De GameCube heeft inmiddels van haast elke grote Nintendo franchise wel een game ontvangen, maar toch was er nog steeds één gameserie die vreemd genoeg ontbrak. Natuurlijk hebben we het hier over de meest winstgevende franchise die de Japanse consolegigant in zijn bezit heeft: Pokémon. Nu is er dan toch eindelijk Pokémon Colosseum waarmee je in glorieus 3D jouw favoriete Pokémon beesten tegen die van al je kameraden in kan zetten in een twee op twee gevecht.

Zoals veel van jullie wellicht al geraden hebben, is Colosseum het indirecte vervolg op de twee Stadium games van de N64. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze nieuwe titel veel gelijkenissen vertoont met zijn voorgangers. De hele functie van het spel is dat je jouw eigen opgevoede en gekweekte Pokémon in kunt zetten tegen die van je vrienden in een volledig drie dimensionale omgeving. Daarnaast is er de mogelijkheid om diezelfde Pokémon in te zetten tegen zeer sterke computer tegenstanders die meer weerstand bieden dan de tegenstand die je in de GameBoy games aan zult treffen. Dat is eigenlijk waar het in de basis op neer komt en is ook het belangrijkste aspect van de game.

Hiervoor heb je echter wel een GBA nodig met Pokémon Ruby of Sapphire, anders zul je met voorgegenereerde Pokémon moeten vechten. Het hele idee achter het spel is dan ook om vooral de die-hard fans te bekoren die een extra uitdaging wensen en hun gevechten bovendien in drie dimensies weergegeven willen zien. Toch heeft Nintendo geprobeerd om ook de buitstaanders van enig vermaak te voorzien dankzij de nieuw toegevoegde Story mode. Deze mode is echter ook voor de ware fans interessant omdat hier weer nieuwe en unieke Pokémon gevangen kunnen worden. Mocht je in de toekomst echter nog in het bezig komen van Pokémon Fire Red of Leaf Green voor de GBA, dan wordt deze extra feature alweer teniet gedaan. Colosseum is namelijk ook compatible met deze games en daar zitten nou ook net die nieuwe Pokémon in welke je ook aantreft in de Story mode.

Voor veel fans van RPG's of de franchise zal het echter wel een teleurstelling zijn om te horen dat het RPG gedeelte niet zoveel voorstelt als het zich misschien voor doet. Het verhaal is om te beginnen zeer oppervlakkig en wordt nooit echt diepgaand. Het spel kent wel een aantal leuke locaties, maar buiten dat is het moeilijk om je in de game in te leven. Ook de moeilijkheidsgraad van deze mode stelt bijster weinig voor. Zelfs de grootste nieuwelingen zullen erg weinig moeite ondervinden met het doorkruisen van het verhaal. Vergeleken met de handheld games is de Story mode van Colosseum dus best een tegenvaller.