Pokemon is een fenomeen. Al sinds de lancering van het kaartenspel, de televisieserie en de eerste games voor de GameBoy is de franchise ongekend populair. En hoewel het eerste grote succes alweer dateert uit het afgelopen millennium, staat een nieuw deel in het gamesegment van de franchise nog altijd garant voor torenhoge verkoopcijfers. En gezien de kwaliteit van de games, is dat ook nog terecht.

Pokémon Platinum is een licht verbeterde versie van de versies Diamond en Pearl, die op hun beurt weer een iteratie waren van de talloze eerdere delen. In essentie verschillen al deze titels dan ook nagenoeg niet van elkaar. Platinum is wederom een uitstekend traditioneel rollenspel, waarin het zaak is de ultieme Pokémon-trainer te worden. Dit doe je door de wereld rond te reizen en gedurende die tocht nieuwe wezentjes te vangen, geld te verdienen voor handige spulletjes en de toptrainers uit iedere regio te verslaan.

IJzersterk spelconcept

De gevechten vormen het grootste gedeelte van het spel. Het komt er op neer dat de trainers een team van maximaal zes Pokémon samenstellen en deze monstertjes tegen het team van de tegenstander laten strijden. Telkens vechten twee Pokémon tegen elkaar en mogen de trainers beurtelings hun monstertjes een actie laten uitvoeren, enkele uitzonderingen daargelaten. Elke Pokémon kent logischerwijs unieke eigenschappen en wordt sterker naarmate er meer ervaringspunten vergaard worden. Het opzetten van een uitgebalanceerd team is daarom belangrijk.  

Het gebrek aan fundamentele aanpassingen gedurende het afgelopen decennium is weliswaar een noemenswaardige kanttekening, maar aan de andere kant steekt het spelconcept nog steeds ontzettend goed in elkaar. Sterker nog, er zijn maar weinig rollenspellen waarbij het daadwerkelijke spelprincipe zo doordacht en uitgebalanceerd is als bij Pokémon Platinum.

En ook al doet het jeugdige imago van de serie anders vermoeden, juist het strategische element en de diepgang van de gevechten maken het zo'n sterk geheel. Doordat er talloze mogelijkheden zijn om je team samen te stellen, kun je een totaal eigen speelstijl creëren. De ongekende mogelijkheden hebben bovendien tot gevolg dat het spel zelfs na het afronden van het verhaal nog de nodige uitdaging te bieden heeft. Er zijn immers altijd wel verbeterpunten in je team te vinden en je kunt lang niet alle krachtige Pokémon verzamelen door alleen de verhaalmodus uit te spelen.

Subtiele aanpassingen

Buiten het ijzersterke fundament is Pokémon Platinum wat veranderd ten opzichte van de voorgangers. Ten eerste zou er nu sprake zijn van een geheel nieuwe verhaallijn. Dit mag echter met een korreltje zout genomen worden, want nog steeds is de verhaallijn flinterdun en weet het geen stempel te drukken op de spelervaring. Erg vervelend is de matige uitwerking dan ook niet, het speelt immers een zeer kleine rol. Ook het handjevol nieuwe computergestuurde tegenstanders levert slechts een geringe toevoeging aan de spelervaring. Wel hebben de bekende, centrale personages uit de vorige delen de nodige nieuwe uitdagingen te bieden. Zo komen ze een stuk vaker op je pad om je uit te dagen voor een gevechtje en maken ze gebruik van krachtigere Pokémon, waardoor de game bij vlagen een stuk pittiger wordt. Natuurlijk bevat het spel ook weer wat nieuwe variaties op bestaande Pokémon.

Daarnaast zijn er een tweetal nieuwe gebieden aan de toch al niet misselijke spelwereld toegevoegd. Het eerste gebied laat je over zijwanden en plafonds lopen. Dit zou unieke puzzels moeten opleveren, maar het is vooral een visuele toevoeging. Er wordt namelijk nauwelijks ingespeeld op de mogelijkheden van de wisseling tussen verschillende zwaartekrachten. Toch is het de moeite waard om je door het gebied te begeven, aangezien hier de legendarische Pokémon Giratina te vinden is. Dit wezen kun je uiteraard eigen maken, wat wel een stuk makkelijker gezegd, dan gedaan is. Het tweede gebied, genaamd Battle Frontier, laat je strijden tegen de nodige krachtige Pokémon-trainers. Interessant is dat het ook mogelijk is om deze nieuwe uitdagingen samen met een vriend te doorlopen.

   

Nieuwe online spelopties

Bovendien zijn er enkele nieuwe online spelmogelijkheden toegevoegd. Waren Pearl en Diamond al redelijk uitgebreid, Pearl gaat daarin nog een stapje verder. In de zogenoemde WiFi Plaza is het mogelijk om met maximaal twintig spelers tegelijkertijd aanwezig te zijn. In deze ruimte kun je tegen elkaar vechten, maar ook spulletjes met elkaar ruilen of gewoon wat over koetjes en kalfjes praten. Ook zijn er enkele nieuwe minigames toegevoegd en is het nu mogelijk om bepaalde gevechten op te nemen en met anderen te delen.