De gouden combinatie van Disney en Pixar zorgt voor de ene na de andere succesvolle film. Nu de tekenfilm vaarwel is gezegd, storten de twee zich volledig op de animatiefilm. Na titels als Monsters Inc. en Finding Nemo is nu Ratatouille in de bioscopen te zien. Een film over een kleine rat met grote dromen in Frankrijk. Wij speelden het gelijknamige spel op de PlayStation 2.

Hoofdpersoon is de rat Remy, die met een volledige rattenclan op een boerderij in Frankrijk woont. De taak van elke rat is daar om eetbaar afval te zoeken, maar Remy droomt er over om echte gerechten te maken als heuse chef-kok. Zijn droom krijgt een duw in de goede richting als hij, door zijn eigen schuld, met de hele clan moet ontsnappen het riool in. Vervolgens komt Remy terecht in de culinaire hoofdstad Parijs. In een restaurant komt hij vervolgens de loser Linguini tegen, een jongen die niet kan koken, maar toch graag kok wil worden. Samen vormen ze een duo en maken ze de heerlijkste gerechten die zelfs de scherpste voedselcritici versteld doen staan.

Vooropgesteld moet worden dat de game Ratatouille op elk systeem weer net wat anders is. Op het previewevenement hebben we met de Xbox 360-versie kunnen spelen, waarvan ook een demo op Xbox Live staat, en die stukken komen weer helemaal niet voor in de PS2-versie. Ook de PlayStation Portable-versie waarmee we even gespeeld hebben had weer andere gameplay. Dus de beoordeling voor deze versie is niet op alle versies toepasbaar.

Wat is Ratatouille? Eigenlijk is het gewoon weer een standaard filmgame die geschikt is voor kinderen. Volwassenen zullen er weinig uitdaging in vinden en qua gameplay doet het niets vernieuwend of nieuws. Het is een platformer met enkele minigames om de gameplay af te wisselen. Om het allemaal extra makkelijk te maken kun je via geur precies zien waar je heen moet. Als rat kun je vervolgens extra hard rennen, slaan met je staart, op ballen balanceren, via touwen en draden voortbewegen en dingen oppakken. Zo zul je met lepels insecten moeten platslaan en door hete saus obstakels opblazen.

Ratatouille heeft de standaard minpunten die iedere soortgelijke filmgames heeft. Slechte afwerking, totaal geen interactiviteit met je omgeving, veel herhaling en weinig uitdaging. Toch is het niet allemaal slecht, want enkele acteurs hebben hun stemmen geleend aan het spel, er zitten achtervolgingsscènes in die behoorlijk vermakelijk zijn en het spel laat je allerlei minigames in je eentje of met meerdere spelers spelen.  

Extra notie nog voor de droomwerelden in het spel. Tijdens het spelen kom je borden met allemaal snoep, of vlees, of vis of andere lekkernijen tegen. Hier kun je inspringen om een droomwereld te spelen. In deze werelden vliegt er allerlei eten door de lucht waar jij op moet springen om tot het einde te komen. Een grappige afwisseling voor de rest van het spel.