Review
ReCore

ReCore

Hoe paradijselijk is Eden eigenlijk?

Geschreven door Sander Hölsgens op

None

ReCore zoekt een middenweg tussen mysterie en jovialiteit, tussen strak geregisseerde actiegame en open wereld-Metroidvania. Van een welomlijnd, consistent avontuur is daardoor geen sprake. De aardige platform- en actiemechanieken, alsook de sterke vormgeving, komen door dit gebrek aan harmonie te weinig tot hun recht.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Context en sfeer Far Eden, vormgeving, voice-over, actie- en platformsequenties
 • Minpunten
 • Inconsistente ontwerpkeuzes, noodzaak tot grinden, relatief kleine en beperkte spelwereld, technisch onder de maat

De vergelijkingen zijn legio: ReCore zou lijken op Metroid Prime, op Megaman Legends, op Horizon: Zero Dawn. De overeenkomsten zijn er wel degelijk, maar het geeft vooral weer dat ReCore moeite heeft om op eigen benen te staan. Of, preciezer gezegd, om als game een standpunt in te nemen. Door dat nauwelijks te doen is ReCore een samenraapsel van aardige en minder aardige ideeën.

De kracht zou ‘m in de spelwereld moeten zitten. De Aarde heeft z’n beste tijd gehad en (een deel van) de mensheid jaagt haar geluk na door zich op de planeet Far Eden te vestigen. Hoewel de naam een paradijs impliceert, is daar weinig van terechtgekomen. Althans, die indruk krijgt hoofdpersoon Joule Adams wanneer ze ontwaakt uit een lange cryoslaap. Ze lijkt de enige menselijke aanwezigheid en trekt er met een vriendelijke, blaffende robot op uit om te achterhalen wat op Far Eden is gebeurd.

Van context tot game

ReCore lijkt groots in te zetten op het mysterie van Far Eden. Een voice-over geeft de ontdekkingsreis extra gewicht en de planeet is op haar eigen manier aantrekkelijk: als Mars bestaat Far Eden vooral uit woestijnen en gebergtes. Maar het is duidelijk dat de mensheid hier heeft huisgehouden, gezien wat kleine nederzettingen en de vele staalconstructies. Die harde, weinig subtiele bouwwerken doen denken aan de post apocalyptische Aarde uit Enslaved: Odyssey to the West, waar industriële technologie eveneens de sfeer bepaalt.

ReCore heeft haar vormgeving dus mee, maar helpt deze eigenhandig om zeep door er geforceerd een game omheen te bouwen. Je doorloopt in wezen kerker na kerker, schiet op bewegend lood en ijzer, en gebruikt de onderweg verzamelde materialen om je vaardigheden en uitrusting op te krikken. Zoals het een Metroidvania betaamt, reis je regelmatig terug naar eerder bezochte gebieden, waar je met de juiste robot aan je zijde voorheen onbereikbare plekken kunt bereiken.

Deze directe en overzichtelijke insteek heeft zich door de jaren heen bewezen, maar staat in schril contrast met het enigma en de thematiek van Far Eden. Zeker aan het begin van de game beklim je met grote moeite zo’n staalconstructie, waarna zich aan de top een nieuw contrei ontvouwt. Je ziet er bijvoorbeeld geavanceerde architectonische technieken of ontdekt dat in de verte een ondergronds pad ligt. De voice-over maakt de stemming nog interessanter – tot je de glinsterende, te verzamelen materialen overal ziet liggen. Het te begane pad wordt zo pijnlijk zichtbaar en het gevoel van mysterie is in één klap weg.

ReCore
ReCore
ReCore

Bovendien wordt al snel duidelijk dat Far Eden een minuscule planeet is: binnen de kortste keren ben je min of meer overal geweest en is het vooral backtracken geblazen. Sterker nog, net wanneer je wat spectaculaire robots aan je zijde hebt, loop je tegen het einde van de game aan. Dit einde voelt gekunsteld. Na een uur of vijf doet de game vermoeden dat je aan het eind van ReCore: Chapter One bent; de eigenlijke schurk heeft zich tot dan toe nauwelijks laten zien en er zijn tegen die tijd slechts sporadisch puzzels of gevechten te vinden die je daadwerkelijk tot het uiterste drijven.

In andere open wereld- of Metroidvania-games zou zich in dit stadium een volledig nieuw (en vooral groter) gedeelte van de spelwereld openbaren. In ReCore stuit je op een tergende taak: verzamel 45 ‘prismacores’ om verder te mogen. Tot dan toe heb je er wellicht vijftien tot twintig gevonden, zonder dat ze er echt toe leken te doen – wat cutscenes en de titel van de game daargelaten. Het heeft een grindfest van jewelste tot gevolg, waar ReCore tot dat punt een relatief strak geregisseerde actieplatformer is, met de open wereld als een fraai vormgegeven hub.

Uithangbord?

Oftewel: ReCore zou baat hebben gehad bij meer richting, bij een zorgvuldigere uitwerking. In deze vorm verbloemen opvallende, ongelukkige ontwerpkeuzes een aandoenlijke en bij vlagen zeer fijne actiegame. Gevechten zijn spectaculair en vragen een zekere vingervlugheid: vijanden zijn geel, blauw of rood en idealiter stem je daar je wapen op af. Tegelijkertijd double jump je langs en over aanvallende derden en stuur je de twee robotische vrienden op een alarmerend agressieve tegenstander in de verte af.

ReCore

In en net buiten de kerkers zijn er bovendien aardig ontworpen platformsequenties. Wat puzzelen betreft lijkt ReCore op een minder vernuftige variant op The Legend of Zelda: vermakelijk, zonder hoge ogen te gooien. En waar Far Eden het van haar mysterie moet hebben, zijn de robotcompagnons koddig, hartelijk en innemend – wellicht niet consistent, maar alsnog een aangename combinatie.

ReCore had in dat opzicht de potentie uit te groeien tot een fijne ouverture voor het volle najaar – en, voor Microsoft interessanter, een uithangbord voor Xbox Play Anywhere. Het is een aantrekkelijk idee om je Xbox One-titels te allen tijde op je pc te kunnen spelen en vice versa. En hoewel het niet direct voor de hand ligt hoe je een dergelijke crossplatformgame op je pc installeert, werkt dit uitstekend. Des te spijtiger is het dat ReCore technisch gezien wat haken en ogen kent: laadtijden zijn (vooral op Xbox One) van een ongekende lengte, clipping komt voor en animaties komen soms onbeholpen over.

Deze onvolkomenheden zijn niet chique, zonder daadwerkelijk afbreuk te doen aan de ReCore’s kwaliteiten. Die twijfelachtige eer is voorbehouden aan de meer fundamentele ontwerpkeuzes. Met meer daadkracht en een eigen karakter had ReCore de status en allure van die andere Microsoft-exclusive, Sunset Overdrive, kunnen hebben.

ReCore verschijnt op 16 September voor Windows 10 en Xbox One, als eerste Xbox Play Anywhere-titel. Voor deze review is ReCore op zowel Xbox One als pc getest.

Dit artikel delen:

Lees meer

Tien Oculus Rift-games in de aanbieding The Witcher's Geralt krijgt eigen postzegel in Polen
25

Reacties op: ReCore

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • xxxlbeunhaas

  • 16 september 2016 10:47
  jammer toch ga ik deze wel kopen als hij verder in de aanbieding komt. Een leuke doch wellicht niet geweldige platformer kan ik altijd tussendoor wel waarderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 16 september 2016 11:02
  Troep, hadden ze gewoon nog een paar maanden moeten uitstellen en het moeten polishen, nu is het een rushed game.. .. en forever bad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 16 september 2016 11:05
  Toen ik de aankondiging van deze game zag was ik heel erg enthousiast. Maar na E3 2016 was die enthousiasme gelijk verdwenen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • CoolB

  • 16 september 2016 12:12
  @coola ja bij mij ook, helemaal na het zien van stuk gameplay van iets van een uur met Major Nelson.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • clandestine666

  • 17 september 2016 00:34
  @CoolB Same here. Jammer, heb ik nog steeds zo goed als geen reden om een Xdoos te kopen..

  Edit: Het is DAT enthousiasme coola, en de reply was voor jou..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • NextKid

  • 16 september 2016 11:41
  Nu begrijp ik de pricetag van €40.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Teknootje

  • 16 september 2016 13:10
  De prijs zei al wel genoeg natuurlijk, maar ondanks dat het spel ze mankementen heeft. Ga ik hem toch in huis halen. altijd wel in voor een platformer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 16 september 2016 16:50
  @Teknootje Er zijn genoeg indie platformers van 10-20 euro die vele malen beter zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • GoRightAhead

  • 16 september 2016 16:58
  @Baukereg
  Ik ben wel benieuwd welke je bedoelt. Zou je er een kunnen noemen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 16 september 2016 17:44
  Guacamelee, Ori & the Blind Forest, Axiom Verge, om een paar metroidvania's te noemen. Of platformers in het algemeen: Shovel Knight, Super Time Force Ultra, Volgarr the Viking. Of Broforce, leuk met vrienden.

  Iedereen moet natuurlijk zelf weten waar hij met zn geld doet, maar als je toch "wel in bent voor een platformer" zou ik het zelf nooit aan een mediocre AA game uitgeven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • GoRightAhead

  • 16 september 2016 19:44
  @Baukereg
  En 3d platformers?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 17 september 2016 10:39
  @GoRightAhead 3D platformers zijn überhaupt zelden goed, zowel AAA als indie. 2D is waar dit genre het best gedijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • GoRightAhead

  • 17 september 2016 13:07
  @Baukereg
  Bedankt voor je reactie. Ik ben ook groot fan van 2d platformers hoor, maar omdat het bij dit spel om een 3d platformer gaat vroeg ik mij af of er andere toppers in 3d zijn (want die ken ik ook nog niet zo veel). Ja de Portals zijn tof, en ik wil darksiders II nog spelen, maar die werkt niet op m'n pc. Guacamelee vind ik geniaal en Ori en Shovel Knight ga ik een dezer weken spelen. Ook Braid en FEZ vind ik goed in dit genre. Cheers!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • leroyx50

  • 16 september 2016 13:18
  Ik geniet er meer van met het prijskaartje van 30 euro dan wat ik doe met No Man`s Sky van 60 euro :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fifaman

  • 17 september 2016 16:14
  @leroyx50

  precies dit, dat was pas een ondermaatse game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • leroyx50

  • 18 september 2016 17:57
  @Fifaman

  En die kreeg nog wel een 7 hier :), gamer.nl pro Sony :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The Chosen One

  • 16 september 2016 13:37
  Klinkt als een hele goede koop met maybe een patchje/DLCtje en een leuke aanbieding.
  We´ll see.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • kleinekoosjer

  • 16 september 2016 13:55
  Gevalletje helaas…. pindakaas!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • El Ninjo

  • 16 september 2016 14:24
  Ik had een slechter cijfer verwacht, een 8 is toch goed?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • kleinekoosjer

  • 16 september 2016 17:20
  @El Ninjo Misschien even inzoomen ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.