Review

Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl zijn trouwe remakes

Op sommige momenten iets té trouw

Geschreven door Cody Dakota op

Conclusie

Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl doen weinig nieuws, maar daardoor ook weinig verkeerd. De sfeervolle remakes bieden een trouwe Pokémon-ervaring met een aantal subtiele (en minder subtiele) veranderingen aan de formule. Meer hoef je er niet van te verwachten.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Pure Pokémon-beleving, kleurrijk en sfeervol, goede endgame, toegankelijkheidstoevoegingen
  • Minpunten
  • Knullige besturing, toegankelijkheidstoevoegingen
Toen Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl begin dit jaar werden aangekondigd werden ons trouwe remakes beloofd. Acht gymgevechten, slecht geklede schurken, honderden trainers en als grote finale het winnen van de Pokémon League. We weten allemaal wat het inhoudt, maar hopen altijd op meer. Na flink wat uren in de opgeknapte Sinnoh-regio kunnen we bevestigen dat de belofte is waargemaakt, maar de hoop niet.

Bij iedere generatie Pokémon-games hoort een generatie (jong)volwassenen die ervan is overtuigd dat dit de ‘echte’ Pokémon-beleving is. Over één ding lijken alle generaties het eens te zijn: vroeger was alles beter. Heel verrassend is het dus niet dat Nintendo met enige regelmaat herziene versies uitbrengt. De voorgaande remakes bewezen stuk voor stuk dat nostalgie verkoopt. Deze impact kan echter verschillen. Daar waar SoulSilver en HeartGold nog altijd een vast plekje in ons gamekast hebben, belanden Brilliant Diamond en Shining Pearl na het uitspelen snel in de verhuisdoos.

pokemon

Oud en nieuw

Wanneer een game zo sterk op nostalgie leunt als deze remakes, moet het ook op een andere manier de aandacht weten te trekken. Het wordt anders lastig om ook bij een nieuw publiek op verlanglijstjes te belanden. Hieronder verstaan we spelers met weinig tot geen Pokémon-ervaring, maar ook zij die na jaren fanatiek spelen zijn afgehaakt. Voor hen kunnen dit soort remakes zomaar een terugkeer naar de franchise betekenen. Dat is iets wat ontwikkelaar Ilca goed begrepen heeft, want Brilliant Diamond en Shining Pearl stralen plezier uit. De mix van een Chibi-achtige overkoepelende wereld en driedimensionale gevechten voelt aan als nieuw, terwijl de charme van ouderwetse Pokémon-games er niet onder leidt.

Vanaf het moment dat je ontwaakt in je slaapkamer, tot het moment dat je oog in oog staat met Cynthia in de Pokémon League, voelt alles vertrouwd aan. Je beleeft hetzelfde avontuur als vroeger, alleen voelen de paden die je bewandelt een stuk minder kapotgetrapt. Daarnaast bevatten de remakes een aantal veranderingen die je lijdensweg als Pokémon Meester dragelijker moeten maken.

Pokémon Brilliant Diamond
pokemon
pokemon

Veilig genieten

Zo roept de Pokétch wilde pokémon op om HM-gebonden aanvallen voor je uit te voeren en kunnen party-pokémon te allen tijde worden omgewisseld met box-pokémon. Een plekje in de party voor Bidoof hoeft dus niet meer gereserveerd te worden. Verder voorkomt de autosavefunctie onnodig progressieverlies en kunnen verdwaalde spelers altijd terugvallen op de hints in het pauzemenu. Dit soort logische ontwikkelingen die ook al aan de afgelopen games binnen de franchise zijn toegevoegd, zorgen voor een prettigere spelbeleving.

Ook al is het geen grafisch hoogstandje, de opgepoetste spelwereld van Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl springt in het oog. Daarnaast loopt alles net even lekkerder, waardoor je jezelf nog sneller verliest in de regio van Sinnoh. Dat zorgt ervoor dat je je focus er langer bij kan houden, zodat je na het verslaan van de Pokémon League nog genoeg energie hebt om van de endgame te genieten. Er is dan nog genoeg te doen: zo kun je urenlang dwalen in het Grote Ondergrondse, op zoek naar speciale plekken waar zeldzame pokémon loslopen, op legendarische pokémon jagen en alle trainers opnieuw uitdagen.

Je beleeft hetzelfde avontuur als vroeger, alleen voelen de paden die je bewandelt een stuk minder kapotgetrapt

‘Verbeteringen’

Niet alle veranderingen kunnen echter als directe verbeteringen worden beschouwd. Zo neemt de automatische XP Share – afkomstig uit Pokémon Sword en Shield - de flow van de game significant op de schop. Trainen in het gras is zo goed als overbodig. Zeker in combinatie met de verlaagde moeilijkheidsgraad zorgt deze toevoeging voor minder spannende gevechten. Wat tactische gevechten betreft ben je afhankelijk van een één of twee gymleiders en de Elite Four. Ook voelt het toevoegen van een nieuwe pokémon aan je party heel anders dan in het origineel. Ervaring leert namelijk dat je in praktijk slechts één of twee pokémon gebruikt, omdat het level van de rest van je party toch wel meegroeit. Dit leidt tot minder verbintenis met je pokémon.

Dat niet alle veranderingen even goed werken in een nieuwe Pokémon-game, is niets nieuws en bovendien afhankelijk van het type speler. Wel opvallend is dat de besturing van de games duidelijk ontwikkeld is voor een verouderd platform. Je personage beweegt zich voort over een spelraster, gebaseerd op de vierpuntdruktoetsbesturing van de Nintendo DS, wat haaks staat op de vrijheid die de analoge stick die je in deze remakes gebruikt moet bieden.

Pokémon Brilliant Diamond

Uiteindelijk wordt er met Brilliant Diamond en Shining Pearl weinig risico genomen en maakt het niet zoveel indruk als Pokémon SoulSilver en HeartGold. Toch doen de games op de wat knullige besturing na maar weinig fout. De spelwereld staat als een huis en klassieke Pokémon-games waren nog nooit zo sfeervol en aanstekelijk.

Pokémon  Brilliant Diamond en Shining Pearl zijn nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Cyberpunk 2077 op dit moment bestverkochte Steam-game Beloningen voor aankomend Halo Infinite-multiplayerevent mogelijk gelekt
18

Reacties op: Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl zijn trouwe remakes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Vogeltje

    • 29 november 2021 10:48
    Het blijft jammer dat zo'n franchise in de handen blijft liggen van deze developer. Echt iets nieuws doen ze nooit. Nog altijd wachten op die volle (open wereld) RPG die Pokemon echt verdient.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Jorn6810

    • 29 november 2021 13:55
    @Vogeltje is wel (voor het eerst?) niet door Gamefreak gemaakt toch? Desalniettemin zullen er vrij strikte regels aan hebben vastgezeten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • RoyVG

    • 29 november 2021 10:54
    Een heel voorzichtige remake. Ik zie mezelf heel erg terug in de punten die in de review aangekaart worden, zoals dat je niet alle HMs hoeft aan te leren aan al je Pokemon, maar ook het kritiek op de verplichte EXP Share. Ik heb er vooral last van omdat ik de gift Jirachi gebruik, en die heeft meer EXP nodig om te levelen dan alle andere Pokemon in mijn party. Als ik die niet driekwart van de tijd vooraan in de party zet dan begint ie heel snel achter te lopen qua levels. Als je hem optioneel aan/uit kon zetten had ik het een veel betere oplossing geweest, maar goed.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    CodyvandenBogert

    • 29 november 2021 10:58
    @RoyVG Thanks Roy! Zelf Jirachi niet gebruikt, wel over getwijfeld trouwens. Maar wat jij hier benoemt is ook een goed voorbeeld waarom EXP share niet helemaal lekker aanvoelt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MissMeNL

    • 29 november 2021 13:43
    @RoyVG ik snap dat exp share het spel makkelijker maakt en dat daarom mensen het optioneel willen hebben maar hoe zie je dit als een nadeel als je gewoon snel Pokrmon wil lvlen?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Dokter Caspari

    • 29 november 2021 14:13
    @MissMeNL Het niet uit kunnen zetten van de exp.share is voor mij een reden deze game niet te halen. Ik wil uitdaging, en dat zit er bij deze titel gewoon niet in. Ik snap ook niet waarom dit niet gewoon optioneel kan zijn. Kut ontwikkelaar.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    RIO

    • 29 november 2021 16:03
    @Dokter Caspari Jij wil 600 random wild pokemon verslaan met je hele party?

    Dat is voor de die hard fans de casual player wil gewoon snel er doorheen en laat dat nou net de doelgroep zijn

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • RoyVG

    • 29 november 2021 15:31
    @MissMeNL Dat is denk ik mijn manier van spelen, ik neem liever mijn tijd en level mijn Pokemon individueel in plaats van in bulk. Kan ook zijn omdat ik al bijna 25 jaar pokemon speel en in de originele Red niet eens wist hoe de EXP share werkte :P. Ik zeg niet dat het slecht is, ik heb in USUM gebruik van gemaakt van deze manier van EXP Share als catch-up als ik eventjes een korte powerlevel sessie wil doen. Waar ik vooral problemen mee heb is dat de EXP share niet heel fijn werkt met Pokemon die op verschillende snelheden levelen. Legendary Pokemon hebben meestal meer EXP nodig voor een level, en met een verplichte EXP Share is het lastiger mijn hele team een beetje op hetzelfde level te houden tenzij ik het grootste deel van de tijd mijn Legendary vooraan heb staan. Geen heel groot probleem omdat Jirachi een van mijn favoriete Legendary (Mythical) Pokemon is, maar ik vind het nog steeds een beetje jammer. Voor mensen die een uitdaging zoeken vind ik het wel zonde want hun enige optie is elke keer nieuwe, zwakkere Pokemon te vangen en zo veel mogelijk trainers ontwijken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MissMeNL

    • 29 november 2021 16:24
    @RoyVG als je uitdaging zoekt in Pokemon dan snap ik dat exp share niet gewild is. Wat ik oprecht wou weten in jou geval. Hoe zie jij het liefst exp share. Gewoon helemaal uit?

    Ik speel ook al sinds red blue(zelfs green gespeeld). Maar ik heb nooit exp share erg gevonden. Maar goed opties hebben is natuurlijk altijd beter. Aan de andere kant kan je nuzlocke spelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Dokter Caspari

    • 29 november 2021 16:34
    ik wil het je graag uitleggen, maar alles wat ik zeg is kennelijk spam. kort = hou het optioneel dan is iedereen blij. de Exp. Share zoals hij was in Gold/Sivler was perfect.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • RoyVG

    • 29 november 2021 18:29
    @MissMeNL Ik zou het lieftste een EXP share willen zoals we die in gen 1 tot en met 7 hebben gehad. Ofwel een held item wat je aan een pokemon geeft en die krijgt bonus EXP, OF een key item wat je aan of uit zet en de hele party XP geeft. Zo heb ik meer controle over mijn pokemons levels. Daar gaat het vooral om, meer controle over welk level mijn pokemon zijn. Ik heb een lichte OCD als ik de levels van mijn pokemon teveel uiteen lopen :P. Ik wil ook niet te veel overlevelen wat ik nu wel zie geberuen. Bijv trainers die ik tegenkom zijn level 30, ik ben level 35 met al mijn pokemon. Ik hoef geen uitdaging, maar ik wil ook niet met twee vingers in mijn neus de Elite Four roflstompen.

    Hoe de EXP share in deze game is verpest de game voor mij niet, begrijp me niet verkeerd. Ik ben alleen een beetje de controle kwijt die ik voorheen wel altijd had. Het was ook iets wat ik jammer vond aan Sword/Shield. Ik ga nu wel sneller door de game dan dat ik anders was gegaan en dus eerder kan beginnen met andere games die ik met Black Friday bij elkaar heb geschaard, dus ik zie de positieve punten er ook van in.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MissMeNL

    • 29 november 2021 21:39
    @RoyVG mooi omschreven. Ik zelf speel ook al vanaf het begin (red,green). Maar toch blijf ik een casual pokemon gamer. Vind dus zelf het niet heel erg de exp share. Maar het had idd optioneel moeten zijn. Eerlijk gezegd gebruik ik zelfs de dupe glitch. Ja ik weet het. Cheaten is niet wat iedereen kan waarderen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • RoyVG

    • 30 november 2021 09:35
    @MissMeNL Echte glitches of exploits heb ik niet meer gebruikt sinds MissingNo in Red, maar toen deed ik het ook in elke playthrough voor oneindig veel Masterballs en Rare candies :P. Ik speel de games ook vrij casuel, uurtje hier, uurtje daar, maar moet zeggen dat ik de de laatste paar releases toch minder leuk vind. Ik heb niet meer zo veel fun met een Pokemon game als dat ik had tijdens Black en White. ORAS kwam nog het meeste in de buurt, maar dat zal ook voor een redelijk deel nostalgie zijn geweest (man wat voel ik me oud als ik dat zeg….).

    Ik ben wel hoopvol voor Legends Arceus dat de veranderingen aan de formule die game ook meteen heel anders laat voelen. En als het een succes is dat ze de 'Legends' serie ten minste eens per generatie terugbrengen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MissMeNL

    • 30 november 2021 10:35
    @RoyVG yesss missingno. De reden waarom ik cheaten leuk ben gaan vinden in sp games.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    watashi wa maurice desu.

    • 29 november 2021 14:47
    Dit is mijn eerste Pokemon game. En ik vind het ook jammer van de Exp share.
    Nu stoort het me nog niet super want ik vind Pokemon toch altijd al een instap rpg, de echte diepe keuzes heb je nooit. Soms een beslissing of je een move vergeet of leert. Maar echt een mega verschil maakt het allemaal niet.
    Dat terwijl je bij veel andere jrpgs toch echt veel diepgaandere keuzes krijgt en soms zelfs helemaal zelf bepaalt wat je leert of niet.
    Dus wat dat betreft vind ik de Exp share niet zo’n issue. Pokemon in mijn ervaring met meekijken bij mijn broertje en nu zelf is dat het altijd al niet de grootste uitdaging bied. En dan doel ik op het verschil tussen bijvoorbeeld de Weapons van FF7( origineel maar hopelijk ook remake) of de dark Aeons in FFX.
    Dat soort uitdaging heb ik bij mijn broertje jn geen enkele Pokemon gezien en ik hoop het fout te hebben en dat deze game toch wat echt moeilijk erin mikt.
    Zie niet dan vind ik de Exp share niet zo’n punt omdat het toch al vrij als een walk in the park aanvoelt. Meer een soort van lekker relaxte rpg met een vrolijke wereld en de uitdaging om alle Pokemon te vinden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Lord Ganon

    • 29 november 2021 19:37
    Ik heb deze generatie nooit gespeeld, dus voor mij is 'alles' in principe nieuw. Ik geniet er tot nu toe met volle teugen van :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    CodyvandenBogert

    • 1 december 2021 10:30
    @Lord Ganon Oeh, veel plezier man!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Lord Ganon

    • 2 december 2021 23:08
    @CodyvandenBogert al hoop ik wel op een update met platinum content… wishfull thinking, maar toch ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.