Review
Pokemon

Pokémon Scarlet en Violet worstelen met hun open wereld

Goed concept belemmerd door technische problemen

Geschreven door Jacco Peek op

Conclusie

Pokémon Scarlet en Violet zijn wisselvallige Pokémon-games. De open spelwereld is op veel vlakken een bevrijding, maar de technische mankementen zijn behoorlijk storend.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Vrijheid, co-op werkt goed, nieuwe generatie pokémon, Tera Types zijn een goede toevoeging
  • Minpunten
  • Technisch ondermaats, ‘lege’ gebouwen
Scarlet en Violet zijn de meest gedurfde en controversiële Pokémon-games in jaren. Het zijn games met hoge hoogtes en diepe dalen en bieden daarmee wederom een belofte voor Pokémon-games van de toekomst.

Dat is een zure boodschap voor fans die de serie in de afgelopen jaren zijn kwijtgeraakt. Hoe meer openwereldelementen de reeks implementeert, hoe prominenter de technische oneffenheden worden. In Scarlet en Violet is het overduidelijk dat ontwikkelaar Game Freak te weinig ontwikkeltijd heeft gehad – Pokémon Legends Arceus verscheen nota bene nog in januari van dit jaar. De nieuwe games bevatten tal van technische mankementen, van een stotterende framerate en pop-in tot zo nu en dan een zwart laadscherm van een minuut.

Onspeelbaar wordt het nooit, maar voor het eerst zit de technische kant van een Pokémon-game de gameplay in de weg. Met name de bossen van Paldea maken het verkennen van uitgestrekte landschappen soms een uitdaging en een sprint trekken op de legendarische pokémon Koraidon voelt gewoon niet responsief. Dat terwijl de spelwereld helemaal niet zo rijkelijk is gevuld met flora en fauna als bijvoorbeeld Xenoblade Chronicles. Tel daar zeer wisselvallige textures bij op en Scarlet en Violet voelen nog niet af.

Pokemon

Onwijze lol

Dat is zonde, want anderzijds hebben we onwijze lol met deze gedurfde nieuwe insteek. De tutorial is nog steeds lang, maar na wat verplichte nummertjes op school word je daadwerkelijk de wijde wereld ingestuurd om één van de drie verhaallijnen te volgen: gyms, Titan-pokémon verslaan en Team Star-forten infiltreren. In de praktijk komt het er vooral op neer dat je maar een beetje uitzoekt wat je doet, in je eigen tempo en op je eigen volgorde.

Die vrijheid doet de games goed, alsof het gevoel van verkennen eindelijk terug is. Een zeldzame pokémon als Frigibax vinden vergt wat extra uitkamwerk en de gemiddelde speler wordt op weg naar z’n doel meermaals afgeleid door loslopende monsters, items en raids. Opvallend is wel dat Game Freak spelers niet volledig durft los te laten. Scarlet en Violet werpen met name in de vorm van bewegingsopties soms barrières op om ze niet te overweldigen met pokémon die veel sterker zijn dan zij. Zo opent de wereld zich pas écht wanneer Koraidon leert klimmen, en dat is voor de meeste spelers tamelijk laat in het spel.

De games spelen verder vrij vlot. Los van de veelzijdige legendarische pokémon tot je beschikking, zijn Scarlet en Violet wederom verder gestroomlijnd. Vergelijkbaar met Pokémon Legends Arceus vinden gevechten in de spelwereld zelf plaats, waarbij nieuwsgierige omstanders het gevecht soms aanschouwen of hun beurt afwachten om je te bestormen. Ook zorgen aspecten als autoheal en de Let’s Go-autobattle ervoor dat kleine handelingen moeiteloos verlopen. Het enige wat nog mist is de dynamische vangmechaniek uit Legends Arceus, want om een pokémon te vangen moet je hier het gevecht aangaan.

Pokemon
Pokemon
Pokemon

(Soort van) samen

De tweede grote toevoeging van Pokémon Scarlet en Violet is co-op: voor het eerst kunnen spelers in dezelfde spelwereld afspreken en deze samen verkennen. Zowel online als lokaal gaat afspreken bij een Pokécenter (dat tegenwoordig op een tankstation lijkt) vrij soepel, waarna spelers met maximaal vier man kunnen rondwandelen of hun eigen verhaallijn volgen. Ergens is het voor fans een droom die uitkomt: samen een zeldzame pokémon spotten, terplekke ruilen of samen shoppen. Ook de Tera Raid Battles, waarbij je het samen opneemt tegen een sterke pokémon met een alternatief type, zijn een leuke manier om samen beloningen te vergaren.

Daarbij missen wel enkele opties die we graag hadden gezien. Zo is het niet mogelijk om samen het gevecht met trainers of zelfs wilde pokémon aan te gaan en valt het tegen dat veel interacties met anderen nog via het menu gaan.

Ook is het aantal gebouwen dat spelers daadwerkelijk kunnen betreden vanwege co-op op één hand te tellen; zelfs winkels zijn gereduceerd tot een menu. Dat terwijl Paldea een behoorlijk veelzijdige en kleurrijke regio is. De game kent behoorlijk grote steden die lijken te bruisen van het leven, maar in werkelijkheid een lege huls blijken te zijn.

Wellicht de beste pokémon ooit

Dit in tegenstelling tot de nieuwe pokémon, waar Game Freak overduidelijk een hoop lol heeft gehad bij het ontwerpen. Van Wooper-evolutie Clodsire (wellicht de beste pokémon ooit) en de sushivis Tasugiri tot de brute Baxcaliber: de negende generatie biedt een aantal waardevolle toevoegingen. Daarbij doen de games na het hoofdverhaal nog iets interessants op het gebied van bestaande pokémon, iets waar je achter komt als je de relatief omvangrijke post-game induikt.

Zogenaamde Tera Types voegen voor verzamelaars nog een extra dimensie aan de game toe. Wanneer een pokémon transformeert, waarna spelers de zogenaamde Tera Orb moeten opladen bij het Pokécenter, ontvangen ze daarmee een alternatief type. Dat kan in theorie elk type zijn, zolang men het juiste monster vindt of genoeg Tera Shards verdient om een type om te zetten. Niet dat Scarlet en Violet moeilijke games zijn – al kun je sterke trainers door een gebrek aan level scaling zelf opzoeken – maar het is een ideale manier om je team een onverwachtse twist te geven. Bovendien zijn ze niet zo bepalend en aanwezig als bijvoorbeeld Dynamax uit Sword en Shield.

Pokemon

Wisselvallig

Onder de streep zijn Pokémon Scarlet en Violet vooral wisselvallige games. De open wereld werpt z’n vruchten af als het gaat om vrijheid, en tegen alle verwachtingen in werkt co-op vrij aardig. We hebben daarom in tijden niet zo’n plezier gehad met een mainline Pokémon-game. Anderzijds draaien de games matig tot ontzettend slecht en zullen alleen spelers die de franchise een warm hart toedragen dat kunnen accepteren.

Pokémon Scarlet en Violet zijn nu beschikbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Review: Teufel Zola-gameheadset Meer info over Diablo 4 volgt mogelijk nog voor The Game Awards
34

Reacties op: Pokémon Scarlet en Violet worstelen met hun open wereld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    coola

    • 23 november 2022 16:08
    De beste Pokemon game sinds Pokemon gold/Silver imho. Vermaak mij er nu al 28 uur mee. Nu bezig tegen de elite four.

    Framerate drops zijn aanwezig maar verre van storend.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 23 november 2022 18:05
    @coola

    Net "uitgespeeld". In de huidige staat kan ik deze game oprecht een 8 geven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Deadspacer

    • 23 november 2022 18:10
    @coola In de huidige staat een 8?? Raad je aan eens naar de windmolen te kijken en de vele glitches bugs haperingen t-pose en zware frame drops.

    Verhaal is verder prima vermaak me ook met het vangen en explore van de wereld dit is echt wel de toekomst van pokemon maar de huidige staat is unfinished en niet triple a waardig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 23 november 2022 18:15
    @Deadspacer

    Gelukkig geen glitches tegen gekomen. Frame drops zijn aanwezig maar verre van storend. Eigenlijk heb ik alleen last gehad van lage frame rate in de vorm van npc die de robot doen. Tijdens de gevechten loopt alles smooth

    Als ik een cijfer aan een game geef kijk alleen naar mijn ervaring, niet die van andere want daar heb ik niks aan

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Deadspacer

    • 23 november 2022 20:07
    @coola Dat laatste sluit ik me zeker bij aan !

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ShadowKiller

    • 24 november 2022 00:01
    @coola
    Heb je alleen de gyms gedaan of ook de andere missies? Ik heb er 20 uur opzitten en ik heb pas twee gyms gedaan. XD

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 24 november 2022 00:17
    @ShadowKiller

    De vijf Titans heb ik als eerste verslagen, daarna de vijf team Star badges behaald en daarna alle gym badges en Pokemon League gedaan. Moet nu alleen nog arven en de Big Boss van team Star verslaan. En daarna is het Breeding time.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    AgeQned

    • 23 november 2022 17:14
    Technisch zeker weten niet goed, maar verders echt aan het genieten van de game.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Ardyn

    • 23 november 2022 17:32
    Ik wacht op een mogelijke patch. Anders ga ik het uiteindelijk emuleren, want in deze staat weiger ik de game te spelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ShadowKiller

    • 23 november 2022 23:58
    @Ardyn
    De game is ondanks de glitches, bugs en framedrops prima te spelen!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Ardyn

    • 24 november 2022 12:11
    @ShadowKiller
    Het gaat mij meer om het principe. De Pokemon-driehoek van eigenaren doet dit al generatieslang, het is nu een keertje afgelopen met de kwantiteit > kwaliteit mentaliteit binnen de franchise.
    Als ze niet met een substantiele patch komen, is het voor mij gewoon waardeloos.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    WvA

    • 23 november 2022 17:35
    Vermaak me er prima mee, wel een beetje genant dat je in 1 van de eerste battles al de camera een deel onder het level weet te krijgen, maar ach, de game is vermakelijk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ShadowKiller

    • 23 november 2022 23:56
    @WvA
    Of van die pokemon die vrolijk toe staan te kijken als je in gevecht bent. XD het zal geen bug zijn maar ziet er akward uit.
    Ik had vandaag een zwevende pokebal in beeld. :p

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    WvA

    • 24 november 2022 13:54
    @ShadowKiller Haha dat vind ik juist wel wat hebben, net zoals dat je in co-op kan photobomben. Zwovende pokeballs is wel een beetje weird, ze kunnen blijkbaar wel bepalen waar de pokemon moet staan, maar zodra je een bal gooit blijft die vreemd in de lucht hangen. Ook al een keer gehad dat mijn pokemon gewoon onzichtbaar was. Overigens wel jammer dat als je in co-op speelt je niet met elkaar kan interacten. Had toch verwacht dat als je met elkaar zou praten je ook het trade of battle menuutje kan openen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hamstertrans

    • 23 november 2022 17:53
    Als de framerate en de knullige animaties enzo goed waren was dit DE pokemon game. Jammer dat ze niet nog een jaar aan deze fame hebben gewerkt. Zeer vermakelijk maar geen top

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Iconic

    • 23 november 2022 18:59
    Voor mij qua gameplay de beste Pokemon games sinds ORAS maar op technisch gebied is het gewoon echt ondermaats! Dit moet gepatchet worden zodat iedereen ziet hoe goed de games daadwerkelijk zijn!

    De games hadden gewoon nog een jaar langer in ontwikkeling moet blijven!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    racerozzy

    • 23 november 2022 19:57
    Zijn mensen nog verbaasd? Ik heb express gewacht met de aanschaf totdat de hotfixes komen. Blijft schandalig dat je een product forceerd terwijl de console dit niet aankan. Cyberpunk werd kapot gemaakt maar pokemon komt ermee weg.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Iconic

    • 23 november 2022 20:03
    @racerozzy

    Het heeft niks met de console te maken. De game is gewoon niet goed geoptimaliseerd. En Cyberpunk was in het begin onspeelbaar dat is bij Pokemon niet zo!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    watashi wa maurice desu.

    • 23 november 2022 21:31
    @racerozzy
    Als je kijkt naar Xenoblade en dan naar deze en zegt dat het aan de switch ligt dan vind ik dat raar. En ja ik weet dat Xenoblade geen echte open wereld heeft maar met slim design heeft een meer gesloten wereld ook wel dat gevoel van open zijn.
    Maar deze Pokemon game is gewoon niet goed geoptimaliseerd en ik denk dat het hele team achter Pokemon dat gewoon niet kan.
    Het is niet de sterkste studio. Ik denk dat Pokemon in de handen van andere teams vele stabielere games zijn. Want zo mooi ziet deze er niet uit en toch loopt die minder soepel dan games die mooier zijn.

    Ligt niet aan de switch. Sterker nog, meestal beginnen studios op het eind van een console leeftijd echt een mooiste games te maken. Omdat men dan de hardware het beste begrijpt. De mooiste games komen in de late jaren van een console. Behalve bij Pokemon, daar wordt het dramatischer.
    Dat is raar.

    En dus denk ik dat dit niet de console zelf is, maar het team wat gewoon niet goed weet hoe ze een game op de switch moeten maken.
    Afgezien natuurlijk dat het blijkbaar wel een leuke game is. Ik doel enkel op technisch vlak.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Robert-Frans

    • 23 november 2022 22:25
    @racerozzy De Switch staat onder meer bekend om de meest onmogelijke ports, zoals Doom (2016) en The Witcher 3. Ook is Breath of the Wild een mooi voorbeeld van een goed opgezette open wereld met nauwelijks storende technische issues.
    En zo zijn er nog wel meer behoorlijk groot opgezette games die prima op de Switch draaien. Natuurlijk niet op hetzelfde niveau als de PS5 of de Xbox, maar wel goed genoeg om van de spellen op meer bescheiden niveau ongestoord te kunnen genieten.
    Met wat meer motivatie, aandacht en tijd is er dus heel veel mogelijk op de Switch. Een technisch ondermaatse game daarop leveren valt mijns inziens daarom niet te verexcuseren.

    Daarbij laat een game als Sonic: Frontiers ook zien dat je zelfs op een technische topconsole als de PS5 of de Xbox het goed kan verknallen als je als AAA-team niet voldoende gemotiveerd bent om de technische kwaliteit te leveren die gamers dan absoluut van je mogen verwachten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.