Het dorpje PoPoLoCrois werd tien jaar geleden bijna ten gronde gelegd door een kwade ijsdemon. De koningin van het land veranderde in een krachtige draak om de demon te bestrijden en na een dagenlang gevecht behaalde ze de overwinning. Dit tegen een grote prijs, want ook de koningin sterft. Tenminste, dat is wat de jonge prins Pietro altijd te horen heeft gekregen van zijn vader de koning. Op zijn tiende verjaardag komt Pietro er echter achter dat zijn moeder al tien jaar in het hoogste kamertje van een toren in het kasteel ligt. Op dat moment begint een avontuur voor Pietro, een zoektocht naar de ziel van zijn moeder.

PoPoLoCrois is afgeleid van een anime-serie, die vooral in Japan populariteit geniet. In dat land zijn dan ook al verschillende games van de serie verschenen, maar in Europa hebben we er nog maar weinig van kunnen merken. Tot nu, want we kunnen nu het verhaal van Pietro op de Playstation Portable beleven. PoPoLoCrois is een 2D RPG, wat een welkome toevoeging is voor het systeem, omdat er nog maar weinig RPG titels voor zijn verschenen. PoPoLoCrois is een traditionele RPG die afgewisseld wordt met beelden uit de anime serie.

Vastberaden begint de tienjarige Pietro aan zijn zoektocht en daar begint het grootse avontuur. De wereld waarin het spel zich afspeelt bestaat deels uit wilde gebieden en deels uit dorpjes. In de dorpen word je niet aangevallen en kun je slapen, saven en inkopen doen. In de andere gebieden moet je echter op je tellen passen. Op deze plekken krijg je constant last van random gevechten met de meest bizarre wezens. De jonge prins hoeft gelukkig niet alles zelf te doen, want al snel bouwt hij een party op met andere helden.

Het vechten gaat, zoals we van dit soort RPG’s wel gewend zijn, turn-based. Er kan gekozen worden om alle gevechten door de computer zelf te laten besturen, maar het meeste plezier haal je natuurlijk uit het zelf vechten. De vijanden verschijnen telkens in het gebied waar je op dat moment ook daadwerkelijk bent en je krijgt niet een apart scherm te zien. Hierdoor blijf je constant in het spel zitten, maar beland je ook regelmatig in letterlijk benarde situaties. Hierdoor kun je lang niet altijd met z’n allen bij de vijand komen, omdat de natuurlijke omgeving je tegenhoud.

Er zijn verschillende manieren om aanvallen uit te delen. Zo is er een standaard aanval, waarmee je met een melee-wapen een klap uitdeelt, maar zijn er ook wat heftigere aanvallen met gebruik van magie. Deze ‘special skills’ kosten magic points, maar richten vaak ook veel meer schade aan. De special skills verdien je door het spel heen als je meer ervaring opdoet door het vechten. Er zijn naast aanvallende ook verdedigende en helende skills. Ook kunnen er tijdens gevechten altijd items gebruikt worden om te helen.

Wanneer je hele party dood is, word je teruggezet naar het laatste savepunt met de helft van al je goud. Je ervaringspunten blijven wel bestaan, omdat je het stuk wel afgelegd hebt. Saven kan bij speciale savepunten en bij de herberg, maar omdat de PSP voor onderweg gemaakt is, kun je overal saven als je stopt.

PoPoloCrois is op alle punten ontzettend aandoenlijk. Het begint al met de voorkant van het doosje waarop twee hoofdpersonen onder een grote groene boom uitrusten, met een vogeltje en een konijntje die toekijken. De personages, de muziek, de filmpjes en de hele omgeving zijn vertederend. Het valt ook op hoeveel aandacht er is besteed aan details. Elk winkeltje en huisje waar je in komt heeft een eigen stijl. Alles ziet er goed en scherp uit en het klinkt ook nog eens leuk.

Conclusie

PoPoLoCrois is nergens vernieuwend, nergens erg bijzonder, maar zeker een goede RPG voor de PSP. Vooral omdat er nog zo weinig RPG’s te vinden zijn voor het systeem. PoPoLoCrois is leuk, aandoenlijk en biedt voldoende gameplay voor lange ritten. De vrolijke 2D graphics zijn goed scherp en perfect voor dit soort spellen. Uiteindelijk is PoPoLoCrois gewoon een leuke RPG geworden, met een verrekte leuke titel.