate in. Ze zijn daardoor ronduit onspeelbaar. Natuurlijk kun je in een game waarin weinig op het scherm gebeurt voorbij zo’n beperking kijken, maar dat zou helemaal niet hoeven wanneer je geld betaalt voor een product dat adverteert met deze mogelijkheid. Wellicht verwacht Retron dat de community dergelijke problemen oplost, maar dat zou natuurlijk niet de insteek mogen zijn.

Sterker nog: de community heeft de problemen al enigszins aangepakt. Zo kun je een toetsenbord aansluiten en daardoor toegang krijgen tot een verborgen menu, waarmee je enkele instellingen aanpast. Ook is er update beschikbaar via de officiële website voor de opensource-software van de Retron Sq, gemaakt door mensen die niet werken bij Hyperkin. Dat kan verlichting bieden voor de GBA-problemen, maar ook dit komt lui over van de fabrikant.

Is de Retron Sq het aanschaffen waard?

Omdat de Retron Sq flink wat problemen heeft en weinig tot geen extra functies aanbiedt, blijft een positieve aanbeveling uit. De fabrikant hoopt dat mensen die het systeem in huis halen de aanwezige problemen zelf verhelpen. Dat doet veel af aan het toegankelijke karakter, omdat je dan alsnog zelf moet sleutelen aan het systeem wanneer je oplossingen wil implementeren. Wel belangrijk om hierbij te vermelden is dat de console verder goed werkt voor het afspelen van Game Boy (Color)-games, maar dat is natuurlijk wel het minste dat zou moeten werken.

De Retron Sq maakt het afspelen van die Game Boy-games wel heel toegankelijk. Heb je dus nog wat GB-games liggen die je graag op je tv speelt, dan ben je al snel aangewezen op dergelijke systemen. Maar mocht je een GameCube met een Gameboy Player hebben (het liefst voorzien van een ingebouwde hdmi-aansluiting), dan haal je daar véél betere resultaten uit. De Retron Sq is in de basis leuk speelgoed, maar niet voor de 75 dollar die het apparaat nu kost.

De console heeft ons uiteindelijk, inclusief verzendkosten, meer dan 88 euro gekost. Importeren uit de Verenigde Staten is voor nu noodzakelijk, omdat hij officieel nog niet in Nederland gekocht kan worden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Inside.Gamer Community Spotlight #12 Epic bood 200 miljoen dollar voor Sony-games exclusief op Epic Games Store
8

Reacties op: Retron Sq is niet de Game Boy-console die het had kunnen zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Djerique

  • 9 mei 2021 18:08
  Daarom kiezen voor de Analogue Pocket: https://www.analogue.co/pocket

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SmartTies

  • 10 mei 2021 12:13
  @Djerique Als er ooit weer 1 te koop is, zeker!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Djerique

  • 12 mei 2021 16:57
  @SmartTies ik heb 2 voor je, mocht je geïnteresseerd zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SmartTies

  • 21 mei 2021 11:17
  @Djerique
  Sorry voor de late reactie. Ben niet heel veel actief hier, maar mocht je er nog 1 hebben en je vraagt niet de hoofdprijs, dan ben ik zeker geïnteresseerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 9 mei 2021 19:03
  Het makkelijkst is nog steeds een emulator, die je op een hele resem oude consoles kan runnen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 9 mei 2021 19:12
  @do365nic

  Misschien wel het makkelijkste maar zeker niet het beste.
  De echte liefhebber gaat tegenwoordig toch voor fpga.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer

  • 9 mei 2021 20:48
  Wat een faal ding, jammer zag er wel leuk uit.
  Voor GB, GBC en GBA emulatie pak ik liever mijn Switch of RetroPie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 11 mei 2021 12:48
  Ik blijf wel mijn anbernic rg351p handheld gebruiken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.